Newsflash

Iniţiativele tinerilor geriatri

de Dr. Constantin BOGDAN - mai 30 2012
Iniţiativele tinerilor geriatri
     Geriatria româneasca pierde viteză după dispariţia fondatoarei, acad. Ana Aslan – autorităţile nu susţin această specializare (sunt circa 140 de specialişti, puţini în raport cu necesităţile şi solicitările). Geriatria are nevoie de suflu tineresc şi reanimant cu care, alături de generaţiile mai vechi, să reajungă pe locul pe care îl merită potrivit tradiţiei, dar şi provocărilor determinate de îmbătrânirea populaţiei şi impactul acestui proces asupra sănătăţii, asistenţei sociale, costurilor îngrijirii şi, nu în ultimul rând, asupra familiei şi societăţii în general.
     Asociaţia Tinerilor Medici Geriatri (ATMG), fondată de dr. Sorina Maria Aurelian, dr. Mihai Zamfir şi alţi colegi, este unul din puţinele grupuri de specialişti tineri pe care îi preocupă diferitele probleme ale geriatriei şi gerontologiei actuale. În ultima perioadă, ATMG a reuşit să obţină sprijin pentru activitatea şi proiectele proprii de la instituţiile din domeniu, personalităţi ale geriatriei contemporane, alte asociaţii de profesionişti, organizaţii non-guvernamentale, presă.
     În Europa, anul acesta a fost dedicat, la propunerea Comisiei Europene, îmbătrânirii active. Scopul iniţiativei este să atragă atenţia asupra problematicii acestui domeniu, să identifice şi să disemineze bunele practici, să stimuleze şi să încurajeze forurile de decizie în vederea promovării unei îmbătrâniri active. Totodată, în februarie anul trecut, Consiliul Europei a oficializat lansarea Parteneriatului european pentru inovare în realizarea unei îmbătrâniri active şi sănătoase, al cărui obiectiv este creşterea în medie cu doi ani a duratei de viaţă în stare de sănătate (fără incapacitate), până în anul 2020, obiectiv preconizat a se realiza prin prevenţie şi promovarea sănătăţii, realizarea unor sisteme de îngrijire integrate, asigurarea unei existenţe independente pentru persoanele în vârstă. Cu prilejul acestor evenimente, Asociaţia Tinerilor Medici Geriatri a lansat două proiecte care să-i ajute pe cei vârstnici. „Fă o faptă bună. Petrece o oră din viaţa ta cu o persoană în vârstă“ vrea să-i atragă pe tineri în activităţi de voluntariat pentru persoanele vârstnice. Obiectivele acestui proiect sunt stimularea comunităţii, creşterea coeziunii sociale, promovarea voluntariatului în sprijinul persoanelor vârstnice şi combaterea discriminării pe criterii de vârstă. Perioada desfăşurării campaniei este 1 iunie – 31 decembrie 2012. Al doilea proiect, un concurs de fotografie artistică intitulat „Portret de vârstnic: oamenii de lângă noi“, îşi propune să aducă în atenţia publicului larg persoanele vârstnice de lângă noi, cu împlinirile lor sufleteşti, dar şi cu nevoile specifice.
     Dincolo de dinamismul, varietatea iniţiativelor şi proiectelor acestui grup de tineri entuziaşti, este de remarcat şi abordarea „altfel“ a gerontologiei şi geriatriei, cu deschideri moderne care nu se rezumă la geriatria instituţional-rezidenţială (instituţii cu paturi, abordare clinico-farmacologică). Tinerii se implică în alte teritorii, precum geriatria comunitară, îngrijirile terminale, asistenţa şi protecţia socială a vârstnicilor, drepturile specifice şi nediscriminare, solidaritate între generaţii, implicarea voluntariatului în sprijinul vârstnicilor etc. Acest lucru este îmbucurător pentru viitorul geriatriei româneşti. Pregătirea de preluare a ştafetei urmează cursul cel bun…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe