Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Plimbare cu Mocăniţa

Viața Medicală
Dr. Maria IACOB vineri, 26 iunie 2015
Un punct de atracţie pentru cei care călătoresc prin judeţul Hunedoara, este şi Mocăniţa, locomotiva cu abur care circulă pe o cale ferată îngustă. Numele este un diminutiv de la mocani (locuitori din unele zone ale Transilvaniei).
Dar, ca multe alte lucruri care funcţionează defectuos în România post decembristă, vagoanele şi locomotivele Mocăniţei stau uitate prin depouri şi linii moarte, mâncate de rugină, sau deja au fost duse la fier vechi, iar şinele demontate.
Au apărut şi oameni care s-au gândit la potenţialul tu­ris­tic al Mocăniţei, dar entuziasmul nu este suficient, fără un suport material şi fără sprijinul autorităţilor.
Linia de cale ferată Brad – Criscior, linie cu ecartament îngust, a fost prima linie a S.C. Căi Înguste Feroviare, construită în anii 1906–1907, pentru transport industrial şi folosită pentru acest lucru până în 1998.
Un investitor austriac, pasionat de locomotivele cu abur, a cumpărat câteva locomotive şi vagoane, le-a recondiţionat şi le-a repus în circulaţie, în 2001, în scop turistic. Trenuleţul cu câteva vagoane, tras de loco­motiva cu abur pleacă de lângă gara Brad, o clădire istorică construită în 1896, şi ea rămasă în paragină.
Pe linia îngustă, lungă de 7 km, locomotiva pufăie, şi încet-încet ajunge la Criscior. Plimbarea cu trenuleţul este o încântare mai ales pentru copii, de sărbători, în vacanţe, de zilele oraşului Brad. În perioada sărbătorilor de iarnă trenuleţul îi plimbă şi pe copii, dar şi pe cei mai dragi moşi din lume, Moş Nicolae şi Moş Crăciun.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Albumul cu clipe este rubrica membrilor şi simpatizanţilor ARFOMED – Clubul de artă fotografică al medicilor. Cei interesaţi de această artă şi de activitatea Clubului ne pot contacta la arfomed@viata-medicala.ro
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.