Newsflash
Cultură

Raportul OICS şi progresele ţării noastre

de Dr. E. POPESCU - iun. 15 2012
Raportul OICS şi progresele ţării noastre
            Cu mai bine de o sută de ani în urmă, la 23 ianuarie 1912, la Haga, se semna „Convenţia internaţională a opiumului“, care a devenit apoi piatră de temelie pentru controlul internaţional al drogurilor. Raportul 2012 al Organismului Internaţional de Control al Stupefiantelor (OICS) este dedicat în egală măsură analizei privind situaţia actuală a controlului internaţional al drogurilor, precum şi marcării centenarului adoptării acestei convenţii istorice. Înainte de semnarea primei înţelegeri, situaţia era catastrofală (în SUA, 90% din drogurile consumate nu serveau unor scopuri medicale, iar în China începutului de secol XX se estimează că, în medie, cantitatea de opiacee consumată anual era de peste 3.000 de tone echivalent morfină). În 1909, s-a luat o primă atitudine oficială (de către organizaţiile neguvernamentale), la Shanghai. Cooperarea internaţională se dovedise a fi o necesitate. În secolul încheiat anul acesta, s-au semnat încă trei convenţii: „Convenţia unică asupra stupefiantelor“, din 1961 (modificată prin Protocolul din 1972), „Convenţia asupra substanţelor psihotrope“, din 1971, şi „Convenţia Naţiunilor Unite împotriva traficului ilicit de stupefiante şi de substanţe psihotrope“, din 1988. Adeziunea asupra controlului care se cerea instituit a fost cvasiunanimă. În o sută de ani s-au obţinut succese notabile cu acest regim de control internaţional, dar s-au evidenţiat tot mai limpede şi ameninţările legate de droguri, pentru contracararea cărora, arată Raportul, eforturile OICS se cer dublate, în favoarea secolului care urmează. Se prezintă relaţia dintre coeziunea/dezorganizarea socială şi recurgerea la droguri ilegale. Se prezintă relaţia dintre droguri şi corupţie. Gradul coeziunii sociale e considerat un veritabil barometru al stării de sănătate. Când indivizii nu-şi mai simt apartenenţa la o comunitate, riscul creşte. Consumul de droguri a devenit endemic în anumite zone, îndeosebi acolo unde trăiesc oameni marginalizaţi. Sunt analizaţi factori care ameninţă cu destructurarea socială: inegalităţi sociale persistente, migraţia, transformările politice şi economice, apariţia şi încurajarea dezvoltării unor culturi care valo­rizează excesele, accentuarea individualismului şi a consumerismului, erodarea valorilor tradiţio­nale, starea unor societăţi aflate în stadii conflictuale sau postconflictuale, urbanizarea rapidă, deteriorarea respectării legii, dezvol­ta­rea unei economii a drogurilor. Sunt prezentate strategii şi tactici ale diferitelor ţări de a face faţă pericolelor existente, precum şi eforturile depuse de OICS de a asigura respectarea convenţiilor.
           Nu lipseşte din acest Raport paragraful despre România (în multe alte rapoarte inter­naţionale, pe diferite alte probleme, din lipsa comunicării datelor referitoare la ţara noastră, astfel de paragrafe lipseau). Sunt trecute în revistă continentele, apoi ţările, pe rând, cu situaţia lor aşa cum a fost constatată de OICS în urma cercetărilor efectuate direct, pe teren. Se formulează de fiecare dată recomandări de principiu şi recomandări punctuale pentru perioada care urmează. Luăm, spre exemplificare, cazul României.
            „Guvernul român – se spune în Raport – a urmat cea mai mare parte a recomandărilor pe care OICS le-a formulat după misiunea efectuată în această ţară, în octombrie 2008, şi a repurtat succese. OICS consemnează faptul că guvernanţii au alocat resurse crescute colectării datelor statistice pentru a îmbunătăţi calitatea informaţiilor ce urmau a fi prezentate la OICS, conform cerinţelor formulate în tratatele internaţionale privitoare la controlul drogurilor. S-au luat măsuri pentru a ameliora disponibilitatea folosirii stupefiantelor şi a drogurilor psihotrope în scopuri medicale. OICS se felicită pentru măsurile luate în vederea ameliorării activităţilor de control vamal şi frontalier, pentru prevenirea traficului de droguri via România, în special prin dotarea serviciilor vamale cu instrumentar modern pentru detectarea drogurilor, prin punerea la punct şi aplicarea, în aceste servicii, a unui sistem de informare privind drogurile şi prin punerea la punct în cadrul poliţiei a unei unităţi speciale, însărcinate cu coordonarea execuţiei Strategiei naţionale antidrog pentru perioada 2005–2012. A fost adoptată o legislaţie adecvată prin care noi substanţe au fost puse sub control naţional şi a fost îmbunătăţită cooperarea naţională şi internaţională în lupta contra traficului de droguri.“
            OICS remarcă faptul că guvernanţii români iau măsuri pentru a-şi creşte capa­citatea de a reduce cererea ilicită de droguri în ţară. OICS îi încurajează pe guvernanţi să-şi continue eforturile pentru obţinerea de noi progrese în domeniu, în particular în ceea ce priveşte funcţionarea centrelor de tratament a toxicomanilor şi producerea de date fiabile asupra situaţiei în materie de consum ilicit de droguri din ţară.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe