Newsflash

Atemporala Deltă

de Violeta PANAIT - iul. 23 2015
Atemporala Deltă

De la Golful Musura, cel mai nou pământ românesc, până la Periprava, Uzlina, Dunavăţ, Sulina sau Chilia Veche, ai sentimentul că eşti parte dintr-un  miraj geografic care poartă numele de  Delta Dunării, un paradis între ape. O lume fascinantă, sălbatică, atemporală, pe care o dată descoperită, revii iar şi iar să o descifrezi. Astfel, de la Golf, de unde Dunărea îmbrăţişează marea  cu un covor de nuferi pe care dansează lebede, parcurgi un peisaj aproape selenar, de stepă aridă cu ciulini  uriaşi. Apoi, printr-un miracol al naturii, pătrunzi  într-o pădure de basm ca Letea, unde măslini sălbatici şi liane seculare vieţuiesc cu pajişti verzi traversate de caii liberi. Şi ajungi la marile lacuri dulci sau sărate, ca Razim sau Sinoe, unde pelicanii-pescari aşteaptă să fie ridicate năvoadele. Plasarea strategică a locaţiei, precum şi zbuciumata noastră istorie au adus în aceste locuri multe naţii: greci, lipoveni, ucraineni, tătari, care s-au adaptat în timp la traiul aspru, ca astăzi să trăiască într-o simbioză perfectă cu natura. Poveştile lor sunt uimitoare, astfel că devii, fără să vrei, părtaş la întâmplările piraţilor, ale prinţeselor sau comandanţilor de nave, dar şi al unui cotidian  borş de peşte, fiert molcom într-un ceaun pe pirostrii, legănat în cântecul  valurilor aurite de apusul soarelui.  Martori îţi sunt cormoranii mândri care scrutează zările, egretele moţate şi curioase cocoţate în sălcii, şacalii nocturni sau ţipătul unui pescăruş. Ca să intri în această lume mirifică, trebuie să înţelegi şi să respecţi un ecosistem viu, cu o  constantă dinamică, dincolo de anotimpuri  sau vremuri. Un loc unic hărăzit nouă, celor dispuşi să explorăm şi să ne bucurăm asemenea unui copil fericit.

 

 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro
 
 
 
 







Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe