Newsflash
Internaționale

Plantele emit sunete când sunt stresate

de L. Budin - apr. 13 2023
Plantele emit sunete când sunt stresate

Plantele comunică, dar pe frecvențe prea înalte pentru urechea umană. Cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au reuşit să înregistreze şi să analizeze astfel de sunete pentru prima oară.

Cercetarea, publicată în revista științifică Cell, a fost condusă de Lilach Hadany de la Şcoala de științe vegetale și siguranță alimentară din cadrul Universității din Tel Aviv. S-a constatat că plantele emit ultrasunete, de cele mai multe ori atunci când sunt stresate, informează Sciences et Avenir.

grau-plante-sunete

Sunetele sunt asemănătoare celor produse de popcorn și au fost emise de roșii și de plantele cultivate pentru producția de tutun, dar și de grâu și porumb.

Cercetătorii au amplasat plantele într-o cutie acustică aflată într-un subsol izolat. Microfoane care înregistrează sunete la frecvenţe cuprinse între 20 şi 250 kHz au fost configurate special pentru acest experiment .

Organismele vegetale nu doar că emit sunete când sunt stresate, ci și răspund diferit la diferitele tipuri de factori de stres cu un sunet specific, s-a mai constatat.

Deşi, pentru om, sunt inaudibile, frecvențele emise pot fi probabil percepute de diferite animale, precum liliecii, şoarecii şi insectele, consideră autorii studiului.

Descoperirile noastre sugerează că lumea din jurul nostru este plină de sunete de plante şi că acestea conţin informaţii - de exemplu, despre deficitul de apă” a mai spus Lilach Hadany.

Ea a adăugat că aceste informații pot deschide „o nouă cale în domeniul agriculturii de precizie”.

Apa la sticlă: oprirea consumului, benefică pentru oameni și mediu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe