Newsflash
Internaționale

Italia implementează tehnologia de monitorizare a infecţiei SARS-CoV-2

de - iun. 19 2020
Italia implementează tehnologia de monitorizare a infecţiei SARS-CoV-2

Italia a lansat recent o variantă „descentralizată” a aplicaţiei smartphone pentru monitorizarea infecţiilor COVID-19, reușind să depășească problemele de confidenţialitate, anunţă Reuters.

Aplicatie coronavirus sursa BBC

Autorităţile guvernamentale promovează noua unealtă „vitală” pentru controlul răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, dorindu-se evitarea unui al doilea val de COVID-19, cu efecte potenţial devastatoare.

După succesul înregistrat în Italia, și alte ţări, precum Germania, Elveţia, Irlanda, Polonia și Letonia, au decis să utilizeze o aplicaţie cu design „descentralizat”, folosind tehnologia dezvoltată de Apple și Google, potrivit BBC.

„Ne dorim o vară în care turismul va fi cât se poate de sigur. Această aplicaţie poate ajuta la reluarea activităţilor anterioare izolării la domiciliu”, a declarat pentru Reuters Paola Pisano, ministrul Inovaţiilor Tehnologice și al Digitalizării.

Deși a fost întâmpinată cu reticenţă din cauza problemelor legate de păstrarea confidenţialităţii datelor utilizatorilor, italienii au acceptat iniţiativa, fiind înregistrate 2,2 milioane de descărcări ale aplicaţiei în numai zece zile.

În prezent, aceasta este disponibilă doar în patru regiuni ale Italiei, urmând să fie lansată la nivel naţional în cursul acestei luni. Aplicaţia inovatoare, denumită „Immuni”, utilizează tehnologia bluetooth pentru a înregistra, în siguranţă, în cadrul dispozitivului, contactele apropiate.

Medicii raportează rezultatele pozitive ale testelor SARS-CoV-2 la nivelul unui server, iar aplicaţia le transmite notificări persoanelor care au intrat în contact cu cei infectaţi, sfătuindu-i să se adrese unui doctor, să intre în autoizolare și să se testeze.

Franţa și Marea Britanie susţin abordarea „centralizată”

În același timp, autorităţile franceze au lansat o aplicaţie care stochează datele la nivelul unui server central. Totuși, această versiune nu poate fi utilizată pe dispozitivele Apple din cauza termenilor și condiţiilor de confidenţialitate.

w1280-p16x9-456a8552c8c56550c6e3dada81194634cf19365f
Foto: France 24/AFP

 

Denumită „StopCovid France”, aplicaţia are același scop ca varianta din Italia, dorindu-se monitorizarea răspândirii SARS-CoV-2 în cadrul populaţiei și prevenirea unui al doilea val de infecţii. După modelul francez, Marea Britanie a creat o aplicaţie similară, cu design „centralizat”.

„Aplicaţia oferă cel mai bun sistem de alertare precoce prin înregistrarea contactelor fizice apropiate cu persoanele cunoscute, dar și cu cele pe care nu le cunoaștem sau pe care nu ni le putem aminti (...).

Analizele noastre recente sugerează că și la cel mai scăzut nivel de înregistrare, aplicaţia va avea un efect protector asupra unei reţea de contacte localizate”, a declarat un reprezentant al dezvoltatorilor acesteia.

Totuși, potrivit ultimelor informaţii publicate de BBC, miniștrii iau în considerare trecerea la tehnologia dezvoltată de Apple și Google.

Susţinătorii modelului „centralizat” consideră că această abordare le oferă mai multe date epidemio­logilor pentru realizarea unei analize amănunţite, ceea ce i-ar putea sprijini în controlul răspândirii infecţiei.

În plus, conform susţinătorilor săi, abordarea „centralizată” nu este limitată de regulile impuse de companiile Apple și Google, ale căror tehnologii se află la baza modelului „descentralizat”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe