Începând de astăzi, în cinematografele româneşti rulează Pina 3D, pelicula lui Wim Wenders despre şi pentru celebra dansatoare şi coregrafă Pina Bausch. Unul din cele mai aşteptate filme ale anului primeşte recomandarea călduroasă a dnei Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

 "> Pentru Pina, din partea tuturor celor care au făcut acest film - Viața Medicală
Cultură

Pentru Pina, din partea tuturor celor care au făcut acest film

de Ilinca BELCIU - sept. 15 2011
Pentru Pina, din partea tuturor celor care au făcut acest film

Începând de astăzi, în cinematografele româneşti rulează Pina 3D, pelicula lui Wim Wenders despre şi pentru celebra dansatoare şi coregrafă Pina Bausch. Unul din cele mai aşteptate filme ale anului primeşte recomandarea călduroasă a dnei Ilinca Belciu, la rubrica Ecran.

 

Dansaţi, dansaţi, altfel suntem pierduţi (Pina Bausch)

   De astăzi rulează în cinematografe unul dintre cele mai aşteptate filme 3D ale anului, un film de artă în regia lui Wim Wenders, un film pentru Pina Bausch – coregraf de dans modern contemporan, profesor de dans şi regizor de balet, un adevărat om-spectacol, cea care a creat un limbaj artistic unic. Prin unicitatea mişcărilor imaginate de ea, prin sunetele şi muzica aduse pe scenă, Pina Bausch a influenţat dansul modern contemporan începând din anii ’70 ai secolului trecut. Pe Wim Wenders şi Pina Bausch i-a legat o prietenie aparte încă din 1985, când regizorul de film a vizionat o retrospectivă la Veneţia. Spectacolul Café Muller a fost cel care a acţionat declicul în imaginaţia lui Wenders. Iar acesta a fost doar începutul colaborării pentru un proiect ce avea să se materializeze mulţi ani mai târziu în filmul Pina. Până să vizioneze concertul U2 în 3D, la Festivalul de Film de la Cannes, Wenders nu descoperise încă formula potrivită pentru filmul cu şi despre Pina Bausch: „Când? Când voi descoperi cum să îl facem…“.
   3D putea să încorporeze dimensiunea spaţiului şi să aducă pe ecran spectacolele Tanztheater Wuppertal într-o formă adecvată. Numai că atunci când lucrurile păreau să urmeze cursul firesc, pregătirile erau în toi pentru filmarea documentarului, Pina Bausch dispărea brusc din vieţile noastre, şocând oamenii dragi, părăsind scena mult prea devreme. Un motiv în plus ca Wim Wenders şi trupa Tanztheater Wuppertal să ducă mai departe proiectul Pina 3D, concentrându-se asupra spectacolelor: Café Muller, Le Sacre du printemps, Vollmond şi Kontakthof.
   Să fie documentar? E prea puţin. Este un spectacol de teatru-dans în toată puterea cuvântului. Este emoţionant, spectaculos, perfect. Colegii Pinei Bausch din trupa Wuppertal se destăinuiesc în faţa camerei de filmat, ca la confesional. Tac şi totuşi vorbesc, dansează şi descriu o lume întreagă, cu toate sensurile ei, ascunse sau nu. Vorbesc despre felul în care Pina a ştiut să îi pună în valoare, să îi ajute în descoperirea propriului limbaj. Pina era precum un pictor, îşi transformase dansatorii în culori, cu ajutorul cărora îşi contura tablourile. Ştia să le pună întrebări, să îi provoace în căutări, demonstrându-le cum fiecare mic detaliu ori lucruşor este esenţial. Pina avea cei mai pătrunzători ochi din lume, era o combinaţie incredibilă de fragilitate şi forţă, avea o capacitate infinită de a asculta şi de a privi, de a-şi depăşi limitele. Era precum „o casă cu un pod enorm plin cu tot felul de comori“.
   Pina Bausch a fost cea care a adus pe scenă apa, pământul, pietrele, dând dansului şi teatrului sensuri metaforice, filosofice. Spectacolele ei surprind viaţa, dragostea, lupta, libertatea, dorul, fericirea, disperarea, regăsirea, frumuseţea, forţa. Iar replica ei celebră ne urmăreşte: Dansaţi, dansaţi, altfel suntem pierduţi. Este un film despre artă, despre artist, despre condiţia şi menirea acestuia, despre luptele interioare şi despre drumul de la o idee la un spectacol. Este unul dintre filmele care m-a făcut să plâng, să zâmbesc, să plutesc. Este o experienţă unică: este teatru, este dans, este film, este povestea unui artist complet. Muzica lui Jun Miyake şi Thom Manreich te face să te îndrăgosteşti încă de la primele acorduri. Şi se potriveşte atât de bine mişcărilor imaginate de Pina! O singură căutare a trailerului pe youtube şi veţi fi fascinaţi. E magie pură!
   Acum, Parada Film, distribuitorul în România al documentarului Pina 3D, are o misiune frumoasă: să cheme spectatorii în cinematografe. Pentru că e atât de special şi rulează 3D (pe lângă versiunea clasică 2D în anumite cinematografe) şi merită să te bucuri de splendoarea coregrafiei (aproape magică în 3D). Cu o lună înaintea lansării, a fost demarată şi campania de promovare, o mişcare fără precedent în susţinerea filmului în ţara noastră – campania: „Tu ce faci din 9 septembrie?“. Unii dintre cei mai mari artişti ai României, personalităţi din showbiz, încearcă să vă convingă să mergeţi în sala de cinema pentru o experienţă unică. Îmi este atât de drag să văd clipurile de promovare, să citesc entuziasmul pe chipul acestor oameni! Pentru că am avut emoţii mari în februarie, atunci când am păşit în Berlinale Palast pentru premiera oficială, ca să nu mai spun că timpul şi Berlinul căpătaseră o cu totul altă dimensiune după…
  Poate unii vor fi speriaţi că e prea mult dans (şi din păcate cunosc suficient de mulţi oameni care detestă musicalurile), dar vă garantez că este mai mult de atât. Este un film demn de recomandat tinerilor, oamenilor cu drag de teatru, cinefililor. Este o experienţă pe care nu trebuie să o rataţi, mai ales în 3D.
   Pina a avut avanpremiera în cadrul Festivalului de Film Transilvania de la Cluj. Cu două zile înainte de cele două proiecţii, nu mai găseai bilete…
   Cred că Wim Wenders merită toate felicitările şi premiile din lume pentru această bijuterie. A câştigat deja o serie, cu siguranţă vor urma şi altele. Aşadar, tu ce faci din 9 septembrie?… Mergeţi să vedeţi Pina!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe