Newsflash
ACTUALITATE Știri

INS: Câte paturi în spitale românești au existat în anul 2023

de Florentina Ionescu - iul. 2 2024
INS: Câte paturi în spitale românești au existat în anul 2023

În anul 2023, spitalele românești au tratat 3,7 milioane cazuri în regim de spitalizare continuă, cu 504.000 de cazuri mai multe față de anul 2022.

Dintre cele 717 de spitale și unități assimilate spitalelor care și-au desfășurat activitatea în anul 2023, numai 355 sunt unități medicale mari (cu peste 100 de paturi), iar 280 sunt unități medicale mici (cu mai puțin de 50 de paturi), se arată într-un raport dat publicității la 1 iulie de Institutul Național de Statistică (INS). 

Asistența medicală cu internare, furnizată de unităţile sanitare pacienţilor 

Cele 717 spitale și unități asimilate spitalelor au dispus, în anul 2023, de 136.100 paturi pentru internare continuă (125.700 mii de paturi în mediul urban şi 10.400 de paturi în mediul rural) și de aproximativ 10.200 paturi de spital pentru internare de zi* (numai 453 paturi în mediul rural). 

În anul 2023, numărul pacienților care au beneficiat de serviciile spitalelor și unităților asimilate a fost de 3,7 milioane pacienți internați în regim de spitalizare continuă și de 5,3 milioane pacienți internați în regim de spitalizare de zi, cu 1,3 milioane pacienți mai mulți comparativ cu anul 2022 când au fost tratați 7,7 milioane pacienți, atât cu spitalizare continuă, cât și de zi. 

Din punct de vedere al asigurării cu paturi, 91,3% din totalul paturilor pentru internare continuă și pentru internare de zi au fost puse la dispoziția populației în spitalele mari (cu peste 100 de paturi fiecare). 

Durata spitalizării 

Durata medie de spitalizare a fost, în 2023, de 6,9 zile/pacient internat în spital. Pacienții cu nevoi medico-sociale au beneficiat de servicii de îngrijire, servicii medicale și servicii sociale cu internare continuă, în medie, 190,4 zile/pacient în unități medico-sociale. 

Prevenirea și combaterea tuberculozei, precum și tratarea bolnavilor stabilizați s-a realizat cu internare continuă, în medie, 194,7 zile/pacient în cele două preventorii, iar bolnavii cu tuberculoză au fost tratați, în medie, 26,1 zile/pacient în cele două sanatorii specializate. 

*Centre medicale, centre de diagnostic și tratament, centre de sănătate și alte unități medicale asimilate spitalelor care oferă numai servicii cu internare de zi (nu și internare continuă) sau servicii cu internare de zi și îngrijire în regim ambulatoriu. Nu sunt incluse în unitățile asimilate spitalelor centrele de sănătate multifuncționale, unitățile medico-sociale care oferă și servicii de internare de zi și nici centrele care oferă servicii de dializă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe