Newsflash

În cer, ca pe pământ

de Adrian GHEORGHE - mar. 14 2016
În cer, ca pe pământ
     Primul preambul. La recensământul desfășurat în Marea Britanie în martie 2011, un sfert din respondenți s-au declarat ca neaparținând niciunei religii. A nu se asimila această cifră cu ateismul ori agnosticismul, care nu au fost incluse între variantele de răspuns listate și au fost completate de unii dintre respondenți la categoria liberă „alte răspunsuri“. Puțin peste 7% nu au răspuns în niciun fel, întrucât întrebarea era opțională. Așadar, mai puțin de 70% din populația Marii Britanii s-a declarat drept având o convingere spiritual-religioasă de vreun fel1. Prin comparație, la recensământul din 2011, din România, s-au declarat fără religie și, respectiv, atei 0,1% din respondenți2. Cu alte cuvinte, peste 99% din populația României se identifică cu o convingere spiritual-religioasă de o natură sau alta. Rezultatele sunt confirmate de Eurobarometrul din 2010 privind valorile sociale, conform căruia 99% din români cred în Dumnezeu sau într-o putere spirituală (locul doi în Uniune după Malta), prin comparație cu 70% din britanici, aflați undeva în jumătatea mai puțin religioasă a clasamentului european.
     Al doilea preambul. Think tank-ul de cercetare în servicii de sănătate King’s Fund din Londra folosește un instrument propriu de monitorizare trimestrială a performanței spitalelor publice din National Health Service (NHS), anume Quarterly Monitoring Report (QMR). King’s Fund publică periodic rezultatele QMR, care se bazează pe date publice și interviuri sau chestionare cu managerii publici. Situația financiară curentă a spitalelor din NHS este proastă și se înrăutățește. Numai deficitul din ultimul trimestru, încheiat în decembrie 2015, a sărit de 1,5 miliarde de lire și experții se așteaptă ca ținta pentru 2016 și ținta multianuală a deficitului să fie ratate. Două treimi din totalul spitalelor se așteaptă să acumuleze datorii, cu nouă din zece spitale cheltuind mai mult decât bugetul alocat. Mai mult de jumătate din directorii financiari ai spitalelor au declarat că, în opinia lor, calitatea serviciilor medicale pe care le primesc pacienții a scăzut în ultimul an. Timpii de așteptare pentru intervenții elective, timpii de transfer al pacienților internați și moralul angajaților sunt primele trei motive de îngrijorare pentru executivi. În context, NHS trebuie să reducă totalul cheltuielilor cu 22 de miliarde de lire până în 2020 – obiectiv comunicat englezește drept „economii de eficiență“ – astfel că presiunea se resimte în sistem la toate nivelurile. 
     Acțiunea se petrece, așadar, într-un Regat Unit nu prea religios, cu spitale publice sub presiune financiară și într-un sistem de sănătate care rămâne, totuși, un exemplu global frecvent pentru, culmea, eficiență. În acest sistem sunt angajați peste 900 de capelani de spital, finanțați din bugetele spitalelor. Ei cumulează un cost anual de peste 25 de milioane de lire. Acest cost se păstrează relativ constant de la un an la altul, deși numărul capelanilor a scăzut cu 20% după 2010, când depășeau cifra de 1.100. La drept vorbind, pentru o țintă anuală de deficit de 1,8 miliarde, care va fi depășită cu 400 de milioane de lire, 25 de milioane reprezintă o cantitate incomodă – nici prea mult, nici neglijabil. E greu de spus chiar și de  cel mai ateu dintre atei că reducerea drastică sau eliminarea cu totul a acestor cheltuieli ar salva NHS, aproape la fel de greu cum ar fi de arătat că această cheltuială este justificată. Totuși, existența capelanilor în spitalele britanice este justificată prin principii. Așadar, nu doar că ei există, dar rolul lor este delimitat de ghiduri aferente (martie 2015)3. Constituția NHS stipulează că serviciul național de sănătate are responsabilitatea de a asigura o îngrijire completă și holistică pentru toți pacienții. Pentru cei cu convingeri religioase sau spirituale, deloc puțini, holistic înseamnă și acest aspect. 
     Ce fac acești capelani? În mod oficial, rolul lor este de a se asigura că toți oamenii, fie ei religioși sau nu, au acces la sprijin pastoral, spiritual sau religios atunci când au nevoie. Boala fiind prin definiție un timp al vulnerabilității pentru corp și nu numai, se presupune că oamenii au nevoie de tot sprijinul pe care îl pot primi. Important de adăugat că serviciul pastoral se adresează și personalului medical, nu doar pacienților. E același personal cu moralul jos care îi îngrijorează pe manageri. Practic, acești capelani nu fac doar spovedanii, conversații sau înmormântări pentru cei care nu își permit. Mai vorbesc, atunci când se ivește ocazia, și cu cei cărora le-a mai murit câte cineva pe masă.
     Problemele la ordinea zilei pentru serviciul pastoral al NHS sunt, la scara lucrurilor, deosebit de fine. Lăsând la o parte milioanele de lire în plus ori în minus, discuția care se poartă este evoluția compoziției confesionale a corpului de capelani și măsura în care ea reflectă structura populației. Dacă acum zece ani majoritatea capelanilor erau creștini, predominant anglicani, acum există și capelani Sikh sau, mai recent, primul capelan umanist (numit în ianuarie 2016), care este psihoterapeut de profesie și nu crede în viața de apoi. Structura corpului de capelani este cu zece ani în urma demografiei, dar încearcă să țină pasul. Opoziția seculariștilor față de funcția capelanatului se leagă de distincția dintre nevoi emoționale și nevoi spirituale, argumentul fiind că managementul vulnerabilităților non-clinice ale pacienților ține mai degrabă de psihologi și cadre medicale. Acestea nu pot fi echivalate direct cu nevoile spirituale. Toate acestea cu implicații asupra modului în care această funcție de suport este finanțată și susținută.
     Nu e niciun mesaj subtil aici. În România se compară frecvent numărul bisericilor cu al spitalelor. E o comparație care spune multe despre priorități bugetare și politice, dar mult mai puține despre ce așteptăm de la una și de la cealaltă. Le privim ca pe două funcții diferite. Avem și o zicere: morții cu morții, viii cu viii. Dacă nu s-ar muri atât de des în spitalele din România, distincția ar fi de înțeles. Prin comparație cu noi, niște păgâni din capătul celălalt al Europei lucrează conform unui model de îngrijire holistic pentru că așa le spune statistica și, până la urmă, civilizația. Au aceleași tipuri de probleme ca și noi – spitale care acumulează datorii, personal supramuncit și demoralizat – însă la o cu totul altă scală. Deși acolo se moare mai mult accidental și mai puțin din neglijență, politica publică acceptă că cei care se duc au dreptul la o moarte bună și cei care rămân au nevoie de sprijin pentru a avea o viață bună în prezența suferinței. Dacă avem în grijă o populație cu evidente nevoi spirituale, de ce modelul de îngrijire pe care îl livrăm, explicit și implicit, vizează exclusiv supraviețuirea biologică? Discuția nu are nicio legătură cu cine plătește pentru ce, tentația unei astfel de discuții se cere evitată – asta ar mai lipsi, să includem servicii clericale în bugetul sănătății. Are toată legătura, în schimb, cu ce înțelegem printr-o viață bună.

Notă autor:

1. Office for National Statistics (2014) Religion Data from the 2011 Census.

2. Institutul Național de Statistică (2013) Ce ne spune recensământul din 2011 despre religie?

3. NHS England (2015) NHS Chaplaincy Guidelines 2015. Promoting Excellence in Pastoral, Spiritual & Religious Care.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe