Newsflash

Motive și motivații

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - apr. 11 2016
Motive și motivații
     De-a lungul timpului, am auzit numeroase „povești“, adesea spuse pentru a justifica o atitudine sau luare de poziție – universitară, medicală, economică, în justiție ori în politică. De mic am tot auzit explicații și tot de mic am constatat că între motive și motivații există o semnificativă diferență. Abia în clasa a douăsprezecea am clarificat-o, atunci când am început să învăț pentru admiterea la medicină și în cartea de biologie era un subcapitol despre motivații. Cât de clară era definiția din acea carte. Cât de clar era că în motivație poate să existe o componentă subiectivă, o mică invenție sau o eludare a adevărului în scopul atingerii unei ținte (sau paza de o anumită pedeapsă). Autoritățile românești utilizează motivația din 1990 încoace, așa cum le este mai convenabil.
     Ulterior au apărut și mituri, unul fiind că „nu ne dă voie Comunitatea Europeană“. Povestea aceasta a fost utilizată după nevoi. Atunci când cineva își dorea să implementeze o anumită măsură, poate impopulară, față de care existau unele proteste, se spunea că nu avem încotro, așa trebuie să facem, așa se impune. Alteori, când măsura „europeană“ nu se potrivea cu interesele, același cineva explica în mod bățos (dorind ca românii să considere că este ceva bărbătesc) că pe noi nu ne interesează impunerile, noi vom proceda „așa cum este mai bine pentru România“. De cele mai multe ori, atitudinea nu avea nicio legătură cu românii ori cu România, ci era legată de anumite interese.
     Așa și cu unele credite transferabile în cursul facultății. Ni s-a spus și am înțeles că trebuie să existe o curriculă identică la nivel european. Eu nu sunt convins că superspecializarea din timpul facultății reprezintă cea mai bună variantă pentru pregătirea unui viitor medic. Îmi aduc aminte de modul în care făceam noi semiologia medicală și medicina internă și nu știu dacă nu ar fi mai bine ca, legând fiziologia/fiziopatologia, biochimia/farmacologia, histologia/anatomia patologică cu semne, simptome și sindroame, viitorul medic să primească o călăuzire mai generală înainte de a intra în mod aprofundat în studiul unei anumite părți, al unei anume specialități. Sigur e că, odată cu deschiderea spre universitățile din Europa, s-a dovedit că nu există o curriculă identică la nivel european; țările și-au păstrat identitatea și au ales să se organizeze așa cum au considerat mai bine, fără să agreeze că trebuie ca peste tot să fie la fel.
     Așa și cu nomenclatura specialităților medicale. De-a lungul ultimilor 26 de ani, s-au tot schimbat. Motivația? Din nou, Uniunea Europeană. Dar, dacă iei lista țărilor și lista specialităților din fiecare țară, poți să observi că există diferențe notabile. Putem spune, din nou, că identitatea națională trebuie păstrată în orice domeniu, universitar, medical, politic, cultural, al tradițiilor, al Credinței – având la bază un singur gând: să se facă așa cum este mai bine pentru țara ta și pentru concetățenii tăi.
     Și iarăși, vrând-nevrând, ajungem la Institutul „Cantacuzino“. De curând, am avut privilegiul să stau de vorbă cu un cantacuzinist. Discuția a traversat mai mulți ani și a inclus povestiri adevărate pe care nu le putem învăța la școală – ele nu apar în cărțile pe care noi le studiem. Mi-am adus aminte și o istorie de „colegialitate“ ceva mai recentă, demonstrativă pentru modul în care pot merge lucrurile. După 1990, având în vedere situația epidemiologică din țara noastră, un grup de colegi a propus înființarea specialității parazitologie medicală. S-au redactat memorii, note de fundamentare, s-au dat explicații. În urma acestor demersuri, specialitatea a fost înființată. Alte eforturi au dus la punerea la punct a unei clinici în care să poată fi tratate cazurile mai dificile. Multe situații impun implicarea multidisciplinară, diagnosticul diferențial este dificil, este nevoie de mintea și cunoștințele de specialitate ale mai multor colegi pentru a putea ajuta pacientul. Nu au trecut zece zile de când un pacient a fost examinat acolo ridicându-se suspiciunea unui chist parazitar cu o localizare foarte dificil de abordat. Intervenția nu a fost asumată local. Au existat recomandări pentru o intervenție într-un centru de specialitate din străinătate. Până la urmă, o echipă dintr-un alt oraș a acceptat cazul și, între timp, intervenția a avut loc, pare-se cu succes. Dar – nu poate să nu existe măcar un „dar“ – s-a cerut echipei de intervenție să preleve anumite probe pe care să le transmită către clinica din București, în anumite condiții. S-a redactat și o scrisoare medicală în detaliu, s-au dat explicații cu privire la ceea ce ar trebui făcut. O rudă a pacientului operat a transmis mesajul și prin viu grai. Dar, la acest moment, colegialitatea s-a rupt. Răspunsul a fost: „Nu dăm; (...) analizele le facem noi aici și veți primi rezultatele peste zece zile“. Ce mai contează că sunt evaluări care trebuie făcute de îndată? Ce mai contează că modul de prezervare a probelor are importanță în stabilirea viabilității unor eventuale dovezi de afectare parazitară? Are vreo importanță că un program european are sau ar putea avea relevanță și pentru comunitatea medicală din țara respectivă și la nivel european și nu reprezintă un „interes personal“ al unei clinici anume? Ce dacă există un protocol semnat la nivelul comunității europene în care se indică modul de procedură, iar rezultatele nu pot fi validate decât dacă acesta este respectat?
     Să fie acesta un exemplu izolat? Să reprezinte acest tip de „colegialitate“ o excepție? Nu cred. În completare: echipa de intervenție a cerut rudelor pacientului să îi permită să comunice cazul respectiv (pentru că este „interesant și rar“). Așadar, exclusivitate în detrimentul diagnosticului, în detrimentul respectării unui program european, în detrimentul colegialității.
     Cu un timp în urmă, un alt caz a fost examinat în clinică, ridicându-se suspiciunea unui chist parazitar localizat la nivel hepatic. Tehnicile actuale permit să ajungi până la o anumită profunzime a diagnosticului, dar nu se poate întotdeauna să ai diagnosticul de certitudine. Cazul a ajuns într-o altă clinică, de unde „sentimentul de colegialitate“ s-a exprimat după cum urmează. Medicul care urma să intervină a fost rugat de pacient și de rudele acestuia să se consulte cu medicul care a ridicat suspiciunea, a primit telefonul acestuia iar ca alternativă a fost rugat să ofere numărul personal de telefon, pentru a fi contactat. Răspunsul a venit prompt: „Nu am timp să vorbesc la telefon“. Într-o lume și într-un sistem în care colaborarea este obligatorie, iată cât de debordantă este colegialitatea. Urmarea: nici până în ziua de astăzi nu este certă etiologia cazului respectiv (cât de ușor se putea stabili printr-un examen de specialitate pe produsul recoltat și transportat corespunzător), pacientul a fost chemat de peste zece ori pentru instilarea și extragerea unei substanțe (la nivelul chistului), cu toate că în literatura de specialitate acest mod de abordare nu este recomandat; pacientul nu știe ce să creadă și în cine să aibă încredere, privește cu suspiciune sistemul medical și își dorește să nu mai „pice“ vreodată pe mâna „acestuia“.
     La interesanta discuție cantacuzinistă voi reveni într-un număr viitor, mai ales că include aspecte de colegialitate (și necolegialitate) relevante.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe