Newsflash
Cultură

Pasiune împărtășită pentru artă

de Dr. Raluca BULEA - aug. 25 2023
Pasiune împărtășită pentru artă

Muzeul Colecţiilor de Artă găzduiește o expoziţie dedicată așa-numitului „Grupul celor patru”, o grupare profesională cu caracter singular în istoria artei din România.

Singură, atotputernică, în perioada interbelică a existat o grupare care a funcţionat, cu mare succes din partea publicului, criticilor și colecţionarilor, timp de aproape un deceniu (1925-1934). Doar moartea a reușit să îi despartă pe Oscar Han, Ștefan Dimitrescu, Nicolae Tonitza și Francisc Șirato, un sculptor și trei pictori reuniţi sub titulatura „Grupul celor patru”. Pentru a onora prietenia și activitatea artistică a acestor maeștri, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) organizează, în spaţiile Muzeului Colecţiilor de Artă (MCA), expoziţia „Grupul celor patru”, deschisă până la 24 septembrie a.c.

Această asociere artistică nu a avut nici statut, nici cadru teoretic de funcţionare, bazându-se doar pe prietenia și onestitatea membrilor săi, pe admiraţia împărtășită faţă de operele lui Ștefan Luchian și ale lui Mihai Eminescu și pe dorinţa fiecăruia de a se putea exprima liber în propriul său univers vizual. Singurul angajament pe care și l-au asumat, și care a fost respectat întocmai, a fost acela de a organiza anual o expoziţie cu cele mai reușite lucrări realizate de la anterioara întâlnire cu publicul.

Reconstituind expoziţiile din trecut

Prezenta expoziţie, a cărei curatoare este Liliana Chiriac, respectă stilul de organizare a evenimentelor din perioada de activitate a grupului. Pe atunci dispunerea tablourilor pe simeze se făcea ţinându-se cont în special de armonia coloristică, sculpturile lui Oscar Han fiind întotdeauna amplasate în mijlocul sălilor. Un element interesant acum este faptul că toate lucrările selectate pentru această prezentare provin exclusiv din patrimoniul MNAR, atât de la Galeria de Artă Românească Modernă, cât și de la MCA și de la Muzeul „K.H. Zambaccian”.

Din perspectivă tematică, expoziţia este o sinteză a subiectelor abordate de-a lungul timpului de fiecare dintre cei patru artiști, cu seriile de portrete, peisaje și naturi statice. Este de remarcat fascinaţia sudului și a luminii marine, prin tablourile realizate în Dobrogea (Tonitza picta adesea la Mangalia) sau la Balcic, important centru cultural în epocă.

Se observă cu ușurinţă intensitatea culorilor și atmosfera vibrantă, plină de viaţă, care a fost surprinsă în aceste lucrări. În cazul sculpturilor avem, de asemenea, ocazia de a ne reîntâlni atât cu portrete, cât și cu creaţii alegorice sau realiste, cu un puternic impact vizual. Expoziţia este completată de ample panouri documentare, care prezintă atât cronologia activităţii grupului, cât și elemente biografice ale celor patru artiști, precum și fotografii, cataloage și documente din epocă.


Galerie imagini (3)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe