Newsflash
Cultură

Naturaleţe și sinceritate la FNT

de Candid STOICA - nov. 19 2021
Naturaleţe și sinceritate la FNT

Cu un text simplu, cursiv, și o regizare impecabilă, spectacolul Verde tăiat a fost o apariţie uimitoare și relaxantă la ediţia de a anul acesta a Festivalului Naţional de Teatru.

VERDE-TAIAT.-credit-Adina-Nedisan-2-min

Dincolo de proiecţiile in memoriam Ion Caramitru prezentate zilnic în cadrul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), pasionaţii de teatru (care au avut calculator și mai ales timp la dispoziţie) au putut vedea zilnic, în cadrul festivalului, realizări ale unor colective de teatru din întreaga ţară, unele dintre ele extrem de interesante, extrem de speciale, uneori de o diversitate contrastantă. Un astfel de spectacol este producţia Asociaţiei Pro Teatru din Zalău, „Verde tăiat”, de Alexandra Felseghi. Un text simplu, nesofisticat, regizat impecabil de tânăra Adina Lazăr, cu muzica de Adrian Piciorea și scenografia de Andreea Tecla. În rolurile principale au fost distribuiţi actori tineri excelenţi, destul de puţin cunoscuţi marelui public și extrem de potriviţi pentru a întruchipa personajele respective.

        Spectacolul reface drama emoţionantă a pădurarului Liviu Pop, ucis de hoţii de lemne în 2019, și prezintă străduinţele soţiei sale de a găsi vinovaţii. Ceea ce se poate observa încă de la primele secvenţe este jocul simplu și sincer al întregului grup de actori, din care se detașează prin prestanţa fizică și prin naturaleţea reacţiilor Răzvan Bănuţ, în rolul Primarului. Este secondat de Emanuel Cifor, în rolul unui vecin care o sprijină moral pe eroina principală în momentele ei de grea suferinţă, dar care e prins și el în reţeaua ce domnește la faţa locului, a cărei deviză este tăcerea și ascunderea adevărului. Florin Suciu este în viaţa de zi cu zi scamator (prestidigitator), iar pe scenă este Procurorul care încearcă să dezlege misterul morţii pădurarului. Irina Sibef întruchipează o eroină dârză, sfâșiată de durerea pierderii soţului, care se luptă din răsputeri cu indiferenţa celor din jur și mai ales cu grija zilei de mâine.

        E absolut relaxant și uimitor să vezi un asemenea spectacol cu un text cursiv, cu interpretări sincere, deschise, în epoca actuală, când majoritatea spectacolelor sunt bântuite de sofisticare maximă și, mai ales, de o sexualitate agresivă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe