Newsflash

Mitul agriculturii organice

de Prof. dr. Henry I. MILLER - dec. 17 2013
Mitul agriculturii organice
   Produsele organice – de la alimente la produse de îngrijire a pielii, „preparate în casă“, la ţigări – sunt în mare vogă astăzi, piaţa mondială de alimente organice atingând o cifră de încasări anuale de peste 60 de miliarde de dolari. Punctele de vedere ale adepţilor produselor organice par să fie împărtăşite de Comisia Europeană, a cărei opinie oficială privind agricultura şi alimentele organice este „ceea ce este bun pentru natură este bun şi pentru om“. Însă niciuna dintre aceste două poziţii nu se bazează pe dovezi convingătoare.
   O metaanaliză publicată în Annals of Internal Medicine în 2012, cu date din 240 de studii clinice, a concluzionat că fructele şi legumele organice nu erau, în medie, mai nutritive decât corespondentele lor convenţionale mai ieftine şi că nici nu prezentau un risc mai scăzut de a fi contaminate de bacterii patogene, precum E. coli sauSalmonella – un rezultat care i-a surprins până şi pe cercetători. „Atunci când am lansat acest proiect – remarcă Dena Bravata, unul dintre cercetători – ne-am gândit că vor apărea argumente care să susţină superioritatea produselor organice faţă de alimentele convenţionale.“ Mulţi oameni cumpără alimente organice pentru a evita expunerea la niveluri nocive de pesticide. Însă acest raţionament nu stă în picioare. Deşi fructele şi legumele neorganice prezentau o cantitate de pesticide reziduale mai mare, în peste 99% din cazuri nivelurile nu depăşeau pragurile de siguranţă fixe, stabilite de organismele de reglementare.
   În plus, marea majoritate a pesticidelor găsite pe produsele agricole se regăsesc „în mod natural“ în regimurile alimentare ale oamenilor, atât prin intermediul alimentelor convenţionale, cât şi prin cel al alimentelor organice. Biochimistul Bruce Ames şi colegii săi au descoperit că „99,99% din ponderea pesticidelor din regimul alimentar al americanilor rezidă în substanţe chimice pe care plantele le produc pentru a se apăra. Doar 52 de pesticide naturale au fost testate în cadrul studiilor asupra cancerului rezultat în urma ingerării de cantităţi mari de către animale, şi aproximativ jumătate (27) sunt substanţe cancerigene pentru rozătoare; aceste 27 se găsesc în multe alimente obişnuite“ (Proc. Nad. Acad. Sci. USA, 1990). În concluzie, substanţele chimice naturale au aceleaşi şanse de a genera rezultate pozitive în cursul studiilor privind cancerul la animale ca şi versiunile lor sintetice şi „în cazul cantităţii reduse, aşa cum sunt majoritatea expunerilor umane, riscurile comparative ale pesticidelor reziduale sintetice sunt nesemnificative“. Cu alte cuvinte, consumatorii care cumpără alimente organice scumpe pentru a evita expunerea la pesticide îşi concentrează astfel atenţia asupra a doar 0,01% din pesticidele care ajung în organismul lor.
   În mod ironic, atât în Europa, cât şi în America de Nord, denumirea de „organic“ este, în sine, o formulare birocratică sintetică – ce nu prea are sens. Interzice utilizarea de pesticide chimice sintetice, cu unele excepţii pragmatice. De exemplu, politica UE menţionează că „regulile de flexibilitate anticipată“ pot compensa „diferenţele climatice, culturale sau structurale locale“. Atunci când alternativele adecvate lipsesc, unele substanţe chimice sintetice (strict enumerate) sunt permise. În mod asemănător, în Statele Unite, există o lungă listă a excepţiilor specifice de la interdicţii. Însă, majoritatea pesticidelor „naturale“ – precum şi reziduurile animaliere încărcate de agenţi patogeni, utilizate ca îngrăşământ – sunt permise.
   Un alt raţionament care ar încuraja cumpărarea de alimente organice este acela că se presupune că ar fi o acţiune benefică pentru mediul natural. Însă, în realitate, productivitatea scăzută a agriculturii organice – în mod obişnuit, cu 20 până la 50% sub productivitatea agriculturii convenţionale – impune diverse presiuni asupra terenului agricol şi măreşte substanţial consumul de apă. Conform unei metaanalize britanice recente(Journal of Environmental Management, 2012), emisiile de amoniac, scurgerile de azot şi emisiile de oxid de azot pentru o unitate de producţie erau mai ridicate în cazul sistemelor organice decât în cazul agriculturii convenţionale, la fel ca gradul de utilizare a terenului şi potenţialul de eutrofizare – reacţiile adverse ale ecosistemului la îmbogăţirea cu materii organice şi cu substanţe nutritive, în special nitraţi şi fosfaţi – şi acidificare.
   O anomalie a definirii „organicului“ constă în faptul că denumirea nu se concentrează, de fapt, asupra calităţii, compoziţiei sau siguranţei alimentelor. Cuprinde, mai degrabă, un set de practici şi proceduri acceptabile pe care un fermier intenţionează să le aplice sau urmeze. De exemplu, pesticidele sintetice sau polenul provenite din plantele modificate genetic, ce ajung dintr-un câmp adiacent pe o cultură organică, nu afectează starea culturii. Regulile UE sunt clare, menţionând că alimentele pot fi etichetate ca organice cât timp „ingredientele care conţin organisme modificate genetic au pătruns în produse neintenţionat“ şi reprezintă mai puţin de 0,9% din conţinutul acestora.
   În final, mulţi dintre cei care se lasă ispitiţi de farmecul agriculturii organice ignoră consecinţele umane ale acesteia. Fermierul american Blake Hurst avertizează: „Buruienile continuă să crească chiar şi în cazul policulturilor obţinute prin metode holistice de cultivare şi, în lipsa pesticidelor, smulsul cu mâna al acestora este singura modalitate de a proteja o recoltă“. Iar extenuanta sarcină de a smulge manual buruienile le revine, adesea, femeilor şi copiilor.
   Desigur, produsele organice ar trebui să poată fi cumpărate de aceia care simt că trebuie să le aibă şi care şi le pot permite. Însă purul adevăr este că achiziţia de produse neorganice este mult mai economicoasă, mai umană şi mai responsabilă faţă de mediu.

© Project Syndicate, 2013. www.project-syndicate.org

 

Traducere din limba engleză de Sorana Graziella Cornea

 

Henry I. Miller, membru al Catedrei de filozofie ştiinţifică şi politici publice de la Hoover Institution (Stanford, California), a fost directorul fondator al Departamentului de biotehnologie din cadrul FDA (Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA).

 
 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe