Newsflash
Internaționale

Marea Britanie: o asistentă medicală e judecată pentru uciderea a șapte sugari

de L. Budin - oct. 11 2022
Marea Britanie: o asistentă medicală e judecată pentru uciderea a șapte sugari

La debutul procesului său, femeia, fostă asistentă medicală la un spital din nord-estul Angliei, a fost acuzată ca fiind „numitorul comun” al deceselor sugarilor.

Femeia e suspectă de moartea a șapte nou-născuți și de tentativă de omor asupra altor zece. Lucy Letby, 32 de ani, care lucra în cadrul secției de neonatologie a spitalului Countess of Chester, în nord-vestul Angliei, a negat toate acuzațiile care i se aduc. Decesele sugarilor au avut loc între iunie 2015 și iunie 2016, notează TV5 Monde, preluând o știre AFP.

bebe-incubator

Conform unui expert, unul dintre sugari, în vârstă de o zi, a murit după ce i s-a injectat, în mod deliberat, aer în sistemul circulator, la 30 de minute după ce asistenta a intrat în tură. Sora geamănă a sugarului, care a fost otrăvită, a supraviețuit. Altor doi bebeluși li s-a injectat insulină, a arătat procurorul, dar micuții au supraviețuit și ei.

Procurorul a explicat juraților tribunalului din Manchester că secția de neonatologie a spitalului a înregistrat o creștere „semnificativă” a gradului de mortalitate a sugarilor, începând cu luna ianuarie 2015, timp de 18 luni.

În iunie 2015, mai mulți consultanți în pediatrie și-au exprimat îngrijorarea privind numărul mai mare ca de obicei al deceselor la sugari – decese care au fost calificate, în multe cazuri, drept „inexplicabile” sau „neașteptate”, arată un raport publicat în iulie 2016 de Colegiul regal de pediatrie și de sănătate a copilului.

După ce au căutat cauza, consultanții au remarcat că decesele și stările de rău ale bebelușilor aveau „un numitor comun”, a explicat procurorul, anume prezența unui asistent medical anume, Lucy Letby. El a subliniat că multe decese au avut loc noapte, când asistenta era de gardă – dar când Letby a trecut în tura de zi, decesele și leșinurile sugarilor s-au înregistrat ziua.

Lucy Letby a fost arestată preventiv și inculpată în noiembrie 2020, după ce fusese interogată de două ori în 2018 și 2019, fără niciun fel de rezultat la vremea aceea.

În cazul a doi bebeluși cărora li s-a injectat insulină, singura concluzie plauzibilă ar fi „o otrăvire deliberată”, a subliniat procurorul.

Lucy Letby trebuie să răspundă la 22 de capete de acuzare, căci se suspectează că ar fi încercat să ucidă anumiți sugari de mai multe ori.

Numărul unic pentru copii abuzaţi a înregistrat 90.000 de apeluri în 11 luni

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe