Newsflash
Internaționale

Nutraceuticele, posibile efecte în acnee

de Dr. Mariana MINEA - nov. 3 2023
Nutraceuticele, posibile efecte în acnee

Un review sistematic sugerează că persoanele care suferă de acnee pot avea rezultate favorabile prin consumul de vitamina B6, vitamina D, ceai verde și probiotice, dar că totuși există puţine studii care să ateste acest lucru.

Nutraceuticele sunt produse derivate din surse alimentare și oferă beneficii atât nutriţionale, cât și medicale. În această categorie intră vitaminele, suplimentele alimentare și produsele pe bază de plante. „Deși pacienţii pot fi interesaţi în această alternativă pentru tratarea acneei, există incertitudine privind eficacitatea și siguranţa acestor produse”, au scris autorii analizei în JAMA*.

Pentru review-ul lor, autorii au căutat în bazele de date PubMed, Embase, Cochrane și Web of Science pentru a identifica trialuri clinice randomizate ce evaluau rezultatele administrării de vitamine, minerale, extracte din plante, prebiotice și probiotice. Dintre cele 42 de studii găsite, cu 3.346 de participanţi, 27 au fost considerate de calitate slabă, 11 de calitate decentă, iar patru – de calitate bună. 

Cele patru studii de bună calitate analizau fiecare câte un nutraceutic: vitamina D, extractul de ceai verde, probioticele și cheongsangbangpoong-tang. Acesta din urmă este o combinaţie de plante aprobată pentru utilizare în acnee de Administraţia pentru Alimente și Medicamente din Coreea. Studiile de calitate decentă au sugerat potenţiale efecte benefice pentru vitamina B5, pentru acizii grași Omega 3 și Omega 6 și probiotice.

Cel mai utilizat nutraceutic studiat a fost zincul, însă rezultatele au fost heterogene. Doar puţin peste jumătate din studii i-au demonstrat eficacitatea, aceasta înregistrându-se pentru doze mari. De asemenea, zincul s-a asociat cu cea mai mare rată de efecte adverse dintre toate 
nutraceuticele studiate.

Ce vor pacienţii

Autorii admit că analiza lor prezintă limitări, inclusiv ca urmare a numărului mic de studii care analizau un anumit nutraceutic. De asemenea, aceste studii au urmărit indicatori care nu s-au tradus mereu în satisfacţia pacienţilor. 

„Deși utilizarea ceaiului verde a dus la o îmbunătăţire semnificativă privind numărul de leziuni acneice, nu a dus la o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Acest lucru sugerează că diferenţele privind numărul de leziuni observabile pot fi neimportante din punct de vedere clinic pentru pacienţi”.



https://www.medscape.com/s/viewarticle/997841 
*https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/2811079 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe