Newsflash
Internaționale

Jocurile de societate reduc declinul cognitiv

de Dr. Mariana MINEA - dec. 1 2023
Jocurile de societate reduc declinul cognitiv

Practicarea jocurilor de societate precum șahul, Mahjong sau Go are ca efect încetinirea declinului cognitiv și îmbunătăţirea calităţii vieţii la persoanele în vârstă.

Persoanele care joacă șah, Mahjong sau Go își pot menţine creierul mai mult timp în formă. Concluzia aparţine unui grup de cercetători italieni și a fost prezentată la cea de-a XXVI-a ediţie a Congresului Mondial de Neurologie. Dr. Frederico Emanuele Pozzi, rezident pe Neurologie la Fondazione IRCCS San Gerardo dei Tintori din Monza, a efectuat împreună cu colegii lui un review asupra studiilor publicate pe acest subiect. 

Ei au selectat 15 studii care evaluau impactul practicării acestor jocuri în rândul persoanelor vârstnice aflate la risc de afectare cognitivă sau diagnosticate cu astfel de afectare, precum și în rândul persoanelor de orice vârstă cu afectare cognitivă ușoară. Majoritatea acestor activităţi aveau loc o dată sau de două ori pe săptămână, timp de trei-patru luni, cu durata de aproximativ o oră. 

Îmbunătăţirea performanţelor cerebrale 

Jocul Go a fost asociat cu îmbunătăţirea memoriei de lucru, iar Mahjong cu îmbunătăţirea funcţiei executive și cu o reducere temporară a simptomelor depresiei. Jucătorii de șah au raportat o îmbunătăţire a calităţii vieţii. În plus, se pare că persoanele care practicau aceste jocuri cu parteneri în format fizic, și nu virtual, au obţinut rezultate mai bune în ceea ce privește performanţele cerebrale. J

ocul Go a crescut nivelul de BDNF (factor neutrofic asociat creierului) și nivelul metabolismului în zone-cheie pentru cogniţie, cum ar fi girusul temporal median. Cele 15 studii analizate au avut rezultate diferite și nu toţi participanţii le-au dus până la capăt. Astfel că dr. Frederico Pozzi a demarat propriul studiu, cu 60 de oameni cu vârsta peste 60 de ani, cu disfuncţie cognitivă subiectivă sau confirmată prin teste. Ei au fost distribuiţi aleatoriu într-un grup de control, unul care joacă șah, altul – Go, iar altul – și Go, și șah. Studiul nu s-a încheiat încă. 

Rezultatele au sens, remarca, pentru Medscape, dr. Vladimir Hachinski, profesor de știinţe neurologice clinice la Universitatea Western din Ontario, Canada. Asta, deoarece practicarea unui joc de societate implică strategie, concentrare și recompense punctuale – toate fiind benefice pentru creier, cu implicarea cortexului prefrontal. În plus, faptul că activităţile se desfășoară contracronometru solicită viteza de procesare a creierului.

 De asemenea, practicarea lor împreună cu alte persoane le face valoroase din punct de vedere social. Totuși, chiar dacă astfel de activităţi pot avea un efect pe termen lung asupra creierului, datorită reţelelor pe care le construiesc, Hachinski amintește că practicarea șahului nu te ajută neapărat să gândești mai bine, de exemplu. Beneficiile se translatează doar parţial altor arii care necesită gândire, și numai dacă aceste arii sunt înrudite, mai spune medicul. 


https://www.medscape.com/viewarticle/997571

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe