Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - feb. 5 2016
Noutăți în cercetare

Gadgetul care schimbă regulile jocului

 

     După ce tehnologia a pătruns tot mai mult în viețile noastre, știința pare pregătită să facă pasul de la divertisment la aplicații cu adevărat utile pentru sănătate. Sigur, ceasurile conectate la telefonul mobil, capabile să numere pașii purtătorului, să afle pulsul, să monitorizeze somnul sau chiar să măsoare intensitatea radiației solare, au intrat de mult în uz (pentru tehnologie, câțiva ani înseamnă deja epoci diferite), dar nu au reușit încă să treacă din categoria „gadgeturi“ în cea a dispozitivelor indispensabile sau măcar cu adevărat utile pentru monitorizarea sănătății. Un articol1 publicat miercurea aceasta în Nature pare însă să schimbe substanțial regulile jocului.
     Un grup de la Universitatea Berkeley (California) a dezvoltat o rețea de senzori care permite analiza non-invazivă complexă și simultană a transpirației, fără a mai fi nevoie de vreo analiză externă. Mai mult, această rețea integrată poate fi montată pe o simplă brățară „inteligentă“ (fig. 1), permițând astfel monitorizarea simultană a mai multor biomarkeri, în timp real, cu evaluarea stării fiziologice a purtătorului. Rețeaua prezentată permite determinarea simultană a valorilor unor metaboliți (glucoză și lactat) și a unor electroliți (ionii de sodiu și de potasiu), precum și a temperaturii pielii (utilizate pentru calibrarea răspunsului senzorilor).
Fig. 1 – Rețeaua de senzori flexibili poate fi montată pe o brățară sau pe o bentiță, pentru a permite analiza continuă, în timp real, a compoziției sudorii
© Wei Gao, UC Berkeley
 
     Pentru a realiza un astfel de dispozitiv, cercetătorii au utilizat senzori plastici pentru interfața cu pielea, conectați la circuite integrate în silicon, pe o placă flexibilă, care să permită procesarea semnalelor complexe. Odată cu adoptarea unor astfel de tehnologii în produsele destinate publicului larg, este de așteptat ca principalii beneficiari ai noilor gadgeturi să fie în primul rând sportivii, de performanță sau amatori, dar nu este exclus ca adaptarea unor senzori să permită, de pildă, dozarea unor metaboliți și, indirect, monitorizarea realizării unor concentrații terapeutice ale unui medicament sau chiar urmărirea complianței pacientului la tratament.

 

În ce constă bărbăția?

 

     O întrebare ușor deconcertantă, dar chiar așa: cum definim sexul masculin? Prin prezența organelor sexuale? Dar acestea pot fi retușate chirurgical. Caracteristicile sexuale secundare? Cu hormonii potriviți, orice se poate schimba. Atunci? Sigur, veți spune, să ne uităm la bagajul genetic: sexul masculin e condiționat de prezența cromozomului Y. Până la urmă, folclorul paraștiințific vorbește chiar de „supermasculi“, cu unul (sau mai mulți) extracromozomi Y. Și totuși, un studiu2 apărut astăzi în Science ne forțează să găsim definiții mai bune.
Fig. 2 – Șoarece mascul (alb) lipsit complet de genele de pe cromozomul Y, alături de puii săi, născuți prin reproducere asistată
© Yasuhiro Yamauchi
 
     După ce, în 2014, comunica3 succesul reproducerii asistate la șoareci la care au fost inactivate toate genele de pe cromozomul Y cu excepția a două dintre ele – Sry (determinantă pentru testicule) și Eif2s3y (factorul de proliferare spermatogonic) –, un grup de la Universitatea din Hawaii revine cu date și mai interesante în privința importanței cromozomului Y pentru determinarea sexului. Astfel, ei au eliminat cu totul cromozomul Y, iar cele două gene importante pentru definirea sexului masculin au fost înlocuite cu Sox9, o țintă activată de Sry, respectiv Eif2s3x, omolog al Eif2s3y, adăugată pe cromozomul X. Rezultatul? La șoareci cu cromozomi sexuali XO și cu cele două gene înlocuite, masculii prezentau testicule mici, dar cu spermatogeneză prezentă, cu gameți funcționali în fertilizarea asistată, după fecundare și implantarea embrionului rezultând urmași (fig. 2).
     Rezultatele pun sub semnul întrebării definiții pe care le credeam de neclintit și deschid o dezbatere mai mult filozofică decât științifică asupra felului în care înțelegem cu adevărat determinantele sexului.

 

Ca o reclamă la detergenți

 

     Scriam, în urmă cu două săptămâni, despre o cercetare4 surprinzătoare, publicată în NEJM, realizată în Uganda de o doctorandă de la Institutul Karolinska, privind utilizarea unei plase „de țânțari“ pentru cura chirurgicală a herniei, cu eficacitate și siguranță similare utilizării unei plase comerciale. Am găsit, miercurea aceasta (27 ianuarie), o analiză5 interesantă, publicată în JAMA Surgery, care nu face decât să confirme ideea deja desprinsă din studiul suedez, anume că un tratament nu este neapărat mai bun dacă este mult mai scump. O idee pe cât de simplă, pe atât de ocolită de sistemele de sănătate moderne, în care tocmai costul unei proceduri pare să o facă pe aceasta mai dezirabilă pentru pacient, pentru medic, pentru industrie, cu toate că lipsesc datele care să indice o superioritate a eficienței sau a siguranței.
     În JAMA Surgery, autorii și-au propus să evalueze beneficiul clinic al utilizării de bioproteze în locul plaselor din polimer (plastic), pentru cura chirurgicală a herniei. Producătorii de asemenea materiale active biologic își promovează intensiv produsele, un exemplu identificat în articol fiind al unei companii care a înregistrat în 2011 un profit de patru sute de milioane de dolari din comercializarea acestor biomateriale. Cumva explicabil, dacă ținem seama că, în medie, biomaterialele utilizate de chirurgi sunt de circa 3,5 ori mai scumpe decât materialele sintetice, dar diferențele de preț pot ajunge și până la de opt ori. Căutând în literatura de specialitate și în evidențele agenției de reglementare din SUA, autorii cercetării au observat – cu o singură excepție – că toate biomaterialele au fost aprobate pentru utilizare în urma unor studii de non-inferioritate față de materialele sintetice, pe loturi mici de pacienți adesea provenind dintr-un singur centru. Realitatea este că niciunul dintre studiile cu bioproteze nu a demonstrat superioritatea acestora față de plasele sintetice.
     Rostul cercetării nu este numai acela de a arăta că unele cheltuieli importante din sistemul de sănătate pot fi greu de justificat medical, ci și că reglementările diferite pentru medicamente (care trebuie să treacă prin studii clinice riguroase înainte de a fi aprobate) și dispozitive medicale (care pot fi aprobate, în SUA, prin demonstrarea similarității cu dispozitive utilizate clinic înainte de 28 mai 1976) nu sunt neapărat în beneficiul pacienților.
     Un comentariu6 publicat simultan cu analiza de mai sus susține că problema poate fi rezolvată prin pregătirea chirurgilor pentru a înțelege și interpreta datele existente pentru dispozitivele medicale. Un echilibru, care să nu elimine inovația, ar putea fi obținut prin crearea de registre ale pacienților, care să asigure urmărirea pe termen lung a eficienței clinice și a siguranței diverselor opțiuni terapeutice existente. Până atunci însă, cel puțin în cazul curei chirurgicale a herniei, dovezile existente arată că produsul ieftin este și cel mai bun. Exact ca o reclamă la detergenți.

 

Biogeografie microscopică

 

     Cel mai nou trend în cercetările privind microbiomul uman este biogeografia microscopică. Adică nu e suficient să știm, de pildă, ce specii microbiene sunt cuprinse într-o comunitate precum intestinul uman sau ce gene specifice exprimă respectivele bacterii, ci și organizarea spațială complexă a acestora. Aceasta este propunerea pe care o face un studiu7 publicat recent în Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. Autorii demonstrează conceptul prin analiza biogeografică a plăcii dentare supragingivale, la nivelul căreia descriu un adevărat „consorțiu“ multigenic, foarte bine structurat (fig. 3).
Fig. 3 – Structură microbiană de forma unui arici, la nivelul plăcii dentare. Imaginea este rezultată în urma combinării vizualizării aceleiași probe din șapte unghiuri
© Mark Welch et al. / PNAS
 
Dimensiunea acestui consorțiu microbian variază de la câteva zeci la câteva sute de micrometri, cu așezare spațială specifică fiecărei specii. De exemplu, anaerobii tind să se găsească la interiorul consorțiului, în vreme ce aerobii sau bacteriile facultativ aerobe se situează la periferie, iar consumatorii și producătorii unor anumiți metaboliți (precum lactatul) au tendința de a se învecina.

Notă autor:

1. Gao W et al. Fully integrated wearable sensor
arrays for multiplexed in situ perspiration analysis. Nature. 2016 Jan 27

2. Yamauchi Y et al. Two genes substitute for the mouse Y chromosome for spermatogenesis and reproduction. Science. 2016 Jan 29;351(6272):514-6

3. Yamauchi Y et al. Two Y genes can replace the entire Y chromosome for assisted reproduction in the mouse. Science. 2014 Jan 3;343(6166):69-72

4. Löfgren J et al. A randomized trial of low-cost
mesh in groin hernia repair. N Engl J Med. 2016 Jan 14;374(2):146-53

5. Huerta S et al. Biological mesh implants for abdominal hernia repair. US Food and Drug Administration approval process and systematic review of its efficacy. JAMA Surgery. 2016 Jan 27

6. Poulose BK et al. Balancing innovation and value of biological meshes in hernia. Who is in charge?
JAMA Surgery. 2016 Jan 27

7. Mark Welch JL et al. Biogeography of a human oral microbiome at the micron scale. Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Jan 25

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe