Newsflash

Întrebările cercetătorului

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - iul. 4 2014
Întrebările cercetătorului
   Nu o dată m-am întrebat în ce măsură un medic bun ar trebui să îndeplinească şi funcţia unui cercetător clinic. Cu alte cuvinte, ce importanţă au, în caracterizarea activităţii profesionale a unui medic, interesul său ştiinţific şi implicarea sa în găsirea unor răspunsuri la întrebări născute din propria sa practică clinică. Regretatul meu părinte a fost (ştiu, mi se va reproşa lipsa de obiectivitate) un excelent medic şi tămăduitor, dar n-a efectuat niciodată o cercetare clinică şi nici nu a publicat vreodată un articol într-o revistă medicală ştiinţifică. Fiul său a publicat aproape 120 de articole, majoritatea rodul unor investigaţii clinice în propriul domeniu de activitate. Oare acest fapt implică un profesio­nalism mai evident şi mai de succes?!
   Am scris despre faptul că un clinician este obligat să caute răspunsuri la întrebările ce se ivesc în cursul carierei sale de medic. Ceea ce nu înseam­nă că el însuşi va fi obligat să efectueze cercetarea care să ofere soluţia cău­tată. Imensa majoritate a confraţilor noştri, întâl­nindu-se cu situaţii clinice insuficient de clare sau necunoscute din practica anterioară, apelează la literatura de specialitate pentru a găsi rezolvarea problemei ivite. Doar o mică minoritate hotărăşte să cerceteze personal şi să ofere răspunsul la întrebarea pornită din practica curentă. Acestora din urmă li se adresează Austin Bradford Hill, celebrul statistician britanic, cel care a menţionat pentru prima oară legătura cauzală dintre tutun şi cancerul pulmonar.
   Meritul lui Hill, printre altele, nu e cel de a fi descoperit America, ci mai curând de a pune pe masa oricărui practician aforismul „oului lui Columb“. Pentru că orice cercetător clinic (şi nu numai) e obligat să-şi bazeze planul de acţiune pe fazele descrise de Hill. A porni o investigaţie fără a avea o suspiciune, o întrebare rămasă fără răspuns, un eşec terapeutic inexplicabil, înseamnă a te înhăma la o muncă care nu poate aduce niciun folos ţie şi confraţilor tăi, dar mai ales pacientului în suferinţă. A proceda la un studiu ştiinţific fără o metodologie clară, corectă, bazată pe date din literatura deja existentă, înseamnă a te angaja într-o activitate fără şanse de reuşită, pentru că, dacă metodologia e incorectă, rezultatul nu poate avea nici un fel de importanţă. Orice studiu trebuie să ajungă la un rezultat, altminteri totul se transformă într-o muncă în zadar. Cui îi va folosi o cercetare care nu aruncă o nouă lumină asupra unui fapt insuficient cercetat?
   Ajungând la ultima fază propusă de Hill, cea a semnificaţiei rezultatului, nu pot să nu mă gândesc la acei colegi (e drept, nu mulţi) cu care am colaborat, cu care am lucrat cot la cot, zi de zi, timp de mai bine de o jumătate de secol şi care s-au dedicat unor cercetări care, indiferent de rezultat, nu puteau influenţa cu nimic practica zilnică, oferind rezultate sterile, abstracte, fără nicio semnificaţie. Un simplu exemplu, complet ipotetic. Îl rog pe cititor să se gândească la semnificaţia clinică a unui studiu care arată că administrarea pretraumatică a unui drog hipnotic poate ameliora prognoza unui traumatism cranian în caz de accident de circulaţie. Cine s-ar încumeta să ofere unui şofer un hipnotic înainte ca acesta să se urce la volan?
    Hill n-a urmat studii medicale, dar a devenit cunoscut ca un excelent statistician în domeniu – nu numai pentru faptul că a publicat un volum de statistică medicală, devenit carte de căpătâi pentru orice cercetător, dar şi pentru contribuţia sa la două studii cu semnificaţie clinică ieşită din comun: efectul terapeutic al strepto­micinei în tuber­culoza pulmo­nară (Hill însuşi suferind de această boală) şi etiologia tabagică a neoplas­mului pulmonar (împreună cu Richard Doll).
    Pentru cercetătorul de azi, contri­buţia lui Bradford Hill la metodologia cerce­tării medicale depăşeşte limitele unui studiu ştiinţific. El este autorul celebrelor criterii „Bradford Hill“ care stabilesc cauzalitatea, nouă criterii care pot confirma relaţia cauzală dintre incidenţa unui fenomen şi consecinţele sale. Nu aici e locul pentru a dezvolta acest subiect, important pentru oricine pregăteşte un studiu ştiinţific, dar voi aminti că pentru prima oară a fost produsă o listă de condiţii absolut necesare pentru a asigura validitatea unor rezultate provenite din cercetare. Printre altele, Hill aminteşte importanţa plauzibilităţii ipotezei de lucru, dar şi principiul după care cauza trebuie să preceadă efectul. De menţionat absenţa rigidităţii scolastice în aceste principii.
   Hill s-a născut în 1897 şi a trăit până la vârsta de 94 de ani. A fost activ până aproape de sfârşitul vieţii sale, iar publicaţiile sale au fost (şi mai sunt) un permanent îndrumător în domeniul epidemiologiei clinice. Viaţa sa a fost un exemplu de productivitate binecuvântată şi de consistenţă ştiinţifică.
   Încerc, în final, să dau un răspuns cât de cât convingător la întrebarea provocatoare de la începutul acestor rânduri: oare clinicianul cercetător e un medic mai bun, mai eficient decât cel care n-a publicat niciodată o lucrare ştiinţifică ? Răspunsul e simplu. Ceea ce transformă un medic într-un adevărat clinician e perfecta înţelegere a suferinţei umane, permanenta încercare de a tămădui şi implicita recunoaştere a limitelor sale de a înţelege şi a vindeca. Pentru că situaţia cea mai dificilă pentru un medic este să admită: „Nu ştiu îndeajuns de mult pentru a găsi o soluţie pentru fiecare caz“.

„De ce ai început, cum ai procedat, la ce rezultat ai ajuns şi care e semnificaţia lui? După mine, aceasta este ordinea logică a unei cercetări ştiinţifice.“  (Austin Bradford Hill, 1897–1991)



Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe