Newsflash
Hi-tech & Gadgets

Speranţă pentru persoanele care suferă de sindromul Tourette

de Florentina Ionescu - apr. 28 2023
Speranţă pentru persoanele care suferă de sindromul Tourette

Cercetătorii au creat un dispozitiv portabil mic ce reduce severitatea ticurilor la persoanele cu sindrom Tourette.

Compania Neurotherapeutics Ltd a construit recent, pe baza rezultatelor obţinute de oamenii de știinţă de la Universitatea din Nottingham, un tratament pentru acest sindrom. Este vorba de un dispozitiv purtat la nivelul încheieturii mâinii, controlat printr-o aplicaţie.

neupulse2 copy

Tratamentul se bazează pe stimularea electrică ritmică a nervului median de la acest nivel. S-a observat că acest tip de stimulare reduce frecvenţa și intensitatea anumitor ticuri. Persoanele cu sindrom Tourette se confruntă cu ticuri verbale și fizice involuntare de mai multe ori pe zi.

Rezultate promiţătoare

Aparatul a fost recent subiectul unui trial clinic dublu-orb care a implicat 121 de pacienţi cu sindrom Tourette de pe teritoriul Marii Britanii. Jumătate dintre aceste persoane au folosit dispozitivul Neupulse, pe când celelalte au folosit un dispozitiv placebo – care arăta ca Neupulse, dar nu făcea nimic.

Pacienţii au fost instruiţi să menţină aparatul activ timp de cinci zile pe săptămână, la aceeași oră în fiecare zi, fiecare sesiune având durata de 10 minute. Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de patru săptămâni.

S-a descoperit ulterior că 59% dintre persoanele care au folosit aparatul real au raportat o reducere a severităţii ticurilor cu cel puţin 25% mai mare decât orice reducere raportată de persoanele din grupul de control.

Rezultatele din studiu marchează un pas important către descoperirea unui tratament eficient, non-invaziv, pentru persoanele cu sindrom Tourette. Mai important este ca acesta să poată fi folosit acasă.

Cercetătorii vor acum să folosească informaţiile obţinute în trial pentru a dezvolta un dispozitiv care să fie disponibil în comerţ pentru persoanele diagnosticate cu sindrom Tourette.

Citiți și: Cască inteligentă de hochei


Notă autor:

https://newatlas.com/health-wellbeing/wrist-nerve-stimulation-tourettes-tics/

https://www.neupulse.co.uk/clinical-trial-results/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe