Newsflash

Noutăți în cercetare

de Dr. Aurel F. MARIN - nov. 11 2016
Noutăți în cercetare

Screeningul hipercolesterolemiei familiale în medicina primară

 

    Hipercolesterolemia familială (HF) este o afecțiune cu transmitere genetică, dominant autozomală, caracterizată de creșterea nivelurilor plasmatice ale colesterolului total și ale LDL-colesterolului. Consecințele sunt severe – apariția prematură a aterosclerozei – și pot merge până la o reducere semnificativă a speranței de viață. Existența unor grupe terapeutice foarte eficiente în prevenirea formării plăcii de aterom și în reducerea nivelurilor de LDLc circulant (statine, inhibitorii PCSK9) ridică însă întrebarea dacă nu ar putea fi realizat un screening care să identifice pacienții afectați de HF, pentru ca tratamentul să le poată fi administrat înainte de apariția manifestărilor clinice ale bolii aterosclerotice. La această întrebare răspund, de altfel, trei invitați speciali, în cadrul dosarului de dislipidemii publicat și în acest număr. La experiența directă a celor trei se adaugă rezultatele unui foarte nou studiu1, publicat joia aceasta (27 octombrie) în New England Journal of Medicine.
   Cercetarea a vizat posibilitatea de a identifica, în medicina primară, perechi copil–părinte cu HF și cu risc ridicat de a dezvolta boală cardiovasculară. În acest sens, în nu mai puțin de 92 de cabinete din Marea Britanie, au fost testați peste zece mii de copii cu vârste cuprinse între 12 luni și 2 ani, care au ajuns la medicul de familie pentru a primi vaccinurile incluse în schema de imunizare. S-a prelevat sânge periferic și au fost determinate pe loc nivelurile serice de colesterol total, HDLc și trigliceride și apoi, la centralizarea probelor, și nivelurile de LDLc. La copiii cu valori crescute ale colesterolului, au fost analizate nu mai puțin de 48 de mutații genetice cunoscute a fi asociate cu HF. Deoarece genetica HF nu este pe deplin cunoscută, în cazul în care valorile colesterolului erau mari, dar nu și dublate de pozitivarea testelor genetice, dozarea colesterolului a fost repetată după trei luni; în cazul în care valorile s-au menținut mari, s-a pus diagnosticul de HF și apoi a fost identificat și părintele cu aceeași afecțiune, pe baza acelorași valori serice ale colesterolului.
    S-a ales ca prag de pozitivare a rezultatului un multiplu de 1,53 al valorii medii (percentila 99,2) și astfel au fost identificați 28 de copii, din care 20 cu o mutație cunoscută și opt cu valori repetat crescute ale colesterolului seric. Alți 17 copii, cu niveluri mai mici de 1,53 ori ale valorii medii, au prezentat, la rândul lor, o mutație de HF (identificarea lor s-a făcut prin testarea genetică a tuturor probelor colectate). După rafinarea datelor obținute inițial, s-a observat că diagnosticul formulat prin valori de peste 1,35 ori valoarea medie (percentila 95) plus o mutație sau două valori de cel puțin 1,5 ori fiecare (percentila 99) a reușit să identifice 40 de copii cu HF și 40 de părinți. Cu alte cuvinte, la fiecare o mie de copii incluși în screening, au fost identificate opt persoane (perechi copil–părinte) cu HF și cu risc de boală cardiovasculară.
    Metoda de screening descrisă de studiul din NEJM este una interesantă, deoarece este relativ ușor de realizat chiar în cabinetul medicului de familie și, în plus, are potențialul de a identifica indirect adulți tineri afectați de hipercolesterolemia familială. În ce-i privește pe copii, studiile de până acum au arătat că tratamentul cu statine poate începe la vârsta de 10 ani, având ca efect normalizarea nivelurilor de LDLc și a riscului cardiovascular la vârstă adultă. După cum se afirmă într-un editorial2 care însoțește studiul, este nevoie de utilizarea datelor deja obținute pentru a calcula cost-eficiența unui astfel de screening. Discuția rămâne deocamdată deschisă în privința metodei de preferat – screening universal sau „în cascadă“ – dar noul studiu pare să fi găsit soluții pentru mai multe din dificultățile și costurile legate de screeningul hipercolesterolemiei familiale.

 

Macrofagele senescente și ateroscleroza

 

    Tot cu ateroscleroza are legătură și un alt studiu3, publicat astăzi (28 octombrie) în revista Science. Acesta prezintă o serie de experimente foarte interesante, realizate la șoareci, care au demonstrat rolul macrofagelor senescente în apariția și progresia plăcii. Grupul de la Mayo Clinic și de la Berkeley a reușit să pună la punct un model animal la care să poată elimina celulele senescente implicate în aterogeneză. În absența combaterii macrofagelor îmbătrânite, acestea s-au acumulat în spațiul subendotelial, la debutul aterosclerozei, unde au accentuat procesul patologic incipient prin expresia crescută de cytokine și chemokine aterogene și inflamatorii. În fazele avansate, aceleași celule senescente au promovat instabilitatea plăcii, degradarea fibrelor elastice și subțierea capsulei fibroase (prin creșterea producției de metaloproteaze) (figura). Deși e vorba de cercetări experimentale, autorii speră că găsirea unor soluții pentru clearance-ul celulelor îmbătrânite ar putea constitui un tratament promițător pentru ateroscleroză.

 

Vaccinuri transmisibile

 

     Un studiu4 apărut miercuri (26 octombrie) în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences descrie un model matematic foarte interesant. Este vorba de posibilitatea de a vaccina o populație cu un virus viu, dar greu transmisibil. Pentru vaccinurile cu virus inactivat, de pildă, problema o reprezintă imposibilitatea practică de a vaccina o întreagă populație, în vreme ce virusurile cu o rată ridicată de transmitere prezintă și pericolul potențial de a evolua rapid către o formă cu virulență crescută. Un virus care se transmite mai greu ar putea fi foarte util pentru vaccinarea unor cohorte mai largi, fără a mai fi apoi nevoie de vreo intervenție suplimentară pentru limitarea transmisiei. Modelul matematic prezentat în studiu ar putea fi folosit în anumite populații de animale, în care să genereze răspuns imun fără a fi nevoie de un număr mare de doze, în final limitându-se riscul de transmitere a unei infecții virulente la om.

 

Necinste în bulgăre de zăpadă

 

     Era cumva intuitiv și ușor de bănuit, dar iată că acum avem și dovezi științifice în acest sens. Un studiu5 publicat luni (24 octombrie) în Nature Neuroscience arată că adaptarea creierului se poate face și la... necinste. Prin repetiția unor comportamente necinstite, acestea generează tot mai puține reacții la nivelul amigdalei, după cum s-a putut observa la IRM funcțional. Mecanismul descoperit de grupul de la University College London susține teoria „bulgărelui de zăpadă“: micile gesturi de neonestitate se transformă treptat, prin repetiție, în acte de necinste în toată regula, fără a mai genera sentimente de culpabilitate. Iată un studiu care s-ar fi putut efectua lejer pe politicienii români.

  


Notă autor:

1. Wald DS et al. Child–parent familial hypercholesterolemia. Screening in primary care. N Engl J Med. 2016 Oct 27;375(17):1628-37

2. McCrindle BW. What should be the screening strategy for familial hypercholesterolemia? N Engl J Med. 2016 Oct 27;375(17):1685-6

3. Childs BG et al. Senescent intimal foam cells are deleterious at all stages of atherosclerosis. Science. 2016 Oct 28;354(6311):472-7

4. Nuismer SL et al. Eradicating infectious disease using weakly transmissible vaccines. Proc Biol Sci. 2016 Oct 26;283(1842)

5. Garrett N et al. The brain adapts to dishonesty. Nat Neurosci. 2016 Oct 24

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe