Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Medicamentele contrafăcute, identificate mai rapid

de Florentina Ionescu - nov. 10 2023
Medicamentele contrafăcute, identificate mai rapid

Când vine vorba despre medicamente ori dispozitive medicale, este important să putem verifica dacă acestea sunt autentice sau contrafăcute. Aici vine în ajutor SmartID, un sistem inovator.

Suprafaţa oricărui produs ori a ambalajului său prezintă unele caracteristici unice de dimensiuni submilimetrice, ca o amprentă proprie: de exemplu, unele puncte în relief (care există pe cutiile unor medicamente), unele crăpături sau unele modificări de culoare. SmartID recunoaște aceste particularităţi, le digitizează și le convertește într-un cod de bare. Producătorii care folosesc acest algoritm printează codul pe ambalajul produsului.

Ulterior, orice persoană din lanţul de aprovizionare care are instalată aplicaţia SmartID pe mobil poate scana cu ajutorul ei atât suprafaţa ambalajului, cât și codul de bare. În felul acesta, va genera un nou cod, de siguranţă, care certifică autenticitatea medicamentului ori a dispozitivului medical.

Sistemul a fost dezvoltat recent de un consorţiu de institute răspândite în toată Germania, care fac parte din Societatea Fraunhofer. Rezultat în urma unui proiect întins pe trei ani, sistemul va fi prezentat în cadrul evenimentului MEDICA 2023, la Düsseldorf, 
între 13 și 16 noiembrie a.c.


https://medicalxpress.com/news/2023-11-counterfeit-medication-smartphone.html


Notă autor:

Foto: F Fraunhofer-Gesellschaft

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe