Newsflash

Lamborghini pentru organe fetale

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 9 2015
Lamborghini pentru organe fetale
     Întreruperile de sarcină de vârstă înaintată, care mai sunt numite și avorturi de trimestrul III, sunt de multă vreme subiectul unor aprige controverse în societatea americană, cu manifestații care au dus adeseori la acte de violență. Doctorii care practică aceste tipuri de intervenții au fost amenințați, insultați, atacați sau chiar asasinați de cei care consideră avorturile de vârstă înaintată infanticide și care se organizează în cruciade de apărători ai vieții copiilor nenăscuți. Servicii de obstetrică au fost incendiate și vandalizate. Mulți specialiști în obstetrică au renunțat la practicarea avorturilor, făcând decizia lor cât mai publică, pentru a proteja integritatea lor și a familiilor lor.
     Și totuși, în SUA se fac peste un milion de avorturi pe an, din care peste trei sute de mii în unitățile de planificare a familiei. Declarată organizație non-profit și subvenționată din fonduri federale, instituția Planificarea familiei în SUA are 820 de filiale în majoritatea statelor. Apărătorii ei susțin că în aceste unități se fac și alte acte de terapie și profilaxie medicală, dar investigațiile media au arătat că activitatea predominantă este legată de întreruperile de sarcină. Dintre acestea, 2–4% sunt întreruperi de sarcină avansată, practicate uneori cu doar câteva săptămâni înainte de naștere. În 38 din cele 50 de state americane, întreruperile de sarcini sunt interzise după terminarea a 20 de săptămâni de gestație, cu excepția situațiilor în care viața mamei este amenințată.
     De mai multă vreme, zvonuri despre recoltarea ilegală de țesuturi și organe fetale în incinta unităților de planificare a familiei s-au strecurat în presă. Reprezentanți ai Centrului pentru progres medical, deghizați în agenți comerciali în căutare de material embrionar și fetal, au invitat la discuții două angajate din ierarhia superioară a organizației. Amândouă au făcut afirmații șocante și au dat amănunte surprinzătoare, vorbind cu nonșalanță despre o viitoare colaborare, în timp ce participau cu plăcere la dineurile somptuoase. Întâlnirile au fost filmate în secret. Cele două reprezentante ale planificării familiei au fost dr. Deborah Nucatola, director al serviciilor medicale ale organizației, Mary Gatter, director medical al filialei din Pasadena și San Gabriel Valley, California. Ultima, comentând prețurile care ar urma să fie negociate, a spus că este interesată să obțină o mașină Lamborghini, ca urmare a efortului ei de a comercializa părți fetale.
    În anul 1973, Curtea Supremă a Statelor Unite a luat o decizie în cazul Roe versus Wade, care a legalizat, practic, întreruperile de sarcină, eliminând avorturile ilegale, periculoase și asociate cu morbiditate și mortalitate crescute. Experiența românească în perioada 1966–1990 a demonstrat fără echivoc acest adevăr și noi am văzut cum mii de femei tinere și-au pierdut viața în acea perioadă de aberație legislativă. Ceea ce se petrece însă în timpul avorturilor de vârstă înaintată, despre care marele public nu știe aproape nimic, este înspăimântător și mai mult decât reprobabil. Unul dintre promotorii noilor tehnici de întrerupere a sarcinilor avansate până aproape de termen, dr. George Tiller din Wichita, Kansas explică metoda MOLD, care induce moartea intrauterină a fătului prin injectarea intracardiacă a unei doze mari de digoxin, urmată de dilatarea cervicală cu laminaria, provocarea de contracții uterine cu oxytocin și misoprostol și extragerea fătului, adeseori folosind dezmembrarea.
     Charles Krauthammer compară aceste intervenții cu eutanasia prin sinucidere asistată: „(euthanasia) a început în Olanda cu doar câteva cazuri, motivate prin dorința de a scurta suferința unor bolnavi incurabili, dar a ajuns astăzi să fie larg răspândită și practicată fără un consimțământ explicit la o cincime din victime“, spune Krauthammer, anticipând o creștere a avorturilor de ultim trimestru, dacă acestea nu sunt interzise sub control drastic.
     Cercetarea medicală folosește de câteva decenii țesuturi embrionare și fetale, dar acestea sunt obținute prin donații ale spitalelor, în deplin acord cu decizia părinților. Practicarea de întreruperi de sarcină timpurie, sprijinirea planificării familiale logice și decente și suportul pentru cercetarea medicală nu au nimic în comun cu activitatea dezgustătoare a unor doctori care împing limita avorturilor până la extragerea feților omorâți, ca apoi funcționari lipsiți de scrupule să se dedice negocierii de organe și țesuturi, cu scopul mărturisit de a-și satisface gusturile pentru automobile de lux.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe