Orchestra Mondială a Medicilor, fondată în 2007, combină plăcerea muzicii de valoare cu actele de caritate. Concertul de la Washington, desfăşurat la 11 septembrie a.c., a comemorat victimele atentatelor petrecute cu un deceniu în urmă, iar beneficiile au fost donate unei fundaţii care susţine tratamentul persoanelor bolnave de SIDA. Membru al orchestei, dl prof. dr. Florin Amzica (vioară I), acum trăind pe meleaguri canadiene (Montréal), semnează impresii despre acest concert.

 "> Note de concert - Viața Medicală
Cultură

Note de concert

de Prof. dr. Florin AMZICA - oct. 12 2011
Note de concert

Orchestra Mondială a Medicilor, fondată în 2007, combină plăcerea muzicii de valoare cu actele de caritate. Concertul de la Washington, desfăşurat la 11 septembrie a.c., a comemorat victimele atentatelor petrecute cu un deceniu în urmă, iar beneficiile au fost donate unei fundaţii care susţine tratamentul persoanelor bolnave de SIDA. Membru al orchestei, dl prof. dr. Florin Amzica (vioară I), acum trăind pe meleaguri canadiene (Montréal), semnează impresii despre acest concert.

 

   Numărul 36 al săptămânalului „Viaţa medicală“ (9 septembrie 2011) anunţa desfăşurarea unui concert susţinut de World Doctors Orchestra (Orchestra Mondială a Medicilor) la Washington (SUA). Revin aici cu câteva gânduri şi impresii de la această manifestare, care s-a constituit într-un eveniment cu totul deosebit, atât pentru noi, cei care am stat pe scenă, cât şi pentru publicul care a venit în număr mare să asiste la concert.
   Orchestra Mondială a Medicilor combină plăcerea muzicii de calitate cu opera de binefacere. De două-trei ori pe an, în jur de o sută de medici din peste 30 de ţări îşi schimbă halatele albe cu ţinuta de concert şi produc spectacole de binefacere pentru oamenii care au nevoie de asistenţă medicală. Sumele fiecărui concert sunt distribuite către una sau două organizaţii de ajutorare nonprofit. Prima este o organizaţie internaţională, a doua o mişcare caritativă locală, din ţara unde este dat concertul. Crezul muzicienilor este că nici graniţele naţionale, nici interesele economice sau politice nu trebuie să limiteze accesul la o asistenţă medicală adecvată. Prin spectacolele sale, Orchestra Mondială a Medicilor doreşte să conştientizeze faptul că grija medicală este un drept uman fundamental şi o precondiţie pentru dezvoltarea umană.
   Orchestra a fost fondată recent (2007), de către dirijorul ei actual, prof. dr. Stefan Willich, directorul Institutului de Medicină Socială, Epidemiologie şi Economie Sanitară de pe lângă Centrul Medical al Universităţii Charité din Berlin (Germania). De la înfiinţare, Orchestra a susţinut în medie două concerte pe an, în diferite ţări (Germania, SUA, Armenia, Taiwan şi Coreea).
   Recentul concert din Washington s-a desfăşurat în ziua de 11 septembrie pentru a comemora victimele atentatelor petrecute cu zece ani în urmă. Beneficiile au fost vărsate Fundaţiei Whitman-Walker, care facilitează tratamentul celor afectaţi de SIDA.
   Programul a conţinut lucrări cu rezonanţă particulară pentru evenimentul zilei: Adagio pentru orchestră de coarde de Samuel Barber, Concertul pentru vioară si orchestră nr. 5 în la major de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr. 2 în do minor „Învierea“ de Gustav Mahler. În afara membrilor orchestrei, la reuşita concertului au participat muzicieni de valoare excepţională: solista concertului pentru vioară de Mozart a fost Tamaki Kawakubo (SUA), câştigătoarea concursurilor de vioară Pablo Sarasate (2001) şi Ceaikovski (2002). Simfonia lui Mahler s-a bucurat de contribuţia sopranei Jeanine De Bique şi a mezzosopranei Jennifer Johnson Cano (ambele din SUA), invitate obişnuite ale celei mai prestigioase scene de operă a lumii (Metropolitan), precum şi a Corului Filarmonic Naţional din Washington.
   După o săptămână intensă de repetiţii, în timpul căreia noi, muzicienii, am avut ocazia să ne cunoaştem, să propunem noi idei de dezvoltare a Orchestrei şi, în special, să studiem împreună programul, a urmat un concert desfăşurat într-o atmosferă deosebită, încărcată de semnificaţia comemorării, într-o sală în care asistenţa s-a prezentat cu generozitate (2.000 de locuri). Punctul culminant a fost, evident, simfonia „Învierii“ de Mahler, în care, pe de o parte, compozitorul şi-a transpus dubiile existenţiale într-o polifonie complexă şi nobilă, iar, pe de altă parte, publicul a vibrat, în conjunctura lui 11 septembrie, cu mesajul muzical de speranţă interpretat de Orchestra noastră.
   Următoarele concerte vor fi prezentate la Beijing şi Shanghai (China), la începutul lunii decembrie, şi vor propune lucrări de Beethoven şi Brahms.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe