Newsflash
Cultură

Ion Vlasiu, sculptorul

de Dr. Raluca BULEA - iun. 28 2024
Ion Vlasiu, sculptorul

Sculptura este de multe ori mai puţin prezentă în expunerile publice și ajunge mai greu la întâlnirea cu iubitorii de artă, din cauza unor evidente dificultăţi de ordin logistic.

După retrospectiva Romulus Ladea de la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din iarnă și după interesantul dialog peste timp Gheza Vida - Mihai Olos, propus în primăvară de Muzeul Naţional al Ţăranului Român și Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, revenim la MNAR. Pentru ce? Pentru o întâlnire specială cu creaţia sculpturală a unui artist complex, la rândul său ardelean, elev al Școlii de arte frumoase de la Cluj. Cunoscut deopotrivă ca pictor și scriitor, Ion Vlasiu (1908-1997) a fost, totodată, și un sculptor de mare forţă expresivă, autor atât al unor cunoscute lucrări de for public, cât și al multor sculpturi de interior.

Expoziţia intitulată „Ion Vlasiu. Omul printre arbori” este organizată de MNAR la parterul Galeriei Naţionale, în parteneriat cu Muzeul Judeţean Mureș. Este curatoriată de Dorel David Morar și Cora Fodor și poate fi vizitată până la 28 iulie 2024. În cadrul ei avem posibilitatea de a explora o parte din creaţia sculpturală a artistului, relaţia sa cu materia pe care a dăltuit-o, lemn, piatră, alabastru, ghips și bronz. Materie ce a primit cele mai adânci emoţii și credinţe ale sufletului său, rămas mereu profund legat de rădăcinile ţărănești ale familiei și de esenţele tradiţionale ale spiritului românesc.

Încărcături simbolice

Incursiunea în universul sculpturii lui Ion Vlasiu se concentrează asupra perioadei 1960-1970, când artistul a fost prezent și la Bienala de la Veneţia. Cele câteva nișe ale spaţiului expoziţional ne apropie de o parte dintre remarcabilele sale portrete ale unor personalităţi ale istoriei și culturii: Eminescu, Creangă, Luchian, Horea, Cloșca și Crișan. În același timp, în zona centrală descoperim reprezentări aproape arhetipale ale maternităţii și legăturilor de familie. 

Surprinde în mod deosebit modul în care adesea artistul nu insistă să modeleze materia pentru a răspunde proiectului său și planului de lucru. El se lasă condus de aceasta pentru a dezvălui din bucata de piatră sau de lemn ceea ce ea ţinea ascuns, în orientarea pe care respectiva bucată i-o permite. În același timp, remarcăm și hieratismul unora dintre figuri, care ne trimit cu gândul la opera lui El Greco.

Cea de-a doua parte a expoziţiei este concentrată în jurul ansamblului monumental din lemn numit „Stihiile războiului”, recent restaurat. Acesta poartă o mare încărcătură simbolică în care se împletesc spiritul de sacrificiu, dragostea de neam și aspiraţia spre nemurire. Vedem în ultima alveolă și etape ale complexului proces de restaurare realizat pentru includerea lucrării în Galeria Ion Vlasiu de la Palatul Culturii din Târgu Mureș.

ETICHETEIon Vlasiu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe