Newsflash
Internaționale

Riscul de atrofie musculară, depistat cu o manșetă specială

de Florentina Ionescu - apr. 7 2023
Riscul de atrofie musculară, depistat cu o manșetă specială

Fie că vorbim despre pacienţi cu boli neuro­degenerative, fie de astronauţi care lucrează într-un mediu fără gravitaţie, există unele categorii de persoane care trebuie să știe dacă mușchii lor sunt la risc de a suferi din cauza atrofiei.

manseta atrofie musculara2

Cercetătorii de la Ohio State University au creat un nou dispozitiv purtabil care ar putea, în viitorul apropiat, să le permită utilizatorilor să-și verifice starea musculaturii – oricând și oriunde doresc. La momentul actual, singurele mijloace cu adevărat fidele prin care pot fi măsurate dimensiunea și volumul mușchilor din anumite zone ale corpului sunt tehnologiile precum scanările realizate cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică (IRM).

O echipă de cercetători de la universitatea antemenţionată și-a propus să dezvolte o alternativă mai mică, mai ieftină și mai ușor de folosit de pacienţi, în comparaţie cu IRM. Rezultatul este un dispozitiv purtabil, asemănător cu manșeta unui tensiometru clasic. Aparatul e prevăzut cu două bobine electrice realizate din fire conductoare, acestea fiind cusute într-un material textil flexibil. Una dintre bobine funcţionează pe post de transmiţător, iar cealaltă pe post de receptor. Dimensiunea buclei formate de fiecare bobină (când dispozitivul este înfășurat, de exemplu, pe picior) variază odată cu volumul mușchiului studiat.

Pierderea masei musculare

Allyanna Rice, cea care a condus echipa, a explicat pentru New Atlas cum funcţionează dispozitivul. Se aplică un curent electric variabil pe bobina transmiţătoare, care generează un flux magnetic pe acea bobină. Acesta induce un flux magnetic pe bobina receptor, care induce un câmp electric de o anumită tensiune. Acest voltaj este măsurat de oamenii de știinţă. Astfel, dacă circumferinţa membrului inferior crește, vor crește și fluxul magnetic general și voltajul acestui curent electric de pe bobina care primește semnalele.

manseta atrofie musculara

Până acum dispozitivul a fost testat pe matriţe speciale ce imită picioarele, realizate la o imprimantă 3D. Ele au fost umplute cu carne tocată de vită pentru a simula structura mușchiului, ca și când ar aparţine unei persoane. Cercetătorii au descoperit că aparatul detectează cu acurateţe modificările la scară mică în dimensiunea generală a membrului. El a putut să măsoare pierderea masei musculare cu până la 51%.

Odată ce va fi dezvoltat și îmbunătăţit, inventatorii instrumentului speră ca el să poată fi conectat wireless la o aplicaţie. Aceasta ar urma să înregistreze datele și să le ofere pacienţilor și medicilor valorile obţinute, pentru a putea identifica atrofia musculară.

 

 


Notă autor:

https://newatlas.com/health-wellbeing/wearable-cuff-muscle-atrophy/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe