Newsflash

Cu gândul la viitor

de Dr. Virgil RĂZEŞU - iul. 19 2017
Cu gândul la viitor
     În perioada 29 iunie – 1 iulie, la Moinești, s-au desfășurat, în tandem, Zilele medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești (ediția a XII-a) și a 38-a reuniune a chirurgilor din Moldova, manifestări care s-au bucurat, ca de fiecare dată, de succes. Programul dens a inclus demonstrații operatorii și conferințe și a trecut în revistă o experiență de înalt nivel, epuizată în sesiuni destinate asistenților medicali, kinetoterapeuților, rezidenților de diferite specialități și, de la sine înțeles, medicilor. Atât organizarea, cât și ambianța creată de organizatori au fost la înălțime, dovedind interes și respect pentru activitatea științifică și prietenie pentru cei care o susțin. Personal, spun cu mâna pe inimă că, la Moinești, m-am simțit perfect, așa cum m-am simțit întotdeauna acolo și, de altfel, oriunde m-am aflat între colegii mei.
     Din nefericire, satisfacțiile și bucuria, firești, mi-au fost umbrite de indiferența și lipsa de interes, condamnabile, de care se lasă cuprinși unii dintre colegii noștri de breaslă. Realitatea nu poate fi escamotată și justifică, din plin, tonul minor adoptat: am fost singurul reprezentant al județului Neamț. Nu mi-am putut reprima asemănarea cu personajul celebrei nuvele a lui Alain Sillitoe, parafrazată ad-hoc „singurătatea... profesionistului de cursă lungă”, dedicată celor sortiți să rămână singuri tocmai datorită fidelității față de propriile principii și năzuințe. Nici chirurgia ieșeană nu s-a dovedit la înălțime, sigurul prezent fiind prof. dr. Mihai-Radu Diaconescu, care, de altfel, a susținut un expozeu privitor la reuniunile chirurgilor din Moldova. Rog cititorul să noteze că amândoi suntem profesioniști ieșiți din activitatea curentă, iar reuniunile se află în organizarea comună a celor două centre.
     Trăiesc sentimentul, din ce în ce mai evident, al apusului acelei vremi (pe care am trăit-o) în care oamenii erau mânați de dorința de a-și depăși condiția, de a face ceva, ba chiar să mute munții din loc. Îmi reafirm credința că activitatea științifică nu este detașată, nu poate fi ruptă de activitatea profesională. Pentru adevăratul practician, este parte integrantă a profesiei, nu o povară, ci o datorie sine qua non, care izvorăște din respectul pentru meseria căreia te-ai dedicat. Indiferent cine și ce ești, profesia este cea care îți acordă statutul social, te plasează pe scala valorilor, nu simplul fapt că exiști. Lipsa de interes pentru ceea ce faci, absența dorinței și a nevoii de comunicare cu cei de aceeași profesie te transformă într-un simplu tehnician, un robot fără valoare. Am fost învățat, mi-am însușit sfaturile primite de la înaintașii mei, de la cei care au investit în mine și, pe cât a fost posibil, fără pretenții neacoperite și fără emfază, am făcut sau măcar am încercat să fac același lucru cu alții. Mi-am făcut datoria față de propria specialitate, față de calitatea de medic.
     Reuniunile nemțene au intrat în istoria medicinii și chirurgiei noastre, au cunoscut o largă recunoaștere din partea chirurgilor din țară și păstrează aura celei mai longevive și mai prețuite manifestări. Cum să uit că, după Revoluție, de la înălțimea tribunei unui congres național, președintele Societății Române de Chirurgie, regretatul profesor Alexandru Prișcu, în discursul inaugural despre conceptul de Școală chirurgicală afirma : „Colegii de la Piatra Neamț, fără titluri didactice, fără să-i oblige nimeni, au creat o adevărată Școală de chirurgie, au fost deschiși la nou și l-au promovat, au scris cărți și articole. Nu cred că există chirurg român care să nu fi participat la reuniunile lor și să nu fi învățat ceva”. Ce a mai rămas din toate acestea? Mai reprezintă Neamțul un punct de referință pentru chirurgi, cum a fost altădată?
     N-au fost puțini cei care au privit cu invidie, dacă nu cu ură, reuniunile noastre. Încercările de a le confisca nu au lipsit și au fost destul de insistente. Nu e o exagerare: fără opoziția noastră acerbă, încăpățânată, care le-a anulat demersurile lipsite de fairplay și deontologie, totul s-ar fi dus de râpă. Nu ne-am cramponat de denumirea lor, Piatra Neamț nu este centrul Moldovei, am fost dispuși să o cedăm altora, dar cu condiția de a porni de la zero, nu de la cele 16 sau 18 ale noastre. Și asta pentru că ele erau singura noastră avere, singura emblemă cu care puteam ieși în lume, rezultat al eforturilor și strădaniilor înaintașilor noștri, al continuatorilor lor bine intenționați și nu aveam dreptul să risipim nimic.
     Nu mi-a fost deloc ușor când unii dintre colegii prezenți la Moinești și-au exprimat nu numai nedumerirea, ci și regretul, temerea că această ultimă reuniune a chirurgilor din Moldova este sau poate fi un cântec de lebădă. Nu-i contrazic și nici nu mă mir. Destrămarea lor nu ar fi un fapt izolat. Situația s-ar înscrie perfect în vocația noastră, unică în concertul celorlalte națiuni ale lumii, de a nărui, de a nu lăsa piatră peste piatră din tot ce este închegat și construit. Ne-am plâns decenii întregi de lipsa de libertate și de încătușare a dorinței de exprimare. Acum o avem și nu știm ce să facem cu ea.
     De la sine înțeles că programarea reuniunii noastre în afara județului nu a fost pe placul unora. Personal am considerat-o dovadă de prețuire și respect reciproc, de colaborare și prietenie, de care toți avem nevoie. De altfel, inițiativa derulării în tandem a celor două manifestări a aparținut președintelui Societății Române de Chirurgie, prof. dr. Silviu Constantinoiu, a fost acceptată fără rezerve de colegul Adrian Cotârleț și nu însemna că ne dezicem de propria manifestare, cu atât mai mult cu cât nu era vorba de o localitate din afara Moldovei. Inițiativa a fost cu atât mai binevenită cu cât și colegul care s-a ocupat de organizarea ultimelor manifestări nemțene și eu am avut evenimente nefericite în familie, care nu ne-au lăsat libertatea de a acționa pe cont propriu. Dar, de aici până la ignorarea absolută și nejustificată a evenimentului, este cale lungă, indiferent de argumentele șchioape și găunoase care ar putea fi invocate. Or, este de la sine înțeles că, fără chemare, fără pasiune, fără dragoste și înțelegere pentru ce faci, nimic nu se poate realiza.
     Personal, mulțumesc proniei că mi-a ajutat să ajung până aici. Aș face cel mai greu păcat să spun că, alături de cunoscutul „Vademecum pentru examene și concursuri”, reuniunile, cu care m-am confundat de-a lungul întregii mele vieți, deloc scurte, nu mi-au adus satisfacții fără egal. Nu cred că sunt mulți, universitari sau nu, care se pot bucura de așa ceva. Restul, număr de operații, bolnavi îngrijiți și altele fac parte din amintirile perisabile. Evident că îmi doresc ca reuniunile nemțene să continue, ca fapt împlinit, emblematic, intrat în tradiția zonei de la poalele Ceahlăului, dar mai departe nu mai stă în puterea mea să le influențez. Sper, totuși, că vor exista minți lucide, care nu pot trece peste o tradiție valoroasă pentru zonă, pentru județ, și vor găsi resursele și modalitățile pentru a continua. Ar fi în interesul tuturor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe