Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  EDUCAȚIE  »  Istoria Medicinei

Cel mai întârziat Premiu – un laureat merituos

Viața Medicală
Prof. dr. Valeriu RUSU vineri, 24 decembrie 2010

   Despre Cel mai întârziat premiu Nobel pentru Medicină, cu un laureat merituos, britanicul Robert Edwards, dar şi despre întreaga istorie din spatele unei însemnate realizări – dezvoltarea tehnicii de fertilizare in vitro – scrie, pe baza unei vaste documentări, dl prof. dr. Valeriu Rusu. (...)

   Încep cu un avertisment pentru cititori, dar nu cu sensul pe care acest cuvânt îl are în competiţiile sportive, ci cu înţelesul de prevenire. Pentru că Premiul Nobel 2010 este complex şi complicat prin natura sa. Şi, în plus, de parcă această dificultate nu este suficientă, mai intervine şi un impuls personal ce mă determină să particip la o nobilă dispută (nobilă... pentru că se referă la premiile Nobel). Un impuls, cuvânt considerat uneori, greşit, sinonim cu impulsie (în psihologie – tendinţa de a acţiona iraţional). Un impuls care declanşează un influx nervos propagat pe una din magistralele de prelucrare a informaţiei la nivelul creierului, în mod raţional. Dar iată că descoperiri foarte recente din neuroştiinţe relevă faptul că în creier coexistă două căi: una rapidă, pentru emoţii, şi alta, rapidă, pentru raţionament. Şi astfel apare, alături de clasicul coeficient de inteligenţă, coeficientul emoţional. Se susţine că emoţiile ne fac mai inteligenţi. Deocamdată, teoria domină practica, deoarece metodele de studiu sunt în curs de elaborare. Cele două creiere, raţional şi emoţional, sunt deci pe calea reconcilierii. Până atunci, să încercăm o analiză raţională a fenomenului Nobel, şi cu deosebire a premiului pentru Medicină din 2010. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
Subtitluri:
America şi restul lumii, în competiţia Nobel
Premiul Nobel pentru Medicină 2010: mai mult întârziat decât impredictibil
O gestaţie foarte lungă, aproape inexplicabilă
Biografiile coautorilor tehnicii FIV
FIV a deschis era procreării umane medical asistate
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.