Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Darwinismul social și alimentar

     Dacă alimentația țărănească este aproape exclusiv vegetală, spun medicii, acesta este un alt mod de a spune că pe masa țăranului carnea se întâlnește rar, prea rar. [...] Ne putem întreba, de ce ar fi așa de importantă problema produselor de origine animală care intră în regimul alimentației populare. În imaginarul științific al epocii, societățile umane și caracteristicile lor sunt comparate cu cele animale, iar de la Darwin încoace, prin intermediul darwinismului social, orice om cult știe că și societățile se află într-o perpetuă „luptă pentru existență”, unde vor învinge doar cei puternici. În lanțul trofic, ierbivorele cad întotdeauna pradă carnivorelor; la fel și popoarele.
     În fruntea studiului sau despre alimentația țărănească, doctorul Nicolae Lupu așază în chip de motto un citat semnificativ dintr-un igienist francez: „Popoarele cu regim vegetal sunt făcute pentru a fi cucerite, după cum vastele familii ierbivore, în regimul animal, par a fi destinate să facă hrana carnivorelor”. (Lupu, 1906). În paginile care urmează nu face altceva decât să arate că „țăranii noștri se scoboară în scara zoologică; ei intră în rândul ierbivorelor”. (Lupu, 1906) Trist destin pentru România!

 

Fragment reprodus din volumul România Medicilor, publicat de editura Humanitas. Constantin Bărbulescu, autorul lucrării, predă la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.