Newsflash

Inversarea simptomelor autismului la şoareci

de Dr. Mihail CĂLIN - dec. 6 2012
Inversarea simptomelor autismului la şoareci
   O lucrare publicată în această săptămână în Nature descrie două modalităţi de inversare a simptomelor asemănătoare autismului, într-un model animal. Echipa de cercetători din Montréal a creat un nou model de autism la şoareci, care au fost lipsiţi, prin inginerie genetică, de gena EIF4EBP2, ce produce proteina 4E-BP2, care suprimă translaţia unor tipuri de ARN mesager; eliminarea genei face ca proteinele produse de aceste ARNm să fie sintetizate la niveluri anormale. Şoarecii astfel creaţi prezintă multe simptome asemănătoare autismului, printre care interacţiunea socială slabă, afectarea comunicării şi comportamente repetitive. Echipa a descoperit că proteinele care proliferează în absenţa genei amintite sunt neuroliginele, aflate în membrana neuronilor, care ajută la crearea şi menţinerea sinapselor: secţiunile de creier au arătat că supraproducţia neuroliginelor a dus la apariţia sinapselor expuse la suprastimulare, deci la o hiperconectivitate care ar putea fi cauza simptomelor tulburărilor de spectru autist (TSA).
   În continuare, cercetătorii au demonstrat că efectele produse de înlăturarea genei EIF4EBP2 pot fi inversate. Inspirându-se din rolul proteinei 4E-BP2, cercetătorii au testat un medicament cu greutate moleculară mică, ce se leagă de una din componentele proteice ale complexului translaţie-iniţiere, obţinând nu doar inversarea hiperconectivităţii sinaptice, ci şi dispariţia simptomelor asemănătoare autismului la şoareci. În plus, echipa a şi suprimat direct neuroliginele, obţinând aceleaşi efecte. În ciuda acestor rezultate, cercetătorii au avertizat că studiul nu înseamnă că un tratament al autismului este pe cale de a fi descoperit, medicamentul folosit în acest caz fiind prea toxic. Studiul a demonstrat însă importanţa unei căi patogenice, a identificat posibile ţinte terapeutice şi a demonstrat că terapia medicamentoasă este în principiu posibilă. Descoperirea acestora este însă complicată de faptul că TSA au numeroase cauze genetice, fiecare reprezentând nu mai mult de 1% din cazuri. TSA afectează până la una din fiecare 110 persoane.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe