Newsflash

O viaţă exemplară: dr. Petru Mureşan

de Dr. Traian IONESCU - iul. 27 2012
O viaţă exemplară: dr. Petru Mureşan
     Născut la 12 februarie 1917, în comuna Corbu, judeţul Harghita şi decedat la 10 iulie 2012, dr. Petru Mureşan a fost una dintre personalităţile medicale româneşti cele mai reprezentative pentru secolul XX, rămânând activ până la retragerea sa, în 2009.
     Medic din 1940 şi apoi specialist în medicină internă (1947), specialist în chirurgie (1948), medic primar în 1953 şi doctor în ştiinţe medicale în 1956, intră ca director în Ministerul Sănăţii, unde lucrează între anii 1948 şi 1970, timp în care se perfecţionează în sănătate publică, în principal specializându-se în statistică matematică cu aplicaţii în sănătatea publică, în cercetarea clinică şi experimentală. În această calitate devine şi conferenţiar în biostatistică (şef de catedră la IMF Bucureşti, 1949–1958), şef secţie demografie în Institutul de Igienă Bucureşti (1958–1970). Reuşeşte să înfiinţeze Centrul de Calcul şi Statistică Sanitară, al cărui director este între 1970 şi 1979, data oficială a pensionării. Rămâne activ, lucrând în calitate de consultant plătit şi, uneori, fără plată, în perioada 1980–2010, ţinând numeroase cursuri de perfecţionare în statistica demografică, sanitară şi epidemiologică, statistica matematică şi sistemul informaţional în sănătate. De asemenea, numai în această perioadă, publică 20 din totalul de 180 de lucrări apărute în numeroase reviste de specialitate, ca autor principal sau colaborator, şi scrie al treilea manual de statistică sanitară (Editura Medicală, Bucureşti).
     Activitatea sa în plan internaţional este vastă, fiind şi expert OMS în sănătate publică, dar şi expert ONU în demografie. Fiind cunoscut de specialiştii străini ca primul organizator al unei anchete populaţionale de sănătate din Europa (1959), este solicitat să participe la numeroase comitete de specialitate şi conferinţe: Belgrad (1965), Evian (1966), Strasbourg (1966); Adis-Abeba (1974), Bucureşti (1971), Manila – Filipine (1972, 1981), Geneva (1974, 1976), Londra (1984), Montréal – Canada (1993), Salvador – Bahia (Brazilia, 2001), Canberra (Australia, 2004) etc.
     L-a spiritualizat suferinţa fizică şi morală pe care i-a provocat-o secolul în care a trăit – şi-a pierdut întreaga familie (părinţi, fraţi, surori) în crematoriile de la Auschwitz, a fost condamnat la moarte de autorităţile fasciste maghiare, pedeapsă comutată ulterior în trimitere în regimente de pedeapsă pe front şi apoi închiderea lui în lagărul de la Buchenwald. Acestea, ca şi eliminarea lui la un moment dat din rândurile celor care au luptat contra fascismului, considerat complotist împotriva regimului din România, nu l-au făcut să urască lumea, ci să reflecteze asupra multor teze în care a crezut.
     S-a reconstruit ulterior ca persoană morală şi demnă, alegând pentru viaţa lui să rezolve conflictul individ–societate nu supunându-se acesteia – pe tema dovedită a fi falsă şi cu putere de manipulare de către orice putere totalitară, a libertăţii înţelese ca necesitate a ce spune întotdeauna puterea –, ci ca individ încadrat în societate care trudeşte împreună cu ceilalţi la progresul ei, dar fără ca în cursul acestui proces omul să devină numai obiect de producţie, transformat astfel în scopul profitului unora şi în paguba altora, ce reprezintă majoritatea. Valenţele lui umane, modestia, cultura umanistă clasică asociate la pregătirea profesională l-au definit ca „omul proiect“ (Sartre), care a înfiinţat instituţii, a elaborat idei şi programe puse în slujba sănătăţii publice, a format o Şcoală modernă de sănătate publică şi epidemiologie în bolile cronice, evaluare de servicii medico-sanitare, sistem informaţional în sănătate, prognoză demografică şi epidemiologică.
     Liber cugetător convins, fără să abandoneze ideile despre „înstrăinare“, care în procesul muncii productive duce la alienarea multora, el a activat ca medic pentru combaterea consecinţelor acestora în mediul social înţeles ca sociosferă şi tehnosferă, iar în ceea ce-l priveşte, a reuşit să-şi îndepărteze alienarea prin câştigarea libertăţii interioare, care a făcut ca munca din constrângere să devină pentru el eliberare personală şi, aşa cum spunea Domenach, să o înţeleagă ca „educaţie, creaţie şi producţie“. În acest spirit s-a derulat şi s-a sfârşit  viaţa exemplară a dr. Petru Mureşan.
     Personal, colaboratorii şi cei ce au mai rămas în fostul Centru de Statistică Sanitară regretăm că nu putem să onorăm cu numele lui denumirea acestei instituţii înfiinţată de el, deoarece a fost desfiinţată de un ministru al sănătăţii de profesiune notar.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe