Newsflash

Cu nuia se poate, dar fără?

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - nov. 21 2016
Cu nuia se poate, dar fără?
    Ceață, vizibilitate foarte redusă, anunțuri că viteza maximă trebuie să nu depășească 60 km/oră. Carambol cu cinci decese, zeci de răniți, zeci de mașini distruse. Apoi atacuri pe bloguri împotriva celui care a redus viteza când a realizat că nu mai poate menține o anumită viteză în regim de siguranță. Se spune că una din ultimele mașini care au ciocnit din spate avea kilometrajul oprit la 118 km/oră. Oare în Germania, sau în Austria, sau în Ungaria și-ar fi permis? Mulți dintre conducătorii auto români vorbesc la telefon în timp ce conduc, nu utilizează centura de siguranță, își permit să fumeze și să scuture scrumul pe fereastră sau să arunce din mers mucurile de țigară, hârtii, coji de banane, utilizează claxonul în ciuda interdicțiilor, nu se sfiesc să se atingă de puțină (sau mai multă) bere sau chiar și de vin sau palincă înainte de a se urca la volan, nu respectă restricțiile de viteză. Însă, când ajung să conducă pe străzile sau autostrăzile din Ungaria, Austria sau chiar mai departe, brusc încep să respecte toate regulile de parcă ar fi „alți oameni“. Același om, același carnet auto, același autoturism, însă un comportament diferit.
    Revin la o parte a mesajului de săptămâna trecută. Era vorba de o absolventă (dintre cei buni) a anului doi, plimbată, mințită fără jenă cu privire la o practică în cercetare pe care și-o dorea. Mă întristez și mai mult gândindu-mă că persoana care s-a comportat necolegial cu ea a învățat colegialitate în străinătate. Nu cred că acolo și-a permis gesturi necolegiale. Unii participă la programe internaționale care urmăresc, printre altele, și construirea de echipe, întărirea de echipe, respectarea unor noțiuni fundamentale necesare într-o echipă. Sunt programe în care cursurile sunt ținute la nivel înalt și însoțite de sesiuni practice foarte valoroase. Selecția este riguroasă. Din cele 27 de țări europene, au acces, anual, puțini reprezentanți. La finalul programului este de așteptat ca participanții să fie foarte buni atât în domeniul pentru care s-au pregătit, cât și în domeniul colegialității – acolo primesc multe lecții privind colaborarea, coordonarea, spiritul de echipă. Chiar și așa, unii uită tot și devin mai egoiști decât erau înainte. Cum să îți bați joc de un copil de 20 de ani, un medic în formare și să îi spui: „Mâine la ora 10 vom lucra împreună, sau cel puțin o să îți arăt practic toate etapele reacției care te interesează“? Iar în ziua următoare să te apuci și să faci reacția respectivă la ora 8.00 (când în alte zile nici nu ajungi la serviciu înainte de ora 9?) iar când viitorul coleg vine, plin de speranță, tu îi spui „am făcut deja reacția, te aștept după ce termini facultatea (adică peste patru ani) să îmi povestești ce drum ai ales în viață“?
    Am văzut multă mizerie și multe mizerii la viața mea. Cu toate acestea nu încetez să mă mir când observ că parcă nu (mai) există limite. De ce este posibil așa ceva? Pentru că nu se răspunde pentru erori, pentru că trăim într-o societate în care există multă iresponsabilitate, iar aceasta nu este penalizată. Să ne aducem aminte de modul de a conduce în Ungaria sau Austria și modul de a conduce în România. Pentru că aici „merge și așa“? Să subliniem faptul că aceeași persoană acasă este gata să mintă, să înșele sau chiar să își însușească bunurile (materiale sau spirituale) ale altora, dar imediat ce a trecut granița începe să respecte regulile. Ce înseamnă asta? Prostie sau lipsă de caracter? Și unde se formează caracterul? Cum este posibil ca o persoană care învață în străinătate zeci de luni, inclusiv colegialitate, să se întoarcă acasă și aici să își bată joc atât de noțiune, cât și de colegi? După cum spuneam: face asta pentru că i se permite. În instituția în care persoana respectivă lucrează au fost și perioade (scurte, mult prea scurte) în care colegii aveau grijă să fie (ceva) mai colegi. Cu alte cuvinte, cu un pic de nuia, se poate!
    În aproape același sens: cum este posibil să existe colegi care, câștigând fonduri în cadrul unor granturi, cumpărând de exemplu anumite publicații (reviste sau cărți) să le păstreze strict pentru uzul personal când colegial ar fi fost să le pună la dispoziția tuturor, de exemplu, într-o bibliotecă. O să fiu considerat exagerat dacă o să spun că s-ar putea și mai mult decât atât. Există instituții care au o rețea informatică sau au adrese de email la nivel instituțional, cu posibilitatea de a transmite un mesaj către toți colegii fără a fi nevoit să trimiți 300 de mesaje, ci unul singur către toți. Cum ar fi fost ca atunci când un coleg ajungea să dețină, de exemplu, o carte, să fi trimis un mesaj anunțând: „Dragi colegi, am cumpărat cartea X din fonduri ale proiectului Y; în acest moment o consultăm în echipa de proiect, dar estimăm că în circa trei luni putem să o punem la dispoziția oricărui alt coleg interesat. Mai mult decât atât, în cazul în care vi se pare că acest volum ar putea să aducă informații de care să aveți nevoie de îndată, nu trebuie decât să ne spuneți și vom întrerupe pentru puțin timp consultarea în cadrul echipei noastre pentru a vă permite să vă informați cât mai rapid și cu rugămintea de a o aduce înapoi în timpul pe care îl vom conveni împreună, colegial“. Este utopic? Nu, nu este – este colegial și este la îndemâna oricărui coleg.
    Să vorbim puțin și despre covrigi, și câinii care îi „poartă în coadă“. Ar fi o eroare majoră să se înțeleagă că mă adresez unor probleme acuzându-mi țara. Exemple negative sunt și peste hotare. Îmi aduc aminte de un coleg care lucra în urmă cu o vreme într-o instituție dintre cele mai importante din lumea occidentală. Respectivul coleg avea și înclinații deosebite înspre cercetare, era foarte serios iar rezultatele muncii sale erau vizibile. Cu toate acestea, în respectivul stagiu se afla sub coordonarea unei persoane care îi submina activitatea și îi demonstra zilnic că în orice colț al lumii, cât de înaintat și cât de dezvoltat ar fi, se poate lucra într-un pur stil anticolegial. Câștiga bine, iar, dacă pleca mai devreme, avea să plătească daune (prin contract). Însă, la un moment dat, nu a mai suportat și a anunțat pe cei mari „nu mai mă interesează nimic, nici penalizări, nici alte restricții, îmi fac bagajul și am să plec acasă; nu mai suport modul necolegial în care sunt tratat“. Șefii s-au mirat de atâta curaj. Au încercat să îl convingă. A rămas ferm pe poziție. Pentru că aveau nevoie de el, au cedat, i-au schimbat coordonatorul și și-a putut petrece ultimele luni de lucru în condiții corespunzătoare în cadrul unui stagiu care a durat mai mulți ani.
    Colegialitate! Este necesară peste tot, în toate domeniile. Trăim într-o societate pe care nu am să mă dau la o parte să o numesc îmbolnăvită și bolnavă. Păstrez speranța în vindecare, dar știu că pentru aceasta este nevoie de cât mai mulți, poate de toți cei care continuă să creadă în valori și continuă să dorească o schimbare de bun augur atât pentru ei, cât mai ales pentru cei care vor veni după noi.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe