Newsflash
Interviuri

Lipsa educaţiei nutriţionale, o barieră în calea prevenirii obezităţii

de Dr. Laura Davidescu - iun. 30 2023
Lipsa educaţiei nutriţionale, o barieră în calea prevenirii obezităţii

Ca manager de nutriţie al filialei românești Nestlé, cea mai mare companie de alimente și băuturi din lume, Nicoleta Tupiţă vorbește despre importanţa programelor educaţionale, în special adresate copiilor și părinţilor.

Ediţia din martie 2023 a Atlasului Obezităţii estimează o creștere anuală de 5,6% a numărului de copii cu obezitate în România. La ce proiecte educaţionale lucraţi acum, legat de prevenirea obezităţii la copii?

Obezitatea este o problemă de sănătate multifactorială. În calea prevenţiei și tratamentului apar multe bariere, așa cum prezintă Atlasul Global al Obezităţii în cea mai recentă ediţie. Lipsa educaţiei pentru sănătate și a educaţiei nutriţionale se numără printre primele cinci bariere cu cel mai mare impact negativ asupra măsurilor de prevenţie și tratament. În ultimii 12 ani, Nestlé România a fost constantă în ceea ce privește angajamentul de a contribui la promovarea unei alimentaţii echilibrate pentru starea de bine a copiilor. Aproximativ 400.000 de copii au beneficiat până în prezent de programele și campaniile de educaţie nutriţională pe care le susţinem sau iniţiem. Suntem de 12 ani partener-fondator al Mișcării Naţionale „Și eu trăiesc sănătos!” – SETS, iniţiată și dezvoltată de Fundaţia PRAIS din 2011. SETS continuă, din anul 2019, cu sprijinul integral al companiei noastre, ca parte a proiectului global Nestlé for Healthier Kids. 

De asemenea, susţinem un alt program de educaţie nutriţională în școli, iniţiat de prof. univ. dr. Veronica Mocanu – „Traista cu sănătate”. Acesta se extinde an de an, acoperind noi judeţe din zona Moldovei, fiind prezent în Iași, Botoșani, Neamţ și Suceava. În completarea programelor din școli, demarăm și campanii naţionale de educaţie nutriţională. Promovăm metode nutriţionale simple, cum este și NutriPorţia, care îi ajută pe părinţi și copii deopotrivă să înţeleagă principiile de bază și să-și pregătească mese mai sănătoase. Pentru al patrulea an la rând investim în comunicarea NutriPorţiei pentru a ajunge la cât mai multe familii. Anul acesta, NutriPorţia va fi prezentă și în magazine, pentru că tema promoţiei noastre naţionale este una educaţională.

Un ghid practic pentru prepararea meselor zilnice

Concret, ce este NutriPorţia?

NutriPorţia este o farfurie echilibrată din punct de vedere nutriţional, atât pentru copii, cât și pentru adulţi, și poate reprezenta ghidul practic pentru prepararea meselor zilnice pentru toată familia. Prin diverse canale de comunicare, mesajele NutriPorţiei au ajuns cu fiecare campanie anuală la aproximativ două milioane de persoane, majoritatea părinţi. NutriPorţia a fost adaptată în diferite formate, inclusiv audio și în alfabetul Braille, pentru a fi un ghid de nutriţie cât mai incluziv. Potrivit unui studiu cu relevanţă naţională, 63% dintre români consideră că NutriPorţia îi poate ajuta să aibă mese mai echilibrate nutriţional.

Nestlé a făcut și o cercetare legată de obiceiurile alimentare în familie. Ce arată rezultatele?

Anul acesta am realizat un studiu de piaţă privind diferite aspecte legate de obiceiurile alimentare ale românilor, dar și un sondaj privind modul în care se iau deciziile când vine vorba de meniul familiei. Sondajul a fost făcut în parteneriat cu postul de radio Itsy Bitsy și Asociaţia Părinţilor Isteţi. Conform sondajului, două din trei familii aleg mesele zilnice împreună cu copiii. Acest rezultat ne bucură, pentru că sunt multe studii știinţifice care demonstrează importanţa implicării copiilor în tot procesul de pregătire a hranei, începând chiar cu stabilirea meniului. Acestea sunt și mesajele comunicate de noi cu ocazia campaniilor de Ziua Internaţională a Chefilor și Bucătarilor.

O treime dintre copii nu consumă legume

Conform studiului, aproximativ un sfert dintre români spun că au un meniu echilibrat aproape zilnic, cel puţin la prânz și cină. La polul opus se află un alt sfert care au doar foarte rar un meniu echilibrat. Una dintre barierele în consumarea unei mese echilibrate este timpul, peste 55% dintre români spunând că pregătirea meselor echilibrate le răpește mult timp. Timpul pare să fie o barieră întâlnită la nivel global, indiferent de ţară și cultură, așa cum reiese dintr-un alt sondaj făcut de Nestlé la nivel global. În continuare, consumul de fructe și legume nu este la nivelul recomandărilor: doar puţin peste 20% dintre adulţi și 30% dintre copii consumă două sau trei porţii de legume sau fructe pe zi, fructele fiind mai populare la toate grupele de vârstă studiate. Din păcate, 27% dintre adulţi nu consumă legume zilnic, procentaj  care se reflectă și la copiii peste 10 ani, în rândul cărora 32% nu consumă zilnic legume.

Care sunt cele mai importante mesaje pe care încercaţi să le transmiteţi părinţilor și copiilor legat de alimentaţia celor mici?

Știm cu toţii că echilibrul este idealul când vine vorba de stil de viaţă sănătos și alimentaţie. Mesajele noastre, atât cu NutriPorţia, cât și cu alte iniţiative, au promovat ideea de echilibru în farfurie, dar și în viaţă. La echilibrul atât fizic, dar mai ales emoţional contribuie și mesele luate în familie și implicarea copiilor în tot procesul de pregătire a meselor, începând cu răspunsul la întrebarea „Noi ce mai mâncăm azi?”. Un fapt îmbucurător reieșit din studiile nostre este că, în ciuda programului aglomerat, trei din patru români iau cel puţin o masă pe zi împreună cu familia.

Lipsa de mișcare devine cronică

Credeţi că s-au schimbat preferinţele alimentare ale celor mici în ultimii ani? Care sunt factorii care le influenţează comportamentul?

Nu cred că preferinţele copiilor s-au schimbat semnificativ, dar cred că lipsa de mișcare este din ce în ce mai cronică, ceea ce preconizează o creștere în prevalenţă a obezităţii până în 2035. În continuare, consumul zilnic de fructe și legume lasă de dorit, așa cum reiese din toate studiile făcute de diferite entităţi fie publice, fie private. Consider că, în ansamblu, cunoștinţele se îmbunătăţesc 
pentru că toată lumea vorbește de nutriţie. Când vine vorba de practică sunt multe bariere, de la lipsa de timp la stres și la percepţia că alimentaţia sănătoasă este scumpă. Așa cum am mai spus de multe ori, consider că o farfurie echilibrată poate conţine și carne cu cartofi piure și salată de varză. Ceea ce contează este varietatea și proporţiile din farfurie. Varietatea se poate asigura și cu alimente locale, nu trebuie să fie neapărat exotice și scumpe.

Cunoaștem cu toţii preferinţa copiilor pentru dulciuri. Ce soluţii vedeţi, în calitate de dietetician, pentru a feri copiii de excesul 
caloric?

Nu cred că dulciurile sunt dușmanul siluetei, ci mâncatul haotic, la ore nepotrivite și în cantităţile nepotrivite. Copiii trebuie să înţeleagă rolul fiecărei grupe de alimente. Dulciurile au și ele locul lor, mic, ce-i drept. Mi se pare că cel mai important aspect este o relaţie sănătoasă cu mâncarea și vorbesc din proprie experienţă, nu doar din expertiză. Relaţia mea cu mâncarea a fost mult afectată când am exclus și limitat extrem anumite tipuri de alimente. Mi-a luat câţiva ani să mă repoziţionez și să văd din nou mâncarea ca pe un prieten, și nu un dușman.

Ce credeţi că ar putea face autorităţile pentru a promova nutriţia sănătoasă?

Consider că, în lupta cu obezitatea la toate grupele de vârstă și în promovarea unei alimentaţii sănătoase, este nevoie de un front comun între mediul privat, instituţii publice, autorităţi și specialiști. Mi-aș dori să văd mult mai multe campanii de mare amploare, care să ajungă în toate colţurile ţării, la fiecare părinte și copil. Este nevoie de conștientizare, dar și de intervenţii practice și concrete. Un început l-ar putea reprezenta o disciplină de nutriţie în rândul claselor primare și gimnaziale, precum și cantine în școli, care să asigure o masă echilibrată la orele normale de prânz.

Rubrică realizată cu sprijinul Nestlé. Good food, Good life. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe