Newsflash

Mânăstirea Caraiman

de Dr. Cristian COTIGĂ - oct. 30 2014
Mânăstirea Caraiman
     Crucea Eroilor de pe Caraiman străju­ieşte drumul ce duce paşii pelerinilor spre Mânăstirea Caraiman, aflată la poalele masivului, în Buşteni –  Prahova. Ctitorul acestui lăcaş de cult, situat la o altitudine de nouă sute de metri, a fost Părintele Gerontie Puiu. Născut la Todireşti –  Paşcani în 1933 şi considerat mort la naştere, el a fost aruncat la groapa de gunoi, de unde a fost salvat de o femeie, care l-a crescut cu dragoste de Dumnezeu. La 20 de ani a luat drumul Mânăstirii Neamţ.
    În 1959, a fost condamnat de regimul comunist la 15 ani de muncă silnică pentru nesupunere şi trimis în lagărul de exterminare de la Periprava. A reuşit să evadeze şi a trăit zece ani ascuns într-o grotă din munţii Bucegi. Privind Crucea de pe Caraiman, i-a jurat Sfintei Fecioare Maria că va construi o mânăstire cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci“.
    După 1989 a revenit în lumea monahală, întorcându-se în munţii Bucegi unde, într-o poiană însorită din care se putea vedea Crucea Eroilor de pe Caraiman, a pus bazele acestei mânăstiri. Mai întâi a ridicat o biserică din lemn unde se ţineau slujbe. În jurul bradului retezat, cu şase braţe, a construit, din lemn, aghiasmatarul, unde pelerinii se rugau la icoana Maicii Domnului.
    Duminică, 21 octombrie 2001, s-a săvârşit slujba de punere a pietrei de temelie la Biserica cea mare cu Hramul Înălţarea Sfintei Cruci, biserică terminată şi sfinţită la 14 sep­tembrie 2014. Din păcate, Părintele Gherontie Puiu ne-a părăsit la 22 mai 2014.
    Mânăstirea Caraiman este un loc de pelerinaj şi meditaţe cu o privelişte deosebită, cu locuri de cazare şi masă pentru pelerini, cu sală de conferinţe şi cu un centru socio-cultural.

 

 

Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe