Newsflash

Obstacole

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - ian. 29 2016
Obstacole
     Citatul alăturat m-a intrigat în mod deosebit. Doar un copil ar putea crede că viața e un lung șir de succese și plăceri. Obstacolele există și apar în orice moment și în modul cel mai neașteptat, deci ceea ce se pretinde oricărei ființe umane e să fie pregătită să întâmpine greutăți cu fiecare acțiune pe care o întreprinde și, mai ales, să nu se lase stăpânită de dificultăți, ci să încerce să le surmonteze. Interpretarea de mai sus dorește de fapt să elimine din dicționarul zilnic al celor care se lovesc de greutăți și dificultăți expresia de „existență tulburată“. O existență tulburată e ea însăși un obstacol în calea realizării proiectelor propuse. De cele mai multe ori, procesul de transformare a ideii în ceva palpabil cere o concentrare nu numai a eforturilor fizice și demersurilor în toate direcțiile, ci și (sau mai ales) a gândurilor și a planurilor de îndeplinire a proiectului propus. Oare își poate închipui cineva că o existență tulburată poate servi unui asemenea țel?
     Nu am intenția de a face o analiză profundă a naturii obstacolelor apărute în calea individului doritor de progres, de mai bine, dar nu pot să nu mă gândesc că a face din toate dificultățile vieții o apă și-un pământ ar fi o greșeală de neiertat. Voi încerca doar să amintesc două categorii de obstacole întâlnite, nu în viața personală, ci în cariera profesională a medicului.
     Într-o primă categorie aș include obstacolele obiective, care au o explicație logică, legată de limitele impuse de orice sistem, oricât de reușit ar fi el. Un proiect care necesită alocarea unui buget în condițiile în care pentru aceeași sumă de bani concurează mai multe idei are toate șansele de nereușită, în fața obligației celor responsabili de a construi o ierarhie a priorităților. În această situație, oare cine poate fi sigur că ideea sa se va plasa sus pe această scară? Mi se va spune că prioritatea depinde de gradul de înțelegere a nevoilor și de o perfectă cunoaștere a realității și nu pot decât să fiu de acord cu această afirmație. Dar, între a construi o modernă sală de fizioterapie și suplimentarea unor paturi de terapie intensivă, în condițiile în care pacienți gravi sunt ventilați mecanic „pe secție“, nu am nicio îndoială în ce direcție se va înclina decizia celor în drept. Pe vremuri am încercat să introduc în sălile de operație ale spitalului în care lucram un nou agent anestezic volatil, desfluranul, extrem de eficace și lipsit de efecte secundare grave, dar care necesita achiziționarea, la un preț exagerat, a unor vaporizatoare specifice acestui nou volatil. Am avut dificultăți în a accepta refuzul administrației de a da curs propunerii mele, dar am fost nevoit să accept argumentul că același buget putea fi folosit pentru scopuri mai importante, într-o situație în care eu aveam la îndemână deja alți agenți anestezici nu mai puțin de succes.
     În ce măsură ne putem baza pe existența unei logici „sănătoase“, corecte, care să găsească soluția cea mai bună atunci când e vorba de a alege între două proiecte, ambele demne de a primi sprijinul necesar pentru a fi transformate în realitate? Răspunsul e clar: nimic nu e perfect în viață și de aceea există limite ce trebuie cunoscute și interpretate corect și cât mai puțin subiectiv.
     Dar mai există un grup de situații în care obstacolele sunt departe de a fi justificate, chiar de către cel înclinat să accepte fără să crâcnească decizia superiorului său. E vorba de hotărârile care nu au nicio bază solidă, nicidecum obiectivă. Sper că cititorul nu se va supăra dacă voi apela din nou la experiența mea de medic ATI de câteva bune decenii.
     Nu demult, mi s-a povestit o întâmplare parcă luată din lumea lui Kafka. Era vorba de un spital periferic care suferea de pe urma unei bugetări complet insuficiente, o situație din cauza căreia era pusă nu o dată în pericol securitatea pacientului, mai ales a celui chirurgical. O înștiințare a forurilor superioare, anunțând o semnificativă alocație bugetară suplimentară, părea să rezolve o bună parte a problemelor stringente ale spitalului. S-au cerut propuneri din diverse secții, iar serviciul ATI a vrut să achiziționeze aparate de capnografie pentru fiecare sală de operație. Argumentul era clar și cunoscut: printre altele, aparatele urmau să depisteze pe loc incidentele de intubație esofagiană în locul celei endotraheale. E ușor de închipuit stupefacția medicilor anesteziști în momentul când li s-a adus la cunoștință că propunerea a fost respinsă, aflând că pe lista proiectelor acceptate se afla lărgirea sălii de așteptare a policlinicii de oftalmologie din cadrul spitalului. Nu voi aprofunda analiza acestui caz nefast, întrucât nu am datele necesare pentru a oferi o explicație cât de cât logică. Dar, indiscutabil, aici e vorba de o cumplită dovadă de miopie profesională sau de lipsă de profesionalism și o doză mare de rea-voință, toate la un loc puse în slujba unei idei care putea servi administrației ca exemplu de eficiență și de soluție în favoarea pacientului – pentru că e mai ușor să te lauzi cu o frumoasă sală de așteptare decât cu niște aparate a căror importanță nu spune nimic neștiutorului.
     Deși am ales să exemplific numai două tipuri de obstacole ce se pot ivi în calea transformării unui proiect în realitate, nu pot face abstracție de un al treilea tip, cel provocat de interese meschine sau personale confruntate cu interesul public. Sunt convins că fiecare din cititorii acestor rânduri va putea lua parte la întocmirea unei liste care să cuprindă astfel de obstacole. Contribuția mea personală se va referi la un caz luat din recenta istorie a unei catedre dintr-o universitate israeliană. La con­cursul pentru ocuparea unui important post rămas liber s-au prezentat doi candidați, iar cineva a avut grijă ca numele lor să devină publice cu mult înainte de data concursului. Unul din candidați a trimis o scrisoare comisiei de concurs, emițând ipoteza (pentru el teoria) conform căruia contracandidatul său nu acoperea toate cerințele impuse de regulamentul concursului. Scrisoarea a fost trimisă foarte aproape de data concursului, ceea ce a obligat comisia să hotărască investigarea „cazului“ și, dată fiind stringența ocupării postului, să declare câștigător pe reclamant, singurul rămas în competiție. Bineînțeles că rezultatul investigației a fost irelevant, dar zarurile fuseseră deja arun­cate.
     „Cu cât avansăm în vârstă, viața oferă tot mai multe obstacole, dar, luptându-te cu ele, îți întărești inima și gândurile“. Autorul acestui citat nu e altcineva decât Vincent Van Gogh, celebrul pictor, a cărui viață a fost plină de obstacole, momente grele și cumplite perioade de depresie. Dar citatul acesta conține două din cele mai importante idei. Întâi, că există o relație directă între numărul de ani și abundența dificultăților apărute în calea omului. Dar și că soluția pentru rezolvarea celor mai multe dintre ele este o permanentă luptă, în care șansele de a învinge sunt direct proporționale cu voința individului de a le depăși.
 
 

„Dacă crezi cu adevărat că există obstacole în viață, ai toate șansele ca ele să-ți tulbure existența.“
(Shonda Rhimes, n. 1970)


 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe