Newsflash
Cultură

Parodontologia în douăsprezece capitole

de Dr. Alexandru BREZOESCU - iun. 11 2015
Parodontologia în douăsprezece capitole
    Lucrarea de faţă constituie primul Tratat de parodontologie din literatura de specialitate din România şi este rezultatul unei activităţi profesionale şi ştiinţifice desfăşurate de-a lungul a peste patru decenii de  autorul principal şi coordonator prof. dr. Horia Traian Dumitriu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale. Lucrarea este elaborată şi dublată de experimente şi cercetări personale, în concordanţă cu datele recunoscute de literatura de specialitate română şi străină. Tratatul este prefaţat de prof. dr. Moshe Goldstein, fost preşedinte al Federaţiei Europene de Parodontologie.
    Deseori, în cazul apariţiei unei astfel de lucrări, se obişnuieşte folosirea locuţiunii prin care i se atribuie rolul de a „umple un gol“ în literatura de specialitate. În cazul de faţă, tratatul de parodontologie urmează după apariţia succesivă a cinci ediţii ale manualului de parodontologie, începând din anul 1997 până în 2009. Acestea au prezentat cunoştinţele din domeniu cu îmbunătăţiri şi completări succesive din perioada respectivă şi au figurat în bibliografia pentru examene şi concursuri, inclusiv de rezidenţiat în parodontologie.
    Tratatul este structurat în douăsprezece capitole care debutează cu „Date istorice privind boala parodontală“ în care este relevat aportul unor mari personalităţi din România la promovarea cunoştinţelor privind îmbolnăvirile gingivo-parodontale, începând cu Victor Babeş şi continuând cu prof. dr. Gheorghe Bilaşcu, dr. Ion Aleman, prof. dr. Victor Severineanu, prof. dr.  Nicolae Gănuţă şi mulţi alţii.
    În capitolele următoare sunt prezentate date actualizate privind terminologia, morfofiziologia parodonţiului marginal, epidemiologia, etiopatogenia (cu accent pe „patogenii parodontali”). În continuare sunt prezentate pe larg date privind examinarea bolnavului parodontopat, diagnosticul, clasificarea bolilor gingivo-parodontale şi  formele clinice ale acestora, evoluţia, prognosticul şi complicaţiile lor.
    Demne de semnalat sunt subcapitolele privind rolul factorilor hormonali în patologia parodonţiului marginal la femei şi relaţiile dintre boala parodontală şi unele complicaţii obstetricale.
    Tratamentului gingivitelor şi parodontitelor marginale îi este acordat un amplu spaţiu. Deşi boala parodontală are o arie locală de manifestare se cunosc o multitudine de interferenţe cu starea generală a organismului. Considerată multă vreme ca o boală cu evoluţie incertă şi un prognostic rezervat, boala parodontală poate fi astăzi controlată prin proceduri terapeutice complexe şi eficiente, în care rolul tratamentului antimicrobian este predominant. Din acest punct de vedere autorul recomandă ca afecţiunile gingivo-parodontale să fie abordate ca un proces patologic complex, diversificat şi eclectic prin măsuri terapeutice medicamentoase, chirurgicale, locale şi generale.
   Preocupările autorului de înnoire şi modernizare a cunoştinţelor teoretice şi aplicative sunt reprezentate prin contribuţii remarcabile la teoria şi practica parodontologiei din care vom enumera câteva: elaborarea unui procedeu original de „sanogeneză gingivo-parodontală“; corelaţiile între patologia pulpară şi a parodonţiului marginal, unde autorul emite o teorie originală privind un posibil mecanism de producere a cariilor; aspecte privind rolul bacteriilor şi modificările răspunsului imun în boala parodontală; studii de fotoelasticitate privind rolul imobilizării dinţilor parodontotici, o prioritate în literatura de specialitate; realizarea unui aparat original de măsurare a mobilităţii dentare; contribuţii la teoria şi practica imobilizării dinţilor: biomecanica imobilizării, principiul tensiunii controlate, procedee originale de contenţie, îmbunătăţirea unor tehnici de chirurgie parodontală şi utilizarea pentru prima dată a implantului românesc de biovitroceramică în tratamentul chirurgical de adiţie al parodontitelor marginale cronice.
    În capitolul final al tratatului sunt prezentate numeroase orientări terapeutice principale şi specifice unor forme clinice de gingivite şi parodontite marginale. De remarcat subcapitolul privind atitudinea medicală complexă a medicului stomatolog faţă de bolnavii parodontopaţi cu afecţiuni generale.
    Tratatul de parodontologie se adresează studenţilor, rezidenţilor în parodontologie şi medicilor stomatologi preocupaţi de iniţierea, aprofundarea şi reînnoirea cunoştinţelor pentru o apropiere mai exigentă de specialitatea de parodontologie. Conţinutul tratatului corespunde curriculei actuale de rezidenţiat în specialitatea parodontologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe