Newsflash

Civilii înarmaţi

de Dr. Martin S. MARTIN - oct. 30 2014
Civilii înarmaţi
În perioada timpurie a Statelor Unite, purtarea la vedere a armelor era o tradiţie şi nimeni nu se întreba ce rost aveau. Pericole de tot felul abundau, erau mulţi răufăcători şi un cetăţean obişnuit avea datoria să se apere pe el, familia sa şi alte posibile victime. Armele şi accesoriile lor au devenit obiecte vestimentare, supuse modelor, confereau siguranţă şi generau mândrie, invidie şi respectabilitate. Fără să fie interzise, armele pot fi purtate şi în zilele noastre, dar numai de cei care obţin permisul şi fără a fi expuse vederii.
Numărul civililor care simt nevoia să fie înarmaţi şi fac cerere pentru permisul de port-armă a crescut mult în ultima vreme. Se estimează că peste nouă milioane de cetăţeni ai Statelor Unite poartă arma asupra lor, hotărâţi să facă faţă unui eventual atac violent. Statul Illinois a legiferat purtarea de armă ascunsă abia în ianuarie 2014. De la acea dată s-au înregistrat 88.995 de cereri pentru permis (populaţia satului Illinois este de 12.882.135 de locuitori, din care 63% de vârsta 18–65 de ani).
Capitala americană Washington D.C.  a introdus în anul 1976 interdicţia deţinerii de revolvere, pentru ca apoi să înregistreze o creştere semnificativă a crimelor în perioada 1976–2000 (46 de omoruri la 100.000 de locuitori pe an). MăsuraocOmoruri din zona D.C. 1985–2012 de interdicţie a suprimat dreptul de a avea arme al cetăţenilor care respectă legea, dar nu a făcut nimic pentru controlul armelor la criminali şi delincvenţi. După ce purtarea armelor a fost din nou permisă, în anul 1997, mortalitatea prin crimă a scăzut dramatic în toate zonele capitalei şi în suburbii, aşa cum apare din graficul alăturat.
În 2004, Academia Naţională de Ştiinţe din SUA a publicat un studiu care a analizat 253 de articole, 99 de cărţi, 43 de publicaţii guvernamentale şi multiple surse de cercetare empirică în problema violenţei prin arme de foc şi a declarat că nu a identificat nicio situaţie în care introducerea măsurilor de control al armelor a scăzut frecvenţa crimelor violente şi a sinuciderilor.
Pe platforma breitbart.com au fost publicate datele obţinute de Serviciul de cercetări al Congresului, care au arătat că, pe plan naţional, creşterea posesiei de arme a fost însoţită de o scădere a criminalităţii. Astfel, în anul 1994 erau 192 de milioane de arme de foc şi s-au înregistrat nouă omoruri la 100.000 de locuitori, iar, în anul 2011, când numărul armelor a crescut la 310 milioane, rata omorurilor a scăzut la 4,7 la 100.000 de locuitori.
În perioada 2002–2003, cea mai ridicată rată a criminalităţii a fost în Rusia, cu 20,54 de omucideri la 100.000 de locuitori. În aceeaşi perioadă, tot în Rusia, posesia de arme a fost de 4.000 la 100.000 de locuitori. În Austria, unde au fost înregistrate 17.000 de arme la 100.000 de locuitori, numărul omorurilor prin arme de foc a fost de 0,83 la 100.000 de locuitori (Don B. Kates, Gary Mauser, în Harvard Journal of law and public policy). În aceiaşi ani, omorurile cu armă de foc erau în scădere în SUA, atingând un maximum de nouă crime la 100.000 de locuitori.
Frecvent citat, deşi nu întotdeauna înţeles, cel de-al doilea amendament al Constituţiei americane sună aşa: „Miliţia populară bine organizată, care este necesară pentru securitatea statului, se bazează pe dreptul poporului de a poseda şi purta arme, drept care nu trebuie suprimat“. Cu alte cuvinte, dreptul de-a avea arme nu este doar un deziderat al posesorilor lor, ci şi o condiţie necesară pentru a putea fi activată o miliţie capabilă să se opună unui guvern devenit abuziv şi tiranic, ca şi altor pericole. Să nu uităm că, înainte de a începe arestarea, deportarea şi uciderea evreilor, Germania nazistă a promulgat în anul 1938 o lege care interzicea evreilor posesia oricărui fel de arme. Dacă nu ar fi făcut-o, nu credeţi că ar fi putut să apară o miliţie evreiască organizată, care să protejeze pe cei care au sfârşit în camerele de gazare ale Germaniei?
Adam Liptak a relatat, într-un articol din New York Times din 2008, dezbaterile Curţii Supreme americane legate de proiectul de interzicere a armelor de foc. Majoritatea judecătorilor s-au opus, după ce au analizat datele care nu au confirmat o legătură directă de proporţionalitate între posesia armelor şi rata omuciderilor.
„Mai multe arme pe stradă înseamnă mai puţine omoruri de victime nevinovate“ este sloganul Asociaţiei  pentru posesia de arme de foc (Rifle Association), care are foarte mulţi susţinători. Această asociaţie a fost fondată în 1871, are o mare influenţă în politică şi organizează campanii naţionale de susţinere în alegeri, inclusiv cele prezidenţiale, a candidaţilor care sprijină cel Vizitatori la un târg de arme în Houstonde-al doilea amendament constituţional. Există multe alte asociaţii ale partizanilor înarmării pentru protecţia civililor: Cetăţenii înarmaţi, Femeile bine înarmate, Surorile pentru cel de-al doilea amendament, Fundaţia pentru cel de-al doilea amendament, Proprietarii de arme ai Americii, Evrei pentru conservarea dreptului de posesie a armelor de foc etc. Lor li se opun grupuri cum sunt Coaliţia pentru oprirea violenţei armate, Campania Brady pentru prevenirea violenţei armate şi majoritatea politicienilor liberali.
Societatea americană este într-un pericol permanent de violenţă asupra civililor inocenţi. Relatările de omoruri în masă în şcoli, în colegii, la mall-uri, în spaţiile publice, la locurile de muncă sunt bine cunoscute. Oamenii dezechilibraţi, sociopaţii, criminalii recidivişti, adolescenţii nihilişti, cei cu idei anarhiste, teroriştii sunt cei care vor obţine arme şi vor comite crime, chiar şi când legislaţia le va interzice. Dar, aşa cum a spus Wayne LaPierre, preşedintele Rifle Association, „nimic nu e mai bun să oprească un dement înarmat decât un om de bine care a învăţat să folosească arma“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe