Recent, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, dl dr. Ritli Ladislau a anunţat că s-a realizat primul pas în vederea unui screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin. Dar limitarea unui program naţional de screening doar la efectuarea testului Babeş-Papanicolau ar fi un start nefericit, în opinia dnei dr. Mihaela Badea, medic primar ginecolog la „Micomi“ – clinică de colposcopie şi patologie a tractului genital inferior. Prin prisma unei bogate experienţe în specialitate, autoarea prezintă, într-un amplu articol, componentele necesare la realizarea unui program eficient de screening pentru cancerul de col uterin.

 "> Screeningul pentru cancerul de col uterin - o prioritate de sănătate publică - Viața Medicală

Screeningul pentru cancerul de col uterin - o prioritate de sănătate publică

de Dr. Mihaela BADEA - feb. 21 2012
Screeningul pentru cancerul de col uterin - o prioritate de sănătate publică

Recent, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, dl dr. Ritli Ladislau a anunţat că s-a realizat primul pas în vederea unui screening naţional pentru depistarea cancerului de col uterin. Dar limitarea unui program naţional de screening doar la efectuarea testului Babeş-Papanicolau ar fi un start nefericit, în opinia dnei dr. Mihaela Badea, medic primar ginecolog la „Micomi“ – clinică de colposcopie şi patologie a tractului genital inferior. Prin prisma unei bogate experienţe în specialitate, autoarea prezintă, într-un amplu articol, componentele necesare la realizarea unui program eficient de screening pentru cancerul de col uterin.

 

   În ultimii 20 de ani, au avut loc mai multe tentative ministeriale de iniţiere a unui program naţional de screening pentru cancerul colului uterin. Unele dintre acestea au mers până la elaborarea şi publicarea de metodologii, de fiecare dată concepute de novo, altele chiar până la anunţarea publică a momentului implementării lor. Niciodată însă organizarea unui astfel de program la nivel naţional nu a depăşit etapa de intenţie şi de concepţie. Ultima metodologie, publicată în urmă cu câţiva ani, s-a soldat cu o alertă generală printre potenţialii furnizori de servicii medicale clinice şi de laborator dornici şi eligibili pentru un astfel de program, cu solicitarea oficială de depu­nere în termen foarte scurt, la direcţiile de sănătate publică, a unor dosare de participare, rămase apoi fără răspuns, şi cu mare agitaţie printre furnizorii de con­sumabile care, inventivi şi aplicaţi, începuseră deja să răspândească oferte de consumabile sub formă de „truse“ de recoltare şi de colorare.
   Circulă din nou un zvon de bune intenţii privind programele de prevenţie… Dacă, de data aceasta, zvonul se va adeveri şi într-adevăr va exista o finanţare rezonabilă pentru o acţiune largă de medicină preventivă, cred că în modelarea acestui program iniţiatorii ar trebui să ia în considerare cel puţin trei aspecte: • eşe­cul programului de vaccinare anti-HPV în România • experienţa in­terna­ţională, dar mai ales cea europeană – accesibilă şi concretizată într-un ghid de asigurare a calităţii în screeningul pentru cancerul de col, recent revizuit sub egida Consiliului Europei • progresele ştiinţifice şi tehnologia legate mai ales de epidemiologia şi testarea infecţiei HPV, care au schimbat foarte mult modul clasic de abordare a acestui tip de prevenţie.
   Motivul prezentării, în cele ce urmează, a câtorva considerente de specialitate îl constituie dorinţa de a atrage atenţia decidenţilor şi responsabililor acestui potenţial program de screening, în primul rând asupra faptului că mult aşteptata şi atât de necesară măsură de sănătate publică în favoarea sănătăţii femeilor are un specific multidisciplinar consacrat, indiferent de tipul testului utilizat ca metodă de screening primar. De aceea, limitarea programului la efectuarea testului Babeş-Papanicolaou, urmată de eliberarea unui bilet de trimitere fără a se preciza încotro (pentru pacientele cu rezultate citologice pozitive), aşa cum se menţionează în ultima metodologie accesibilă public, ar constitui un start nefericit. Modul de finalizare a diagnosticului, tratamentul cazurilor depistate, precum şi supravegherea ulterioară a acestora sunt însăşi esenţa demersului preventiv.
   În al doilea rând, doresc să amintesc faptul că programele contemporane de luptă împotriva cancerului de col ţintesc un orizont de timp mai lung şi integrează screeningul (ca formă de prevenţie secundară focalizată pe găsirea şi îndepărtarea precancerului de col) cu prevenţia primară, realizată prin vaccinarea generaţiei tinere înainte de expunerea la virus, acţiune care are potenţialul de a reduce incidenţa cancerului de col cu 75%. Această asociere este, din păcate, deja compromisă la noi.
   Fac această pledoarie din perspectiva unei cariere personale îndelungate, practice şi didactice, în patologia precanceroasă a colului uterin în România, precum şi din cea a experienţei dobândite pe parcursul creării şi dezvoltării Clinicii „Micomi“, centru medical privat specializat în patologia precanceroasă a colului uterin, care dispune atât de expertiza umană complexă a unei echipei medicale multidisciplinare dedicate, cât şi de tehnologia medicală de vârf în domeniu.
   Pentru a ilustra amploarea experienţei în citopatologie (una din competenţele noastre), notez numărul de peste 300.000 de frotiuri citologice pe care „Micomi“ le-a procesat şi interpretat în ultimii ani şi la care s-au formulat recomandări personalizate de conduită.

Screeningul bazat pe testul citologic Babeş-Papanicolaou

   Programele clasice de screening cervical bazat pe citologie rămân cel mai de succes model de prevenţie a unei forme de cancer. Succesul este dat, practic, de incidenţa scăzută a cancerului de col invaziv în populaţiile cu screening, faţă de ratele înalte ale incidenţei şi mortalităţii prin această boală în populaţiile fără screening.
   În scenariul clasic, testul primar este citologia Babeş-Papanicolaou, iar ţinta este identificarea şi îndepărtarea leziunilor precursoare de cancer, mai ales a modificărilor ce apar pe linie scuamoasă (respectiv CIN III/displazia severă şi carcinomul in situ), care sunt curabile şi prin eradicarea cărora se întrerupe procesul de degenerare în cancer.
   Rezultatele citologice pozitive, care reprezintă 5–8% din totalul rezultatelor unui screening, sunt apoi investigate suplimentar, începând cu o evaluare colposcopică. În funcţie de aceasta, prin corelare cu vârsta şi antecedentele pacientei, urmează aplicarea fie a unei proceduri de biopsiere, fie a unui algoritm de supraveghere. Rezultatul histopatologic decide apoi dacă este cazul să se recurgă la un tratament conservator excizional (de regulă pentru leziuni intraepiteliale cu severitate de la CIN II/displazie moderată în sus, dar, în anumite situaţii clinice, şi pentru CIN I/displazie simplă), cu grijă pentru evitarea supradiagnosticului şi restricţionarea de principiu a tratamentului la leziunile intraepiteliale de grad înalt. Studii recente arată că supravegherea pacientelor tratate pentru o leziune precanceroasă de grad înalt trebuie să continue 20 de ani, cu o frecvenţă mai mare în primii doi ani postoperator, când sunt mai frecvente leziunile restante sau recidivate. Cazurile de carcinom invaziv (în jurul unui procent din totalul rezultatelor din screening) se îndrumă către reţeaua de oncologie.
   Prin urmare, pentru elucidarea unui rezultat citologic anormal sau echivoc este nevoie de o expertiză clinică (ginecologie/colposcopie pentru diagnostic şi tratament excizional sau chirurgical), de una histopatologică, uneori completată de teste de imunohistochimie, şi de una de biologie moleculară, utilitatea clinică a testării HPV în screening fiind în prezent bine definită. Fiecare pas al procesului de screening clasic (citologia, colposcopia şi histopatologia) are o componentă umană subiectivă, care ţine în mare măsură de specializare şi de experienţă, dar care aduce, inerent, unele limitări în ceea ce priveşte sensibilitatea şi specificitatea faţă de CIN III, adevăratul precursor de cancer. Pentru a compensa limitele fiecărei metode, practic pentru a reduce rata diagnosticului fals negativ al precancerului, în special la nivelul testului citologic iniţial, programele clasice de screening recurg la diferite soluţii, dintre care cele mai deosebite sunt instituirea unui protocol intern riguros de control al calităţii în laboratorul de citopatologie şi coborârea ţintei de tratament la CIN II, ca măsură de siguranţă suplimentară, chiar dacă această modificare are şanse importante de regresie spontană.
   Se apreciază că un singur test citologic în viaţă are o sensibilitate de numai 50% pentru detectarea leziunilor precanceroase. În schimb, repetarea citologiei la fiecare trei ani previne 90% din cancerele care ar apărea în absenţa screeningului. De aceea, pentru ca citologia cervicală utilizată ca metodă de screening primar să atingă un nivel cât mai înalt de sensibilitate şi implicit de eficienţă, pe lângă investigarea suplimentară a tuturor pacientelor cu rezultate citologice anormale, inclusiv a celor cu modificări citologice minore persistente, este nevoie în primul rând de repetarea regulată a testului cu rezultat negativ pentru o leziune intraepitelială sau malignă, la intervale bine definite.
   Faptul că citologia nu este un test perfect, adică are o inerentă proporţie de rezultate fals pozitive şi fals negative, este însă o informaţie dificil de comunicat pacientelor şi greu de înţeles chiar de către cele foarte instruite. Informarea publică nepotrivită asupra acestui aspect esenţial poate scădea încrederea în program, poate demobiliza femeile care ar dori să participe la screening, sau poate diminua complianţa faţă de recomandările de investigaţii suplimentare. De asemenea, contează foarte mult modul în care informaţia este transmisă femeilor direct de personalul medical implicat în momentul recomandării unei citologii, în cazul unui rezultat cu probleme, înainte de efectuarea unei colposcopii ori intervenţii sau când trebuie comunicat un diagnostic de cancer. Comunicarea şi consilierea sunt părţi esenţiale ale unui program de screening.
   Repetarea regulată a citologiei a condus la o scădere de peste 70% în mortalitatea prin cancerul cervical în ţările dezvoltate, care dispun de resurse suficiente pentru a susţine programe de screening organizate la nivel populaţional şi de o infrastructură cu sisteme de control al calităţii activităţii medicale la toate nivelele bine pus la punct. Cancerul de col continuă însă să fie o problemă importantă de sănătate publică în ţările în curs de dezvoltare, unde incidenţa şi mortalitatea rămân foarte mari. Astfel, 85% din aproximativ jumătate de milion de cazuri noi care se înregistrează anual în lume apar în aceste ţări şi se estimează că în anul 2030 această proporţie va ajunge de 90%.
   În Europa sunt raportate anual 34.000 de cazuri noi şi 16.000 de decese. Rata cea mai înaltă a mortalităţii standardizate se înregistrează în România şi Lituania (13,7, respectiv 10/100.000 de femei), iar cea mai scăzută în Finlanda (1,1/100.000).
   Experţii internaţionali în sănătate publică consideră că replicarea în ţările emergente a modelului de screening clasic descris mai sus nu funcţionează în special din lipsa resurselor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii medicale specifice acestui program, care să asigure buna organizare, coordonare şi monitorizare, un protocol standard multidisciplinar cuprinzător, repetat regulat, cu vizite multiple, un personal medical dedicat şi bine instruit (care să ştie şi să poată lucra în echipă multidisciplinară), accesibilitatea şi o activitate de educaţie publică susţinută. Acestor ţări li se propun programe de screening care folosesc anumite metode zise alternative, pe care şi le pot permite din punct de vedere financiar şi care nu presupun un anume nivel de dezvoltare a infrastructurii serviciilor medicale, cum ar fi inspecţia vizuală cu acid acetic (VIA) asociată cu crioterapia, pe care le consider fără aplicabilitate într-o ţară europeană ca România.
   În Uniunea Europeană există ţări cu programe organizate de screening, dar şi multe state cu abordări oportuniste – unele dintre ele fac în prezent schimbări în privinţa tipului de teste şi a tehnologiilor aplicate pe baza unor studii ample de cost-eficienţă; toate aceste ţări au însă rate foarte scăzute ale mortalităţii prin cancer de col. România, care înregistrează cea mai înaltă rată a mortalităţii prin cancer de col uterin din această regiune, trebuie să ia în sfârşit o decizie asupra aplicării unui protocol de depistare şi rezolvare a cazurilor identificate.

Controlul intern al calităţii în laboratoarele de citopatologie

   Indiferent de abordarea populaţională sau oportunistă a screeningului, toate laboratoarele de citopatologie din Europa – ca de altfel şi cele specializate din restul lumii – funcţionează pe baza unor protocoale riguroase pentru controlul intern al calităţii. Acest control are ca scop reducerea la minimum a procentului de rezultate fals negative.
   Variaţia părerilor interobservatori, în special la limita între un rezultat negativ cu modificări reactive şi un rezultat cu minime modificări nucleare clasificate ASC-US (atypical squamous cells of undetermined significance), generată de existenţa unor elemente subiective în aprecierea individuală a cazurilor, se poate rezolva numai prin discutarea acestor situaţii în reuniuni de lucru regulate, în cadrul laboratorului.
   Ideal, controlul de calitate constă în examinarea tuturor frotiurilor în mod independent, de două persoane competente. Acest lucru se practică sub forma citirii sau revederii rapide, în sistemul britanic de screening. În cel american, este obligatorie recitirea aleatorie a 10% din rezultatele negative. În funcţie de volumul de lucru, acest procent variază, în alte forme de organizare.
   Alte procedee consacrate ale controlului intern sunt: citirea frotiurilor aparţinând unor paciente cu risc direct de către anatomopatolog, revederea de rutină a frotiurilor apreciate anterior ca negative la cazurile la care citologia sau biopsia actuală este pozitivă, monitorizarea rezultatelor ASC-US, care nu trebuie să depăşească 5% din totalul citologiilor efectuate de laboratorul respectiv, compararea rezultatelor citologice cu cele colposcopice şi histopato­logice, compararea rezultatelor ASC-US cu rezultatele testării HPV.
   Procedeul cel mai eficient în stabilirea con­duitei medicale adecvate la cazurile-pro­blemă sau cu aspecte echivoce este discu­tarea lor în întâlniri multidisciplinare. În servicii medicale neintegrate sau necoordo­nate într-un program de screening, întrunirea specialiştilor respectivi este, practic, impo­sibilă.
   Toate aceste măsuri presupun, evident, informatizarea laboratorului şi un volum cres­cut de muncă pentru evaluarea propriu-zisă a frotiurilor citologice, o intensă activitate managerială referitoare la evidenţa şi organizarea acestei activităţi, precum şi organizarea şi menţinerea unei lamoteci şi a unei arhive.
   Acestea sunt unele dintre motivele pentru care consider că un singur „cititor“ de frotiuri, fie el biolog sau medic de laborator cu formare în citologie, dar cu responsabilităţi curente în specialitatea sa, oricât de performant ar fi, nu poate îndeplini o muncă de calitate în citopatologie dacă nu este integrat într-un laborator dedicat, cu sistem organizat de control intern şi extern al calităţii şi coordonat de anatomopatologi.

Progresele tehnice în recoltarea, prelucrarea şi interpretarea frotiurilor citologice

   Pe de altă parte, trebuie luat în considerare şi faptul că citologia a cunoscut, în ultimii ani, importante pro­grese tehnice, care elimină erorile de recoltare. Ele se referă la înlocuirea recoltării cu etalare convenţională cu cea în mediu lichid, urmată de transferarea celulelor pe lamă prin diverse procedee automate sau semiautomate, în strat subţire sau monostrat. Citologia în mediu lichid, deşi atunci când este citită manual are o acurateţe comparabilă cu citologia convenţională în identificarea leziunilor pre­can­ceroase, aduce avantaje importante atât pentru clinician şi pacientă (pentru că se soldează cu mult mai puţine rezultate nesatisfă­cătoare), cât şi pentru citologi şi citopatologi (care au de interpretat o suprafaţă de frotiu mai mică şi uniform etalată). Ea permite, totodată, efectuarea simultană sau ulterioară a unor teste suplimentare – cum sunt cele pentru HPV, Chlamydia şi gonococ – din lichidul rezi­dual al aceleiaşi recoltări.
   În fine, procedeul cel mai performant de asigurare a calităţii laboratorului de citopatologie, pe care îl utilizăm şi la „Micomi“ în cadrul controlului intern al calităţii laboratorului pentru citologia recoltată în mediu lichid, este cel care dublează expertiza umană de preci­tirea robotizată a frotiurilor. Acest procedeu preselec­tează, printr-un program informatic specializat, un anumit număr de câmpuri microscopice reprezentative. Interpretarea acestora şi formularea rezultatului citologic rămân însă în sarcina specialiştilor în citologie.

Indicaţiile testării HPV

   Orice program contemporan de prevenţie a cancerului de col nu poate ignora rolul şi utilitatea testării HPV. Indicaţiile de recurgere la acest test suplimentar au apărut la începutul anilor 2000, ca posibilitate de triaj înainte de colposcopie a unui număr de aproximativ 5% din totalul rezultatelor citologice (respectiv, a celor cu aspect citologic echivoc, etichetate ASC-US). Doar aproximativ 50% din rezultatele citologice interpretate ASC-US au drept cauză o infecţie HPV cu risc înalt, care impune investigaţii suplimentare. Testarea evită excesul de proceduri excizionale al căror impact negativ asupra fertilităţii ulterioare este dovedit.
   Indicaţiile testării HPV s-au extins în scurt timp, până la dublarea citologiilor în screeningul primar, la femei peste 30 de ani, ca mijloc de obţinere a unei predictibilităţi superioare a leziunilor cervicale, faţă de screeningul exclusiv citologic.
   Asocierea testării HPV cu risc înalt cu citologia (cotestarea) în screening la femeile peste 30 de ani (vârstă la care incidenţa infecţiei virale este în scădere, în schimb incidenţa cancerului de col creşte) aduce informaţii suplimentare valoroase faţă de cele oferite exclusiv de citologie. Cotestarea permite lărgirea intervalului de supraveghere la persoanele cu ambele teste negative (care menţin un risc scăzut pentru leziuni precanceroase sau cancer pentru mai mulţi ani) şi concentrarea atenţiei asupra persoanelor cu citologie negativă şi test HPV pozitiv.
   Mai mult decât atât, testarea HPV este, în prezent, preferată metodelor clasice şi în supravegherea postoperatorie a leziunilor precanceroase, când este considerată marker de vindecare.
   Studii recente au demonstrat faptul că riscul pentru leziuni cervicale nu este egal pentru oricare din tipurile de HPV din grupul cu risc, ci, dimpotrivă, că identificarea riscului legat de genotipurile cele mai agresive (16 şi/sau 18) contribuie la selectarea şi tratarea precoce a unui număr mai mare de leziuni precanceroase. Pacientele pozitive pentru HPV 16 şi/sau 18 trebuie trimise direct pentru evaluare colposcopică, chiar dacă rezultatul examenului lor citologic este negativ.

Modele de metodologie în programele moderne de screening

   Recomandările europene privind screeningul pentru cancerul cervical (European guidelines for quality assurance in cervical cancer screening), bazate pe dovezile din literatura de specialitate, au fost elaborate în cadrul programului „Europa împotriva cancerului“, de o echipă multidisciplinară de 48 de specialişti, sub forma unei adevărate monografii de 250 de pagini, publicată în 2008 şi revizuită în 2010. Acest ghid cuprinde principii şi standarde, aspectele tehnice esenţiale, măsurile de asigurare a calităţii de la recoltare la prelucrarea probelor în laboratorul de citologie şi histopatologie, precum şi criteriile clinice de evitare a supradiagnosticului şi supratratamentului. Sunt, de asemenea, propuşi indicatori uniformi de monitorizare a performanţei programului, de identificare şi reacţie la timp faţă de problemele potenţiale, care să permită comparabilitatea datelor, schimbul de experienţă şi informaţii între diferitele programe de screening din Europa. Ghidul recomandă ţărilor care nu au lansat încă programe de screening să acţioneze pe baza recomandărilor şi standardelor europene, care se adresează atât prevenţiei primare, cât şi celei secundare.
   Ghidul european are numai diferenţe de nuanţă faţă de cel american, în capitolul referitor la managementul rezultatelor citologice anormale. În rest, criteriile de control al calităţii sunt identice şi trebuie luate drept model, dacă dorim să construim în România un program viabil, eficient şi cost-eficient pe termen lung.

Perspective: screening primar HPV, biomarkeri

   Privind lucrurile din perspectiva generalizării vaccinării profilactice HPV, care va scădea spre zero numărul leziunilor precanceroase induse de HPV 16 şi/sau 18, precum şi prevalenţa infecţiei virale, multe personalităţi ştiinţifice internaţionale autorizate demonstrează astăzi că eficienţa screeningului citologic va scădea simţitor la persoanele vaccinate şi pledează pentru schimbarea totală a conceptului clasic de screening, cu inversarea ordinii în care se utilizează în prezent cele două teste.
   Aceşti experţi susţin o metodologie în care testul de screening iniţial să fie cel pentru ADN HPV, cu repetare la un interval de trei-cinci ani. Citologia ar funcţiona atunci ca test de triaj al cazurilor HPV pozitive, urmând ca investigaţiile clasice cu colposcopie şi biopsie să se efectueze numai la pacientele cu testare HPV pozitivă care se asociază cu citologie modificată. Schimbarea istorică constă, de fapt, în combinaţia inteligentă dintre vaccinarea generalizată şi organizarea unor protocoale de screening mai eficiente. Însă trecerea de la programele curente la protocoale de screening bazate pe vaccinare şi testare HPV se dovedeşte pentru moment a fi dificilă, chiar şi în ţările cu tradiţie în screening.
   Între timp, lumea ştiinţifică internaţională oferă noi orizonturi în prevenţia secundară. Se dezvoltă, se testează şi se ni se propun noi biomarkeri, ca metode de screening primar, între care cei mai studiaţi sunt P16INKA şi ARN mesager. Aplicabilitatea lor ca metode de screening necesită în continuare studii de confirmare.

Componenta clinică a unui program de screening

   Evaluarea sensibilităţii şi specificităţii diferitelor teste şi procedee utilizate ca metode de prevenţie şi diagnostic în precancerul de col arată că niciuna dintre acestea nu este perfectă. De aceea, pentru stabilirea unei conduite medicale cât mai adecvate şi protective la caz, este esenţială evaluarea riscului individual pentru leziuni cervicale. Acesta este cu atât mai corect cuantificabil, cu cât pacienta a efectuat mai mult de un tip de investigaţii care evaluează colul uterin. Riscul trebuie exprimat suficient de inteligibil, în rezultatele de citologie şi/sau testare HPV.
   În cazul când, din screening, se selectează paciente cu leziuni cervicale induse de HPV, evaluarea şi personalizarea riscului acestora, ca şi evitarea supratratamentului, se realizează de medicii care practică aşa-numita „colposcopie integrată“, prin corelarea rezultatelor investigaţiilor cu anamneza, aspectul colposcopic şi cu celelalte date clinice. Acest lucru este relevant numai cu condiţia ca investigaţiile care se integrează să se fi desfăşurat într-un laborator dedicat, care îşi menţine standardul prin aplicarea coerentă, continuă şi riguroasă a măsurilor interne specifice de asigurare a calităţii.
   Colposcopia, competenţă suplimentară a medicilor ginecologi, cu acelaşi risc al interpretării umane ca şi cito-/histopatologia, rămâne placa turnantă în diagnosticul, tratamentul şi supravegherea precancerului de col uterin. Toate ghidurile de practică acceptă faptul că, atunci când ajungem la rezolvarea unui caz individual, selectat sau nu dintr-un program screening cu un bun control la toate nivelurile, recomandările din ghiduri pot să nu acopere marea variabilitate a situaţiilor clinice, conduita adoptată fiind cea asupra căreia cad de acord medicul curant şi pacienta.
   Ginecologii care îngrijesc paciente cu patologie cervicală ştiu că evoluţia naturală a infecţiei HPV este foarte variabilă, ca şi riscul de boală indusă de HPV şi răspunsul la tratament – de asemenea, diferite de la persoană la persoană. Astfel, numai o mică parte din persoanele infectate cu HPV ajung să dezvolte cancerul cervical, în timp ce majoritatea infecţiilor se rezolvă spontan; anumite infecţii virale au o evoluţie ondulatorie intermitentă, multe sunt infecţii multiple, unele au localizare multifocală, numai unele leziuni precanceroase regresează şi, câteodată, constatăm că boala canceroasă evoluează foarte rapid. Aceste lucruri, binecunoscute în practica clinică, se explică astăzi prin existenţa unor variaţii la nivelul codului genetic uman, prin faptul că, pe parcursul vieţii, anumite gene interacţionează cu factori din mediul înconjurător, precum şi amprentei unice, individuale a sistemului nostru imun.
   Componenta clinică de ginecologie-colposcopie nu poate lipsi dintr-un program de screening. Pe de altă parte, ca orice program de screening, nici cel pentru can­ce­rul de col uterin nu se poate derula şi monitoriza fără implicarea medicilor de familie. Măsura şi condiţiile în care aceştia doresc să participe este de asemenea de ştiut.
   Tipul de conexiuni profesionale între specialiştii implicaţi şi între verigile instituţionale ale programului de screening, respectarea dreptului pacientelor de a alege medicul şi locul pentru recoltarea, procesarea şi interpretarea probelor, pentru colposcopie şi tratament, coordonarea profesională şi administrativă, inclusiv ritmul şi limitele de vârstă ale pacientelor ce pot intra în program sunt alte aspecte care trebuie discutate şi clarificate înainte de a lansa programul de screening.

   Să sperăm că zvonul amintit mai sus se va adeveri şi că programul de screening se va croi în spiritul ştiinţific al secolului 21. Trăim totuşi în ţara în care Aurel Babeş a descris pentru prima dată în lume rolul frotiului citologic în patologia colului uterin. După 84 de ani de la publicarea articolului lui Babeş în La Presse Médicale, mortalitatea prin cancer al colului uterin în ţara noastră – în mare măsură evitabilă – este cea mai mare din Europa. Acesta este, în fapt, motivul incontestabil pentru care screeningul pentru cancerul de col uterin constituie o problemă prioritară de sănătate publică în România. Problemă ce trebuie considerată şi tratată ca atare de decidenţii politici.  Ilustraţiile provin din arhiva Clinicii „Micomi“ Bucureşti

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe