Newsflash

Violenţa din serviciile de sănătate

de Georgeta Elisabeta IONESCU - dec. 15 2014
Violenţa din serviciile de sănătate
   În ultimii ani, profesioniştii din sănătate sunt adesea obiect al agresiunilor din partea pacienţilor şi a însoţitorilor acestora, iar spitalele (mai ales cele de urgenţă) devin mult prea des locuri în care au loc violenţe. Colegiul Medicilor este îngrijorat de consecinţele acestei stări de fapt, care contribuie la degradarea calităţii serviciilor medicale, la abandonul profesiei de către personalul şi aşa insuficient, dar şi la creşterea costurilor serviciilor medicale.
   Pornind de la aceste considerente, Fundaţia Colegiului Medicilor din Bucureşti şi-a propus să efectueze o cercetare privind expunerea la agresiuni verbale şi fizice a personalului medical. Aceasta, în condiţiile în care în România acest aspect al activităţii medicale nu a fost cercetat, deşi reprezintă o experienţă comună pentru mulţi medici, dacă ne raportăm doar la cele 60 de acte de agresiune fizică relatate în presă în ultimii patru ani.
   Instituţiile medicale nu au baze de date, mecanisme de raportare şi proceduri scrise pentru a controla acest tip de incidente. Studiul are în vedere un sondaj de opinie în rândul medicilor, privind frecvenţa şi gravitatea, mecanismele, motivaţia comitenţilor, consecinţele. Medicii din Bucureşti susţin o politică de toleranţă zero împotriva agresiunii asupra personalului sanitar.
   Majoritatea medicilor care au fost victime ale violenţei la locul de muncă nu au depus un raport oficial al evenimentului, pentru a semnala violenţa fizică sau abuzul verbal. Absenţa politicilor de raportare (în special politici de toleranţă zero) a fost asociată cu un nivel al cotelor de violenţă fizică şi abuz verbal mult redus.
   Creşterea numărului de atacuri violente asupra personalului din domeniul sănătăţii determină instalarea unui stres legat de iminenţa pericolului de atac cu consecinţe pe termen lung. Mai mult, numărul ridicat coroborat cu o creştere a severităţii incidentelor conduce la tulburări datorate stresului posttraumatic în rândul acestor profesionişti. Studii din alte state (1, 2) arată că agresiunea este o problemă şi mai gravă în serviciile medicale de urgenţă şi trebuie instituţionalizate măsuri de precauţie adecvate.
   Nici prevenirea, nici reducerea agresiunii în unităţile medicale nu se bucură de proceduri clare şi eficace. Abia în ultimii cinci ani tema agresiunii a început să primească o oarecare atenţie şi doar cu privire la cazurile grave de asalt/violenţă fizică. Agresiunea împotriva personalului din serviciile medicale este adusă în atenţia opiniei publice doar atunci când au loc incidente severe soldate cu rănire şi incapacitate de muncă sau se produc pierderi materiale legate de dotările unităţilor medicale.
   Nu doar angajaţii, dar şi utilizatorii de servicii de sănătate şi vizitatori, sunt supuşi la un risc potenţial din partea agresorilor. Incidente apar, în primul rând, pentru că munca în acest domeniu presupune contactul cu o mare varietate de oameni aflaţi uneori în situaţii dificile. Persoanele care au nevoie de îngrijiri medicale şi rudele acestora sunt neliniştite şi îngrijorate, iar unele pot fi predispuse spre violenţă.
   Un risc important îl reprezintă nu doar maltratarea unui angajat, ci şi abuzul verbal. În România, sistemele de raportare standardizate pentru incidentele cauzate de agresiuni sunt o excepţie. Există un nivel înalt de subraportare a incidentelor de violenţă şi agresiune din sectorul sănătăţii, deoarece multe persoane o acceptă ca parte din slujbă. Angajaţii din sănătate nu trebuie să accepte incidentele de comportament violent sau agresiv ca o parte normală a muncii. Ei au dreptul să se aştepte la un loc de muncă sigur şi securizat. Angajatorii şi angajaţii trebuie să lucreze împreună pentru a elabora şi implementa sisteme de prevenire sau reducere a comportamentului agresiv.

Notă autor:

1. Hills D, Joyce C. A review of research on the prevalence, antecedents, consequences and prevention of workplace aggression in clinical medical practice. Aggression and Violent Behavior. Sep-Oct 2013;18(5):554-69

2. Lanctôt N, Guay S. The aftermath of workplace violence among healthcare workers: A systematic literature review of the consequences. Aggression and Violent Behavior. Sep-Oct 2014;19(5):492-501

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe