Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - oct. 31 2016
Noutăți în cercetare
Nuanțe pentru diagnosticul fibrilației atriale

 

    Scriam, la această rubrică, în numărul trecut, despre utilitatea pe care ar putea-o avea aplicațiile mobile pentru diagnosticul fibrilației atriale, în contextul în care mulți pacienți ajung să fie diagnosticați abia după producerea unor evenimente tromboembolice cauzate de aritmia cardiacă. Utilizarea telefonului mobil în scop diagnostic ar putea să aibă însă și unele efecte nedorite. Prin testarea frecventă, de pildă, ar putea fi găsite și acele cazuri cu episoade de tahiaritmie atrială paroxistică nesusținută, ale căror consecințe asupra prognosticului clinic nu sunt foarte clare. Sau cel puțin nu erau, înainte de publicarea, marțea aceasta (18 octombrie), în revista Circulation, a unui studiu realizat pe baza registrului RATE (Registry of Atrial Tachycardia and Atrial Fibrillation Episodes).
    RATE este un registru care colectează datele prospectiv și urmărește pacienții pe o perioadă îndelungată. Sunt înrolați pacienții cu vârsta peste 18 ani la cel mult 45 de zile după implantarea unui defibrilator sau a unui pacemaker. Din studiul despre care vorbim, au fost excluși pacienții diagnosticați cu fibrilație atrială permanentă sau documentată în ultimele trei luni anterioare înscrierii în registru. Dispozitivele implantate au înregistrat toate electrogramele intracardiace realizate, indiferent de motivul pentru care au fost făcute. Pacienții au fost urmăriți timp de 24 de luni de la includerea în registru, cu examene clinice regulate și cu înregistrarea tuturor episoadelor care au necesitat prezentarea în urgență la spital. Episoadele de fibrilație atrială au fost împărțite în scurte (cu durata de cel mult 15–20 de secunde) sau lungi.
    Au fost înrolați peste cinci mii de pacienți (3.141 cu pacemaker și 2.238 cu defibrilator), urmăriți în medie timp de 22,9 luni. S-au înregistrat 359 de decese și 478 de spitalizări (la 342 de pacienți) pentru manifestări clinice. Au fost realizate 37.531 de electrograme, iar 50% din pacienți au prezentat cel puțin un episod de tahiaritmie sau fibrilație atrială. Doar episoade scurte au fost documentate la 9% din pacienții cu pacemaker și la 16% din cei cu defibrilator. Nu s-a observat însă nicio corelare semnificativă între prezența evenimentelor clinice și prezența episoadelor scurte de aritmie atrială (în comparație cu absența acestora). Cu alte cuvinte, studiul nu a găsit vreo semnificație clinică pentru episoadele scurte de tahiaritmie sau fibrilație atrială, chiar dacă acestea au fost riguros documentate de dispozitivul implantat. Consecința imediată a acestor rezultate este nevoia de redefinire a criteriilor de inițiere a tratamentului anticoagulant la această subgrupă de pacienți, din perspectiva unui beneficiu absent cel puțin 24 de luni după implantare. Totodată, trebuie identificați acei pacienți la care aritmia este susținută, deoarece, în cazul lor, dovezile sunt clare și beneficiul terapeutic indiscutabil.

 

Embolia pulmonară și sincopa

 

    Sincopa este una din patologiile care pot fi cauzate de numeroși factori, cei mai mulți benigni, astfel că atenția acordată de personalul medical pacienților cu sincopă este de obicei mică, crescând doar dacă se produc eventuale traumatisme prin precipitare. Dintre tipurile de sincopă, mai importante sunt cele mediate de sistemul nervos vegetativ (vasovagală, situațională, de sinus carotid), cele induse de hipotensiunea ortostatică (iatrogenă, cauzată de afectarea vegetativă primară sau secundară sau de hipovolemie) și cele cu origine cardiovasculară (aritmii, boli cardiace structurale, embolie pulmonară). Embolia pulmonară, deși este un diagnostic sever, nu este căutată sistematic la toți pacienții cu sincopă și nici ghidurile european sau american nu recomandă investigații amănunțite în aceste situații.
    Iată de ce sunt foarte interesante rezultatele2 publicate ieri (20 octombrie) în New England Journal of Medicine, obținute în studiul clinic PESIT (Pulmonary Embolism in Syncope Italian Trial). În această cercetare, au fost implicate unsprezece spitale italiene, de unde au fost recrutați pacienții care s-au prezentat pentru un prim episod de sincopă, indiferent de posibilele explicații ale acesteia. După un test de probabilitate clinică prin care au fost excluși pacienții la care sincopa era cel mai probabil de alte cauze decât embolismul pulmonar, toți ceilalți au fost investigați prin angio-CT pulmonar sau prin CT pulmonar de ventilație-perfuzie. Din cei 560 de pacienți incluși în studiu, cu vârsta medie de 76 de ani, 330 au fost excluși pe baza criteriilor clinice și a unui test negativ de dimer d. Din ceilalți 230, la 97 de pacienți a fost identificată embolia pulmonară. Raportat la întregul lot, embolia a fost diagnosticată la 17,3% din pacienții cu sincopă. Și mai interesant, embolia pulmonară a fost descoperită la 45 din cei 355 de pacienți (12,7%) pentru care existau explicații alternative pentru sincopă și la 52 din cei 205 pacienți (25,4%) pentru care nu exista o altă explicație.
    Descoperirea unui embol pulmonar la unul din șase pacienți cu sincopă justifică o căutare sistematică a acestei etiologii la toți pacienții care se prezintă la spital pentru sincopă.

 

Cu sau fără plasă

 

    Este greu de supraestimat importanța unor registre naționale pentru informarea politicilor bazate de dovezi. Țările scandinave sunt un exemplu pentru succesul înscrierii în registre naționale a tuturor evenimentelor medicale, datele astfel obținute fiind apoi prelucrate statistic pentru a ajunge la concluzii utile. Neîndoielnic, ele ar putea constitui un model și pentru noi, în condițiile în care sunt puține datele cu adevărat utile de care dispunem pentru patologiile cele mai prevalente în populația României.
    Un exemplu de utilizare inteligentă a datelor din registre vine dintr-un studiu3 publicat marți în Journal of the American Medical Association, unde au fost utilizate datele din registrul danez de operații de hernie, colectate în anii 2007–2010. Autorii și-au propus să vadă dacă există vreo diferență, imediat și pe termen lung, la pacienții la care cura chirurgicală a herniei s-a făcut cu plasă, fie laparoscopic, fie prin intervenție deschisă, în comparație cu cei la care s-a practicat chirurgia deschisă, fără utilizarea vreunei plase. Din cei 3.242 de pacienți identificați, 1.119 au suferit o intervenție deschisă cu plasă, 366 au fost operați clasic dar fără plasă, iar 1.757 laparoscopic, cu plasă. Urmărirea cazurilor s-a făcut timp de aproape cinci ani. Riscul inițial de recurență a herniei a fost mai mic la pacienții la care s-a folosit plasa (12,3% pentru chirurgia deschisă, 10,6% pentru intervenția laparoscopică), în comparație cu cei la care s-a practicat intervenția chirurgicală fără utilizarea plasei (17,1%). Surprizele au apărut însă la urmărirea pe termen lung, complicațiile legate de plasă fiind de 5,6% pentru operația clasică și de 3,7% pentru intervenția laparoscopică. În schimb, rata complicațiilor pe termen lung la pacienții la care nu s-a folosit plasa a fost semnificativ mai scăzută (0,8%).
    Concluzia studiului este cel puțin surprinzătoare pentru „dogma“ actuală a intervenției chirurgicale pentru hernie, potrivit căreia plasa ar fi aproape obligatorie. Beneficiul inițial pare să dispară pe termen lung, tocmai prin complicațiile pe care plasa le generează. Editorialul4 publicat în același număr din JAMA atrage atenția asupra faptului că, deși studiul amintit este unul dintre cele mai bine realizate în urmărirea pe termen lung a pacienților operați de hernie, el nu răspunde la toate întrebările legate de tratamentul optim al herniei. Este nevoie, în acest sens, de studii clinice multicentrice mai mari, cu urmărire pe termen lung. Iar companiile producătoare de plase ar trebui, crede autorul bostonian al editorialului, să finanțeze grupuri independente, pentru a aduna dovezile care lipsesc într-o patologie atât de frecventă precum hernia.

 

Noi contribuții românești în oncogenetică

 

    „Viața medicală“ prezenta, în urmă cu două luni, cazul fericit al unui medic de la Institutul Național de Sănătate Publică din București, care a reușit să se integreze într-un grup internațional de oncogenetică, alături de care a publicat numeroase articole în Lancet, Nature,Nature Genetics și alte reviste foarte prestigioase. Iată că Dana Mateș – căci despre ea era vorba – „recidivează“ săptămâna aceasta cu un nou articol5 în Nature Genetics, de această dată despre locusuri genetice care cresc susceptibilitatea pentru cancerul oral și faringian. Medicul român este unul din cei 54 de autori ai studiului realizat în coordonarea Agenției internaționale pentru cercetare în cancer (IARC), de la Lyon. 


Notă autor:

1. Swiryn S et al. Clinical implications of brief device-detected atrial tachyarrhythmias in a cardiac rhythm management device population. Results from the registry of atrial tachycardia and atrial fibrillation episodes. Circulation. 2016 Oct 18;134(16):1130-40

2. Prandoni P et al. Prevalence of pulmonary embolism among patients hospitalized for syncope. N Engl J Med. 2016 Oct 20;375(16):1524-31

3. Kokotovic D et al. Long-term recurrence and complications associated with elective incisional hernia repair. JAMA. 2016 Oct 18;316(15):1575-82

4. Itani KM. New findings in ventral incisional hernia repair. JAMA. 2016 Oct 18;316(15):1551-2

5. Lesseur C et al. Genome-wide association analyses identify new susceptibility loci for oral cavity and pharyngeal cancer. Nat Genet. 2016 Oct 17

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe