Newsflash

Elocvenţă în doar câteva cuvinte

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - apr. 9 2014
Elocvenţă în doar câteva cuvinte
    Semnatarul acestor rânduri a fost timp de mai bine de doi ani intern de anestezie-terapie intensivă la Spitalul Panduri, condus de celebrul profesor, chirurg, dascăl şi organizator în medicina românească acad. Theodor Burghele (1905–1977). Se pare că înşiruirea poveştilor şi întâmplărilor para­medicale legate de puternica sa personalitate ar putea umple o carte cu multe pagini. Sunt convins că fiecare fost colaborator al „şefului“ a înmagazinat de-a lungul vremii, în memoria sa, amănunte provenite din simplul fapt că a respirat acelaşi aer cu cel care pentru mulţi a fost nu numai şef, ci şi mentor, îndrumător şi, mai ales, responsabil pentru o carieră profesională începută (de multe ori şi continuată) în umbra profesorului Burghele. Şi, cu toate acestea, din noianul de amintiri care îmi sunt la fel de vii ca acum 50 de ani, am ales citatul alăturat, pe cât de scurt, pe atât de elocvent.
   Pe vremea când multiplele sale preocupări îi mai permiteau să găsească timpul pentru a examina studenţii la sfârşit de an, la disciplina de urologie, Burghele avea obiceiul de a face adnotări pe marginea apariţiei şi a pregătirii multora din studenţii care apăreau în faţa sa la examen. Aceste adnotări erau înscrise într-un caiet, care, la un moment dat, a dispărut din biroul profesorului şi a ajuns în posesia unor foarte apropiaţi colaboratori, în felul acesta păstrându-se de-a lungul timpului şi devenind nu doar o sursă de inspiraţie pentru cei care l-au parcurs, ci şi un model de analiză (pe cât de succintă, pe atât de „suculentă“) a personalităţii viitorilor medici, absolvenţi ai Facultăţii de Medicină din Bucureşti.
   „Băiat de general, dar crescut de ordonanţă.“ Oare mai există cineva pe lumea asta, care să poată exprima în atât de puţine cuvinte o caracterizare mai profundă a unui individ ce se află în faţa examinatorului pentru mai puţin de un sfert de oră? Cât de perspicace trebuie să fie un examinator pentru a ajunge, în doar câteva minute, la o concluzie atât de elocventă?
   A nu se uita, pe vremea când caietul de care scriem acum se umplea de remarci cu fiecare sesiune de examene, odraslele familiilor de ofiţeri erau prin definiţie plasate pe primele locuri ale societăţii în care părinţii activau. Şi tot prin definiţie, educaţia dată unui fecior de general trebuia să se apropie de perfecţiune, pentru simplul motiv că părintele dispunea de acele mijloace care puteau asigura copiilor săi accesul la educaţie, cultură şi dezvoltare intelectuală pe măsura aşteptărilor. Trebuie să recunosc că personal n-am avut ocazia să cunosc acest mediu social, dispărut pentru zeci de ani după al Doilea Război Mondial. Eram prea tânăr pentru a-mi crea propria părere despre această pătură specială a societăţii româneşti. Cu toate acestea, pot înţelege foarte bine ce aştepta societatea de la fiul sau fiica unui înalt ofiţer de armată. Edu­caţia oferită de căminul părintesc, „cei şapte ani de acasă“ reprezentau baza şi chezăşia unei educaţii pe cât de costisitoare, pe atât de apropiată de perfec­ţiunea judecată şi clasificată după regulile şi manierele societăţii din acele timpuri.
   Ce l-o fi făcut pe profesorul Burghele să ajungă la o concluzie atât de concisă şi de dureroasă pentru tânărul student aflat la examenul de urologie la „Panduri“? O comportare nelalocul ei? O înfăţişare exterioară care nu corespundea ţinutei unui tânăr intelectual? O vorbă ce aducea a vulgaritate? O atitudine nonşalantă şi poate chiar injurioasă la adresa celor în faţa cărora se afla în acea zi de examen? Las cititorului deplinul drept de a-şi imagina acea scenă în care cei doi „actori“ stăteau faţă în faţă, când examinatorul a reuşit să aprecieze nu doar cunoştinţele de urologie ale studentului, ci şi personalitatea exami­natului.
   Caietul din care am extras expresia citată nu pomeneşte rezultatul examenului. Oare a trecut băiatul de general testul? O fi picat? Un lucru e clar, iar noi, cei care am avut imensa şansă să lucrăm în clinica de urologie de la Panduri, cunoşteam şi acea latură specială a „şefului“: un înalt grad de perspicacitate, de înţelegere a psihologiei „celuilalt“, o profundă cunoaştere a realităţii şi o capacitate ieşită din comun de a se adapta unei situaţii fluide, cu frecvente şi neaşteptate schimbări.
   N-aş vrea să fiu înţeles greşit. Cei care l-au cunoscut pe ilustrul medic şi dascăl au avut nenumărate ocazii de a-i decela (şi accepta!) şi defectele, în atitudine şi de multe ori în luarea de hotărâri. Dar acest fapt, deloc neobişnuit (oare nu se spune că nimeni nu e perfect?!), nu scade cu nimic puternica influenţă pe care Theodor Burghele a avut-o asupra medicinii româneşti şi asupra multora din cei care l-au înconjurat şi (de ce nu?) l-au admirat.
   Ajustând expresia burgheliană la cele ce se întâmplă în prezent pe tot mapamondul, să nu ne mirăm dacă în viaţa de toate zilele întâlnim din ce în ce mai mulţi băieţi/fete de politicieni, de bogătaşi, de afacerişti, dar care şi-au primit „educaţia“ aidoma eroului expresiei de la examenul de urologie!
 

„Băiat de general, dar crescut de ordonanţă“ (Theodor Burghele, la examenul de urologie)

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe