Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Lucruri elementare șiret ocolite

Viața Medicală
Dr. Gabriel DIACONU vineri, 19 februarie 2021

Nu-i ușor să mori în România. Și de ce-ar fi, câtă vreme nu-i ușor să trăiești în România. Dar și mai greu e să mori în România tocmai în acel loc unde ne ducem fraţii și părinţii către o șansă la viaţă.

        Cuvintele ar trebui să ne dea mai mult decât informaţie. Ar trebui să ne dea inspiraţie. „Spital” își are rădăcina în latină și e din aceeași familie de cuvinte cu „oaspete” ori „ospitalitate”. E un loc unde oamenii se duc spre bună găzduire. Ţi-l imaginezi drept curat, luminat, primitor, liniștit. Nimeni nu vrea să fie musafir aici, și totuși boala te trimite într-acolo. E ceva sacru în alcătuirea unui spital, la fel cum drumul către dânsul e
Golgota celor ce ajung, cu unica dorinţă să se întoarcă, sănătoși, acasă.

        „Pacient” își are și el rădăcina în latină și înseamnă „suferind”. În preajma lui găsești lexical pacienţa, sau răbdarea. În prezenţa durerii, omului îi e deja sugerat de muzica vorbelor să ducă greutatea, dacă se poate cu demnitate, dacă se poate cu ajutor.

        Pacienţii, recte suferinzii, merg în spital, recte acel loc de găzduire, spre a fi îngrijiţi. Pacienţii nu merg în spital să stea în paturi insalubre, să doarmă pe perne îmbibate de sudorile celor gata prăpădiţi. Nu merg acolo să fie lăsaţi în propriile umori să se stingă, degradaţi, așteptând măcar o vorbă bună dacă altceva nu se poate. Și, cu siguranţă, pacienţii nu merg în spital să ia foc și să moară carbonizaţi. Acestea sunt lucruri elementare, de bun-simţ, pentru care nu-ţi trebuie educaţie formală. Dar tocmai aceste lucruri elementare sunt șiret ocolite de oricare demnitar care discută despre tragedii precum cea de la Piatra Neamţ, respectiv „ Matei Balș”.

        Spun „ocolite” pentru că alternativa ar fi ca oglinda să se întoarcă înapoi către sistemul nostru sanitar. N-o să ne placă ce vedem acolo, chiar dacă sunt lucruri de mult cunoscute. Autorii morali sunt cunoscuţi, fiecare cu o mână pe flama care a consumat corpurile incinerate. Unii vor spune că vremurile fac oamenii. Alţii vor replica, poate, că oamenii fac vremurile.

        Indiferent cine face pe cine, însă, doar într-un fel ne putem uita în ochii celor care au ars, în suferinţă, tocmai în acel loc care presupuneam că le oferă bună găzduire. Cu vină. Cu regret. Și cu o datorie. Să facem mai bine data viitoare. Măcar atât să le poţi spune mormintelor: data viitoare vom face mai bine. Și să te strădui să nu fie nicio promisiune în van, nicio minciună. Să te strădui.

Etichete: Matei Balș

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.