Newsflash

Tratarea tulburărilor psihice

de Alexandru NEAGU - iun. 6 2016
Tratarea tulburărilor psihice
     Prin Ordinul ministrului sănătății nr. 488 din 15 aprilie 2016, publicat în nr. 340 al Monitorului Oficial, din 4 mai 2016, au fost aprobate noile Norme de aplicare a Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002. Aceste reglementări vizează condițiile speciale de îngrijire din structurile de psihiatrie pentru pacienții adulți și copii, drepturile persoanelor internate în unitățile de profil, măsurile de contenție, precum și criteriile pe care o organizație nonguvernamentală trebuie să le îndeplinească în situația în care efectuează vizite de monitorizare în unitățile sanitare cu specific psihiatric. În funcție de legislația specifică sectoarelor de activitate, evaluarea capacității psihice se va face la un interval de 6–12 luni, prin centrele de sănătate mintală, cu viza medicilor specialiști în specialitatea medicina muncii.
     Normele de îngrijire reglementate prin acest ordin stabilesc asigurarea calității de către unități funcționale constituite din echipa terapeutică și structurile în care aceasta își desfășoară activitatea. Echipa terapeutică este compusă din medici specialiști în psihiatrie, respectiv psihiatrie pediatrică, psihologi, asistenți sociali, asistenți medicali și alt personal de specialitate. Medicul coordonator al echipei terapeutice trebuie să fie psihiatru și să organizeze serviciile acordate în cadrul unității de îngrijire, în funcție de nevoile pacienților.
     O structură de psihiatrie trebuie să dețină minime dotări precum paturi repartizate în saloane, inclusiv de supraveghere continuă pentru bărbați și femei, cabinete de consultații, săli de psihoterapie individuală sau de grup, spații pentru terapie ocupațională, educațională, recreativă, săli de tratament și săli de mese. Aceste dotări sunt absolut necesare pentru ca prin structurile de psihiatrie să fie asigurate cel puțin următoarele servicii: diagnosticul și tratamentul tulburărilor psihice acute și cronice, evaluările psihologice, consilierea și psihoeducația pacienților și familiilor acestora și programele de terapie ocupațională, educativă și recreativă.
     Ordinul stabilește norme privind internarea voluntară sau nevoluntară. La internarea cu consimțământul pacientului sau, în cazul pacientului minor, cu consimțământul aparținătorului legal, pacientul sau aparținătorul va primi informații privind regulamentul unității sanitare respective și explicații la orice solicitare. În cazul internării voluntare pacientul sau aparținătorul poate cere oricând externarea sau părăsirea pe o durată determinată a unității sanitare, însă cu respectarea procedurilor interne. Când medicul de gardă consideră că părăsirea temporară a unității sanitare contravine scopului internării pacientului, motivul va fi explicat acestuia sau aparținătorului. Dacă persistă dorința pacientului, iar medicul psihiatru nu apreciază necesară internarea nevoluntară, se va proceda la externarea pacientului după consemnarea în foaia de observație, sub semnătura proprie a cererii pacientului sau aparținătorului.
     Internarea nevoluntară intervine în cazul îndeplinirii unor condiții precum: prezența comportamentului violent acut pe fondul unei tulburări psihice, prezența riscului evident și iminent de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane din cauza unei tulburări psihice, motive medicale întemeiate care indică faptul că absența instituirii imediate a unui tratament adecvat ar crește riscul pentru un comportament care aduce vătămare pentru sine sau pentru alte persoane sau deteriorare gravă a sănătății mintale. Medicul psihiatru trebuie să efectueze imediat o evaluare de specialitate a persoanei în cauză, luând în considerare starea pacientului, istoricul medical cunoscut, riscul de vătămare pentru sine sau pentru alte persoane, circumstanțele menționate și oportunitatea internării nevoluntare față de alte mijloace terapeutice sau legale. În continuare, actul normativ reglementează proceduri clare și stricte privind măsurile ce urmează a fi luate în situația necesității internării nevoluntare.
     Recomandăm tuturor persoanelor interesate și implicate în tratarea acestei categorii de boli să lectureze integral ordinul ministrului sănătății menționat, deoarece prin acesta sunt stabilite mai multe norme speciale, cu aplicabilitate directă în domeniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe