Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă

Riscul chirurgical de uitare

Viața Medicală
Dr. Aurel F. MARIN vineri, 23 februarie 2018
Plecând de la premisa că doar pacienții vârstnici, cu deficit cognitiv preexistent, ar suferi o deteriorare cognitivă în urma anesteziei și a chirurgiei, un studiu5 publicat ieri (22 februarie) în revista Anaesthesia verifică dacă ipoteza se confirmă și în cazul vârstei mijlocii, unde nu există un asemenea deficit. Astfel, au fost înrolați 312 participanți care au suferit o intervenție chirurgicală și 652 care nu au suferit o astfel de intervenție, cu vârsta medie în decada a cincea de viață. Intervenția chirurgicală a fost asociată cu un declin de un punct (din 30) pentru memoria imediată. Dintre pacienții cu memorie inițial normală, 77 au dezvoltat tulburări: 18% din grupul cu chirurgie, față de doar 10% din grupul fără intervenție.

Concluzia cercetării este că memoria ar putea fi afectată de chirurgie și de anestezie, la oamenii de vârstă mijlocie fără deficit cognitiv preexistent (nu doar la vârstnici).
Bratzke LC. Cognitive decline in the middle-aged after surgery and anaesthesia: results from the Wisconsin Registry for Alzheimer’s Prevention cohort. Anaesthesia. 2018 Feb 22

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 160 de lei
  • Digital – 103 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.