Newsflash
ACTUALITATE Știri

Numărul consumatorilor de droguri a crescut cu 23 la sută în doar un deceniu

de Magdalena Tănăsescu - iun. 27 2023
Numărul consumatorilor de droguri a crescut cu 23 la sută în doar un deceniu

Numărul persoanelor care consumă droguri a crescut cu 23 la sută la nivel mondial în deceniul 2011-2021, ajungând în anul 2021 la 296 milioane faţă de 240 milioane în urma cu zece ani.

Raportul din 2023 privind situaţia drogurilor la nivel mondial a fost dat publicităţii pe 25 iunie de Biroul ONU pentru Droguri şi Criminalitate (UNODC), transmite Hotnews.

UNODC consideră că doar jumătate din această majorare poate fi atribuită creşterii populaţiei. Raportul atrage atenţia în mod special asupra creşterii consumului de droguri sintetice, precum metamfetamină,  fentanil şi o serie de substanţe chimice dezvoltate recent şi care au ajuns pe piaţă.

Conform raportului, se observă semne ale unui declin al producţiei de droguri în Afganistan sub regimul taliban. Pe de altă parte, această ţară nu este doar cel mai important exportator de opiu, materia primă pentru heroină, dar a devenit şi sursă majoră de amfetamină.

Declinul cultivării de mac pentru opiu ar putea însemna o schimbare în direcţia drogurilor sintetice, avertizează Biroul ONU. Totodată, acesta îşi exprimă îngrijorarea faţă de o creştere în ce priveşte producerea şi traficul de droguri sintetice în Ucraina în urma invaziei ruse

Conform aceluiaşi raport, cultivarea de plante de coca şi producţia totală de cocaină au atins niveluri record în 2021, cel mai recent an pentru care sunt disponibile date, iar numărul total de consumatori a fost estimat la 22 milioane pentru acelaşi an.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe