Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Persoanele cu deficienţe de auz pot simţi muzica la operă

de Florentina Ionescu - oct. 13 2023
Persoanele cu deficienţe de auz pot simţi muzica la operă

Compania Lyric Opera of Chicago introduce o tehnologie de ultimă generaţie, care le va permite persoanelor surde sau care au deficienţe de auz să „simtă” muzica printr-o modalitate nouă.

Foto sus: Carrie Shepherd/Axios 


Aceasta va fi prima companie de operă care le va oferi persoanelor din public bluza numită „SoundShirt”. Persoanele cu deficienţe de auz pot purta această bluză pentru a simţi, literalmente, muzica în timpul spectacolelor live. Piesa vestimentară este disponibilă pentru anumite spectacole ale companiei, începând din 1 octombrie. Prin intermediul tehnologiei de la baza bluzei „hi-tech”, reprezentanţii companiei speră că teatrul și opera vor fi mai accesibile fanilor cu deficienţe de auz.

Cum funcţionează

Mai multe microfoane, amplasate deasupra orchestrei și pe scenă, înregistrează sunetele în timp real. Sunetele sunt transmise apoi unui computer, unde sunt transformate în informaţii digitale. Ulterior, într-o altă etapă, aceste date digitale sunt transferate pentru a declanșa 16 motorașe amplasate pe bluză. Ele creeză astfel o vibraţie în zone precum: partea din faţă a umerilor, antebraţele, partea superioară a spatelui și zona lombară. 

Forţa muzicii de pe scenă și vocile interpreţilor sunt corelate și corespund intensităţii vibraţiilor transmise prin intermediul bluzei. 

Luminile corespund cu locul în care vibraţia lovește corpul în timp ce orchestra cântă. Foto de: Hannah Edgar


Notă autor:

Sursa: https://www.axios.com/local/chicago/2023/09/24/lyric-opera-sound-shirt-deaf-hard-of-hearing

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe