Newsflash
Internaționale

Medicul român Radu Lupescu, premiat de ministrul francez al Sănătății

de Florentina Ionescu - oct. 21 2021
Medicul român Radu Lupescu, premiat de ministrul francez al Sănătății

Medicul român Radu Lupescu a fost decorat în decembrie de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu Ordinul Național al Meritului.

Medicul român Radu Lupescu, anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a fost decorat de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu Ordinul Național al Meritului, la 31 decembrie. Zilele trecute, ministrul Sănătății din Franța, Olivier Véran, i-a oferit decorația. 

Vă recomandăm să citiți și: Actrița Maia Morgenstern publică un mesaj prin care le mulțumește medicilor 

Radu Lupescu medic1

Mai mulți români, printre care și fostul jurnalist Luca Niculescu (care este ambasadorul României la Paris), au relatat pe rețelele sociale despre faptul că un medic român a fost premiat de ministrul Sănătății din Franța.

„Aseară, la Paris. Medicul Radu Lupescu primește din mâinile ministrului francez al Sănătății, Olivier Veran, Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei”, a scris ambasadorul României la Paris pe pagina sa oficială de Facebook în 19 octombrie, alături de o fotografie de la eveniment.

Totodată, ambasadorul României a precizat că, în discursul său, ministrul francez a amintit parcursul medicului român, care a fost brancardier în timpul Revoluției, ajuns medic la Strasbourg și șef de secție ATI, a reorganizat în profunzime serviciul său la începutul pandemiei.

„Și Olivier Veran a făcut și o alăturare foarte frumoasă intre datorie și libertate: «Ați conjugat mereu practicarea meseriei de medic cu atașamentul dumneavoastră profund pentru libertate. Iar când te lupți pentru libertate, te lupți pentru ceilalți»”, a mai scris Luca Niculescu.

Despre meritele medicului român în lupta împotriva pandemiei de COVID-19 a scris și Carmen Uscatu, una dintre fondatoarele Asociației Dăruiește Viață, care a publicat câteva fotografii de la acest eveniment ce a avut loc la Paris. 

Radu Lupescu medic2
Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, alături de medicul Radu Lupescu. 

„La Paris. Onorată să fiu astăzi la Ministère des solidarités et de la santé France. Bucuroase să fim, eu și Oana Gheorghiu, lângă Radu Lupescu  atunci când Franța, țara lui adoptivă, îi pune în piept decorația pentru lupta sa anticovid. Reamintesc că medicul român Radu Lupescu, anestezist și președintele Asociației medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a fost decorat de președintele Franței, Emmanuel Macron, cu Ordinul național al Meritului, pe 31 Decembrie. Astăzi ministrul Sănătății, Olivier Véran i-a pus în piept decorația”, a scris Carmen Uscatu pe o rețea socială.

Radu Lupescu medic3

Ea a povestit, în aceeași postare, că l-a cunoscut pe Radu Lupescu prin intermediul ambasadorului Luca Niculescu și al Ambasada României în Franța, în timpul campaniei prin care a încercat să aducă medici români din străinătate, pentru compartimentul de radioterapie.

„Era în plină pandemie și organizam evenimente prin Zoom, în care ambasadorii din diverse țări încercau să aducă la un loc comunitatea medicală pentru ca noi toți, împreună, să găsim soluții de a duce mai departe inițiativa #NoiFacemUnSpital. Radu s-a oferit atunci să purtăm mai multe discuții, el nu e radioterapeut dar voia sa ne ajute cu SPITALUL. (...) Acum însă ne bucurăm că în Franța ideile lui Radu au fost ascultate și implementate și au adus rezultate. Credem că acest lucru va fi posibil și cu colegii lui medici din România. Felicitări, Radu Lupescu! Și sperăm la vremuri în care expertiza ta să fie folosită în România”, a conchis Carmen Uscatu, publicând totodată câteva fotografii de la eveniment.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe