Newsflash

Sponsorizări transparente

de Alexandru NEAGU - aug. 14 2015
Sponsorizări transparente
     Declararea activităților de sponsorizare. În Monitorul Oficial nr. 550 din 24 iulie 2015, a fost publicat Ordinul ministrului sănătății nr. 874 din 10 iulie 2015 pentru aprobarea formularelor de declarare a activităților de sponsorizare în domeniul dispozitivelor medicale și al materialelor sanitare, act normativ prin care producătorii sau reprezentanții acestora în România și distribuitorii angro și en detail de dispozitive medicale și materiale sanitare au obligația să declare Ministerului Sănătății, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, toate activitățile de sponsorizare, precum și orice alte cheltuieli suportate în anul anterior raportării pentru medici, asistenți medicali, organizații profesionale, organizații de pacienți și orice alt tip de organizații care au activități în domeniul sănătății.
     Reglementarea vizează o verificare încrucișată, în condițiile în care aceeași obligație revine și beneficiarilor activităților de sponsorizare – medici, asistenți medicali, organizații profesionale, organizații de pacienți și orice alt tip de organizații cu activități în domeniul sănătății, respectiv orice persoană juridică cu sau fără scop lucrativ, care desfășoară activități referitoare la sănătatea umană, asistență medicală ori farmaceutică.
     Acțiuni prioritare pentru pacienții critici. Prin Ordinul ministrului sănătății nr. 875 din 10 iulie 2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 551 din 24 iulie 2015, a fost aprobat modul de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul endoscopic al pacienților critici cu hemoragie digestivă superioară și protezare endoscopică digestivă (AP-ENDO). Acțiunile astfel reglementate vizează pacienții critici cu hemoragie digestivă superioară, precum și pe cei care necesită implantare urgentă de proteze/stenturi digestive, finanțând costurile specifice pentru tratamentul endoscopic al acestor pacienți, care nu pot fi acoperite din fondurile obținute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate. AP-ENDO sunt elaborate, derulate și finanțate de Ministerul Sănătății și se implementează prin unități sanitare care au în structură secții/compartimente de gastroenterologie și sunt destinate numai bolnavilor care nu au beneficiat de materiale sanitare specifice, dispozitive și altele asemenea în cadrul programelor naționale de sănătate curative finanțate de la bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
     La nivel național, în vederea coordonării din punct de vedere științific și metodologic a AP-ENDO, pentru anii 2015–2018, se constituie un colectiv de lucru format din specialiști în specialitatea gastroenterologie, format dintr-un președinte, un vicepreședinte și trei membri aprobați prin ordin al ministrului sănătății, pe baza propunerilor înaintate de Societatea Română de Endoscopie Digestivă. Această nouă structură formulează propuneri, fundamentări, analize, recomandări și informări referitoare la AP-ENDO pe care le transmite Serviciului medicină de urgență.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe