Newsflash

Efectele lipsei de judecată

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - sept. 23 2016
Efectele lipsei de judecată
   La tot pasul se pot evidenția motive care să te „întoarcă pe dos“, dar nu trebuie să ne lăsăm. Eu nu îmi permit să-mi pierd speranța; încerc să îmi interzic așa ceva. Mă gândeam la câteva lucruri scrise de studenți, apoi mi-am amintit mesajul în care un viitor coleg, probabil necăjit de mâhnirea mea, îmi scria: „Vă înțeleg neliniștea. Ce vă pot spune este că orice pădure are buruieni, iar aici clima pare mai prielnică lor. Cred că vi s-ar fi potrivit mai bine să fi devenit dascăl în liceu. Acolo se mai poate face formare de caracter, se mai pot modela oameni. Păcatul este că acolo știința este puțină. Dacă ne alegem știința, universitatea, e inerent să ne asumăm că formarea de caractere a fost făcută de altcineva, iar ceea ce ne mai rămâne este burdușirea și mai apoi cizelarea cunoștințelor. Universitatea e rece. Oamenii devin reci, sau poate că au devenit mai reci chiar și înainte de a pune piciorul în primul an de studenție“. Mesajul este și mâhnitor și dătător de speranță. Nici problema buruienilor și opinia unui tânăr de 20 de ani că există pe aici o climă prielnică, nici lipsa de căldură simțită și exprimată după doar 20–23 de luni de învățământ superior nu sunt îmbucurătoare. Speranța vine de la faptul că vezi că un tânăr viitor coleg are potențial, are o pregătire care ne-ar permite să sperăm și să ne gândim la viitor, inclusiv unul colegial.
    Doar în ultima săptămână am dat peste atât de multe exemple de necolegialitate, dar nu am să contest ceea ce am spus mai sus; multe, puține, rele sau și mai rele, trebuie să mergem înainte, să învățăm ce înseamnă „așa nu“ și indiferent ce ne fac alții, trebuie să persistăm în a fi colegi, a ne purta colegial. Oi fi eu profesor și șeful unei discipline și oi vrea eu să scriu un articol (în fine, să utilizez un calculator) dar... oricând se găsește un coleg neatent care închide curentul, bateria se consumă și în timp ce eu scriu, calculatorul se oprește brusc la „mijloc de idee“. Oare cititorii se vor mira citind acestea? Oare de câte ori ne întâlnim în cursul activității noastre cu atare exemple care ne fragmentează activitatea chiar și pentru o scurtă vreme. Oricine poate protesta și ar putea spune – aici e altă rubrică! Aici vorbim despre altceva, vorbim despre colegialitate! Oare atenția/neatenția nu au legătură cu orice? Eu, de exemplu, nu aș scoate nimănui din priză un obiect fără să întreb dacă mai are nevoie să îl utilizeze, fie că este un cadru didactic, fie că este orice alt coleg, cu orice altă pregătire. De mic am învățat că avem de respectat omul și nu o anumită funcție. Iar în îndeplinirea unor sarcini avem nevoie de o multitudine de colegi, nu doar din domeniul lui Hipocrate.
    Trecând de la lucrușoare care pot stârni râsul, ajungem la situații mult mai serioase. Am văzut de multe ori ce înseamnă „colegialitate“ (în super-ghilimele) atunci când se schimbă un șef. Subalternii, foști colegi (nu toți, bineînțeles, dar mulți, prea mulți!), încep să își dea coate, să se gândească mai întâi la „cine o să vină în loc“ și mult mai puțin sau deloc la activitatea zilnică, săptămânală sau chiar lunară (am trăit și situații în care schimbarea nu a avut loc foarte repede, ci după mai multe săptămâni). Parcă lunile și anii trecuți au dispărut, s-au uitat; munca realizată cot la cot împreună cu alții, colegialitatea, de asemenea. Schimbarea unui șef „mare“ poate conduce (și de regulă conduce) la multe alte schimbări, la dispariția și respectiv apariția unor șefi mai mici. Colegialitatea se transformă în râcă, în zvonuri, ghionturi (la propriu și la figurat, cu diferite intensități – unele incredibile – între foști colegi) și încercări de a face pe plac noului șef sau celor care sunt bănuiți că vor intra în grațiile „șefului cel mare“. Ei, asta deja devine o problemă serioasă, din nou o potențială problemă de sistem. Dacă lucrurile s-ar petrece așa într-un cabinet de liberă practică, de exemplu, și tot nu ar fi bine. Dacă lucrurile se petrec la un nivel care influențează viața altora, inclusiv a cetățenilor care se așteaptă la prevenire, control, tratament și nu la înghionteli, atunci problema este foarte serioasă. Astfel de situații s-au petrecut, repetat, de multe ori începând cu 1989, aproape că la fiecare alegeri parlamentare (care au dus la schimbări de guverne, miniștri, restul aparatului administrativ), când nu degeaba spun unii „când se schimbă ceva politic sunt schimbați toți, până la portar“. Ei, asta este deja nu doar serios, ci și foarte rău. Implicarea politicului în sănătate a făcut extrem de mult rău și înainte, dar și după decembrie 1989.
    Am mai trăit și alte „poante“. Spre exemplu, „din pix“, fără nicio judecată, fără nicio analiză care să permită o judecată, cineva se trezește și spune „administrația este prea umflată, trebuie redusă; să o reducem cu X%“. Dacă X ar fi egal cu 0,5 poate că nu s-ar schimba mare lucru. Dar dacă X devine egal cu 10, sau cu 15 sau cu mai mult de 20%, aceasta poate deveni dramatic. Efectele dramei și lipsei de judecată (și lipsei de colegialitate, pentru că aceia care au produs schimbările aveau datoria să se gândească și la colegi în momentul în care au spus „da“ unor funcționari superiori, doar pentru că nu au avut curajul să spună „nu“) s-au simțit și ieri, se simt și azi și se vor simți și mâine. Depinde cât se va întinde acest „mâine“. La ce mă refer? De exemplu, la infecțiile transmise în unitățile sanitare. De curând s-a discutat, inclusiv la cel mai înalt nivel, că este nevoie de cadre bine pregătite, mai numeroase decât sunt, de substanțe chimice de bună calitate etc. Da, sigur că este nevoie. Colegial putea să se spună că pregătirea a început demult și nu se începe în acest an „inventarea roții și a apei calde“. Tot colegial ar fi fost și să nu se strice lucrurile care au fost bine făcute în perioade anterioare. Parcă ne-am trezi în fața muntelui lui Sisif – mereu o luăm de la bază, iar urcăm (mai mult sau mai puțin colegial), ne mai și prăbușim (din fericire încă, fără să se frângă toate gâturile). Oare din 2016 se știe că nu sunt destui specialiști în epidemiologie? Abia recent s-a detectat că microbiologia cu implicare în sănătatea publică aproape că lipsește? A fost cineva împiedicat să stimuleze (sau la nevoie – să impună) stilul de muncă necesar sănătății publice, adică stilul colegial?
    Colegii din diferitele instituții trebuie să colaboreze cu cei din toate instituțiile implicate. Nu putem discuta despre o colegialitate a domeniului sănătății umane și o alta a domeniului sănătății veterinare. Termenii de zoonoză, antropo-zoonoză, zoo-antroponoză sunt cunoscuți, parțial, chiar de pe vremea lui Hipocrate. Am insistat și i-am scris pe toți trei ca să arăt că nu problema explicitării termenilor ne blochează activitatea colegială. Discută colegii din sistemul uman de sănătate publică cu colegii lor din sistemul veterinar de sănătate publică? Cum discută? Cum este stimulată sau întreținută această colaborare? Să dau eu răspunsul? Aparent, foarte puțin. Dacă se realizează aceste activități (foarte importante) mai „în secret“, așa ca să nu știm și noi colegii de rând, rog cititorul pe poziție destakeholder (apropo, este interesantă definirea termenului, din 1963, Stanford Research Institute), din oricare sistem ar face el parte, să mă contrazică, direct și prin orice metodă va dori. Pentru că altminteri, eu am să continui să îmi spun părerea și să solicit să se țină cont de necesitatea stringentă a existenței și persistenței colegialității pentru toate motivele despre care am vorbit și voi mai vorbi.

  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe