Newsflash

Munca în echipă

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - oct. 21 2016
Munca în echipă
     Așa cum am spus și aplicat, trebuie să ne manifestăm colegial indiferent de orice. Istoriseam săptămâna trecută drama pe care am resimțit-o atunci când mi s-a spus că nu am încotro și trebuie să decid concedierea unor colegi. Nu am fost de acord, m-am opus și am „dispărut“ eu. Dar, oare, reciproca a fost adevărată? Să analizăm împreună.
     Am ajuns la un anumit nivel ierarhic, având o funcție de conducere. Eram însă „tolerat colegial”. Cu naivitate, o vreme nu mi-am dat seama. Între amintirile din acea perioadă am să o povestesc pe cea despre „hai să învățăm și să lucrăm împreună ca între colegi“ (sic!). Se făcuse ora șaptesprezece. Rareori plecam mai devreme. Am simțit că unul dintre șefii mei încă mai lucra, discret. Trebuie să recunosc că încă mai credeam că știe multe, că realizează multe, că are grijă de sănătatea conaționalilor noștri. Chiar îmi părea rău pentru respectiva persoană deoarece mi se părea că se află la un nivel atât de înalt încât nu se cade să introducă cu mâna proprie datele în calculator, ci ar trebui doar să le analizeze și interpreteze, să fructifice mai bine timpul și calitățile sale. Am bătut la ușă, am intrat relativ sfios și l-am întrebat dacă nu pot să îl ajut, în orice mod. Am primit un răspuns pe care nu l-am uitat și nici nu am să îl uit: „Meseria se fură“. M-a respins relativ politicos, dar ferm și fără cale de întoarcere. În mintea mea, noi eram în aceeași echipă, dar realitatea era cu totul alta. „Colegialitate“ 100%.
     Într-o altă memorabilă perioadă, pe parcursul a circa trei luni am avut acces la șeful nostru timp de zece minute. În acele zece minute am încercat să explic importanța infecției HIV/SIDA pentru sănătatea publică a României. Am fost lăsat să vorbesc un timp, apoi am fost întrebat: „Dar ce te interesează asta pe tine?“. Câteva clipe am rămas fără cuvinte. Stăteam, priveam, tăceam. Apoi am explicat cu diplomație de ce problema îmi intră în sarcinile de serviciu. M-a lăsat să mai vorbesc un pic, iar eu am încercat să explic importanța tuberculozei pentru sănătatea publică a României. Reacția a fost similară. Am fost lăsat să vorbesc un timp, apoi am fost întrebat: „Dar ce te interesează asta pe tine?“. Tot fără cuvinte am rămas, doar că de data asta am înțeles că este timpul să mă retrag. După o vreme, într-o noapte, un post de televiziune a solicitat un reprezentant al ministerului la o emisiune despre fumat. A fost solicitat un alt coleg care s-a recuzat spunând: „Cum să merg eu acolo atâta vreme cât fumez, duceți-vă dumneavoastră“. M-am dus. În dimineața următoare am beneficiat de alte douăzeci de secunde din partea șefului nostru. Eram în anticameră, s-a deschis ușa, m-a privit, a spus: „Bun ai fost!“ Și cu aceasta s-a isprăvit.
     Doresc să subliniez și aș dori ca aceia care citesc să înțeleagă că am traversat tot felul de perioade, cu mai multă sau, mai ales, cu mai puțină colegialitate. Am trecut prin perioade întregi în care nu am avut nici măcar acces la informații darămite la momente de colegialitate, de muncă împreună, de activitate în echipă (cu toate că aveam o poziție de conducere). Mi-a venit să mă retrag. Dar atunci când lucrurile s-au schimbat un pic, toate exemplele le-am ținut minte drept „așa nu“ și am acționat doar în sensul pe care l-am considerat corect. Am mai spus-o, mi-aș fi dorit să mă manifest colegial fiind învățat cum se face aceasta, tehnic, științific, dar nu am beneficiat de o astfel de instruire. Am reacționat mai mult așa cum am simțit. Sau am reacționat așa cum știam că nu îmi plăcuse să îi văd pe alții că se poartă. De câte ori am avut ocazia să vorbesc (cred că am fost solicitat să dau peste 250 de interviuri de diferite dimensiuni), am menționat necesitatea colegialității, necesitatea colaborării, importanța spiritului de echipă. Am făcut asta pentru că este ceva în care cred și pentru care îmi mențin speranța, în ciuda a orice am văzut sau am trăit în ultimii 27 de ani.
     Atunci când lucrurile s-au schimbat și am reușit să încep să organizez o echipă, am luat-o aproape de la zero. În afară de cei mai pricepuți, am adus alături de noi tineri de la care am cerut un singur lucru: să vrea să învețe, iar apoi să aplice. Îmi amintesc că am reușit să organizez un curs în județul Vâlcea. Am avut sprijinul unei fundații, invitați de la CDC Atlanta, din Canada, de la OMS. Îmi „ardea buza“ să particip și eu. Era cursul pe care mi-l doream de ani de zile, un curs intensiv cât o pregătire de doi-trei ani în alte condiții. Dar am rămas la București împreună cu încă o persoană ca să „ținem spatele“ și să putem lăsa colegii să meargă să învețe. Mi se părea normal să procedez astfel atâta vreme cât urma apoi să le cer să acționeze corespunzător în favoarea sănătății publice din țara noastră. Am reușit să mergem și noi pentru o singură zi, la închiderea cursului. M-am bucurat să fiu alături de ei și nu i-am invidiat pentru că au beneficiat de ceva ce pentru mine era, atunci, imposibil, deși dorit cu ardoare. Și înainte de acest curs, dar și după, am continuat pregătirea lor în sistemul learning by doing (nu aveam alternativă, nu aveam cum să ne descurcăm în alt mod, problemele veneau zilnic, uneori în cascadă).
     Îmi aduc aminte că între noi, cu o singură excepție, nu existau persoane cu dexterități lingvistice. Nu exersaseră nici scrisul și nici conversația într-o limbă de circulație internațională. Stăteam împreună seara, de multe ori după ora 18 și exersam în limba engleză. Când nu aveam timp îi rugam să vorbească între ei. Eram cu toții direct în „focul luptei“, fără o pregătire susținută, gospodărească, pe domeniu. Având un anumit nivel de reprezentare, am rugat și am primit acordul ca o persoană pricepută în managementul de programe să vină de două-trei ori pe săptămână și să lucreze cu colegii mei. Scriau pe flip-chart, luau notițe, exersau. Din nou, îmi „ardea buza“ să particip și eu la aceste lecții, dar nu îmi permiteam. Le „țineam spatele“ ca să poată să se pregătească și încercam să rezolv cât mai multe singur sau puțin ajutat de unii dintre colegi. Încet-încet, fie lovindu-ne de diferite probleme, fie prin această activitate de pregătire în afara programului (lecțiile începeau după 17.30–18.00) experiența creștea. Cu toate că tuturor ne plăceau activitățile tehnice, mult din ce aveam de făcut era din domeniul administrativ. Eu învățasem deja asta și am început să îi învăț și pe colegi. Îi puneam să redacteze note, referate, solicitări sau orice alt document. Apoi veneau rând pe rând la mine și analizam împreună. Luam un pix și corectam (de multe ori și probleme de gramatică sau de topică a frazei, dar mai ales aspectele care trebuiau să respecte un anumit tipic). După o vreme primeam documentele, le corectam și le returnam (dacă era cazul) pentru refacere. Încet-încet erorile scădeau.
     Am avut și destule probleme, multe cauzate de erorile lor. De fiecare dată i-am apărat și dacă urma o admonestare „ieșeam în față“ și o primeam personal. Datorită unui dosar făcut prost (fără să fiu întrebat) și datorită aglomerării de probleme, nu am reușit să citesc tot ce fusese redactat. M-am bazat pe corectitudinea uneia dintre colege și am pățit-o. Nu greșise total, doar că nu luase toate măsurile de prevedere astfel încât cineva, nu contează cine, ne-a dat în judecată. Incorect: nu „ne-a dat“, ci m-a dat pe mine în judecată. A urmat un proces, l-am pierdut, am avut de plătit. Am plătit eu și nu am pus persoana care greșise să răspundă pentru eroare. Acesta a fost exemplul mai blând. Cu altă ocazie, eroarea a fost cu mult mai mare. Din nou aglomerare de probleme. Din nou imposibilitate de a verifica totul „la virgulă“. Atunci riscul pentru mine a fost serios. Dar, așa cum eu mi-am apărat colegii mai mici, domnul ministru (deși supărat pe mine) m-a apărat, colegial. Iar eu nu am spus cine este vinovatul real în toată respectiva întâmplare și am luat vina asupra mea.
     Pe măsură ce am scris aceste amintiri mai mult sau mai puțin colegiale, tot mai multe exemple mi-au revenit în minte. Am decis însă să mă opresc aici cu amintirile personale. Poate am să mai revin cândva. Nu doresc să încep să descriu modul în care colegii mei, cei care au crescut alături de mine și în bună parte sub protecția mea, au reacționat atunci când au simțit că se apropie momentul îndepărtării mele. Am fost mâhnit, am fost surprins. Era prima dată când eram supus unei astfel de experiențe. De atunci s-au tot repetat, însă tot nu m-am obișnuit cu așa ceva, pentru că nu acesta este normalul. Indiferent de orice, am rămas partizanul colegialității, susținătorul fără rezerve al colaborării. În medicină este imposibil să ajungi la un rezultat corespunzător în afara unei echipe.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe