Newsflash
Cultură

Spectacol original la Teatrul Evreiesc

de Candid STOICA - nov. 24 2023
Spectacol original la Teatrul Evreiesc

La Teatrul Evreiesc de Stat a avut loc premiera spectacolului „Sidy Thal”, realizat în colaborare cu Teatrul German de Stat din Timișoara. Un spectacol original, dedicat artistei Sidy Thal, una din vedetele teatrului evreiesc.

Sidy Thal a jucat toată viaţa în idiomul idiș. Spectacolul Sidy Thal este regizat de Clemens Bechtel, care, împreună cu Thomas Perle, a scris și textul, și se bucură de o distribuţie formată din excelenţi actori. Reprezentaţia tratează o întâmplare petrecută în noiembrie 1938, pe scena Teatrului Comunal din Timișoara, unde actriţa trebuia să susţină un spectacol. La numai câteva minute după ridicarea cortinei, a avut loc un atentat (antisemit) orchestrat de Mișcarea Legionară, soldat cu patru decese și 70 de persoane rănite.

Reprezentaţia a început, de fapt, la Sinagoga Mare, unde s-au comemorat 85 de ani de la celebrul pogrom declanșat în Germania nazistă în 9 noiembrie 1938. Momentul a fost marcat prin interpretarea unei mici scenete din viaţa unei familii de evrei de la ţară (subiect luat din Șalom Alehem), care avea mesajul: „Să fugim, să plecăm”, urmat de ocolirea în grup a Sinagogii Mari. Apoi tot grupul a venit în sala teatrului, unde a 
vizionat spectacolul.

Este lăudabilă iniţiativa Teatrului Evreiesc de a readuce în memoria noastră un eveniment din viaţa unei mari actriţe, fapt pe care teatrele românești se feresc să-l facă. Sunt atâţi actori care au trăit o viaţă palpitantă. Unii dintre ei au avut de suferit de pe urma regimului comunist. Un exemplu este marea actriţă Marioara Voiculescu, ostracizată pentru convingerile ei anticomuniste. Aceasta a sfârșit într-o mizerie cruntă, după ce a fost alungată de pe scena Teatrului Naţional. Sau Adria Pamfil-Almăjean, de la teatrul din Piatra Neamţ, care a făcut închisoare pentru convingerile ei liberale. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe